Το πότε θα γίνουν εκλογές είναι ασφαλώς απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν, όπως διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία, οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι του 2023, το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση αυτόν τον έναν χρόνο. Είναι δεδομένο και ήδη ορατό ότι θα υπάρξουν προεκλογικές παροχές. Η κυβέρνηση θα δώσει ό,τι μπορεί σε όλους, ίσως να δώσει και ό,τι δεν μπορεί προκειμένου να διατηρήσει ψήφους. Αν αρκεστεί σε αυτή την πολιτική παροχών η ζημιά για τη χώρα θα είναι μεγάλη. Οι αναπόφευκτες προεκλογικές παροχές θα πρέπει να συνδυαστούν με κάποιες θετικές πολιτικές με προοπτική και τέτοιες πολιτικές είναι μόνο οι μεταρρυθμίσεις.
Για να έχει όφελος η χώρα από τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, αλλά βρίσκονται ακόμη στη σφαίρα των εξαγγελιών. Το να ζήσουμε μια προεκλογική περίοδο αδράνειας και παροχών ενός έτους, από σήμερα μέχρι τις εκλογές, είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι αντιληπτό ότι η κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, δεν θέλει να δημιουργήσει πολιτικό κόστος τον τελευταίο χρόνο πριν από τις εκλογές. Ωστόσο εδώ, δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα βγάλουν είτε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε πολύ αδύναμες αυτοδυναμίες, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία μεταρρυθμίσεων και γι’ αυτό σήμερα ο Μητσοτάκης πρέπει να εκμεταλλευτεί την ισχύ της κυβέρνησής του και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Ποιο είναι το όφελος άλλωστε για τη χώρα αν γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας και όχι έναν χρόνο νωρίτερα αν ο χρόνος αυτός πάει χαμένος;
Με εξαίρεση τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, στους άλλους τομείς δεν έχουμε αξιόλογες επιδόσεις. Πολλές κυβερνητικές αποφάσεις ενώ ανακοινώθηκαν δεν υλοποιούνται. Στη Δικαιοσύνη δεν έγινε απολύτως τίποτα, στην Παιδεία ελάχιστες και αμφιβόλου αξίας αποφάσεις -πολλές από αυτές, όπως η Aστυνομία στα ΑΕΙ της Αθήνας- δεν υλοποιούνται, για την αυθαίρετη δόμηση οι αποφάσεις δεν υλοποιούνται, στα ενεργειακά οι έρευνες που ανακοινώνονται είναι θεωρητικές διότι δεν υπάρχουν ξένοι με τεχνογνωσία που να ενδιαφέρονται να αναλάβουν τα έργα, ριζικές ενεργειακές λύσεις, όπως ένα αιολικό πάρκο στη Μακρόνησο δεν συζητούνται καν, στην Υγεία δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τίποτα, στην οικονομία μέχρι σήμερα υπήρξε αποτελεσματική διαχείριση διαθεσίμων και κρίσεων αλλά τα πράγματα σκουραίνουν με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση και χρειάζονται πολύ θαρραλέες νέες αποφάσεις.
Τελικά από αυτό το πολλά υποσχόμενο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ., θα μείνουν οι ψηφιακές αλλαγές αν ο Μητσοτάκης δεν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τον ένα χρόνο που μένει μέχρι τις εκλογές για να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει. Θα μου πείτε, πολλές έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή. Ναι, αλλά δεν εφαρμόζονται, συνεπώς είναι σαν να μην υπάρχουν. Πρέπει να εφαρμοστούν τώρα.
Αν από τις εκλογές προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, θα είναι πολύ δύσκολο να πάρει γενναίες αποφάσεις, όπως έχει δείξει η ιστορία μας με τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Είτε σε αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα, είτε στηρίζεται από δυο κόμματα, θα λειτουργεί περισσότερο ως προσωρινή, ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, διότι όλοι θα σκέφτονται πώς θα ενισχυθούν για τις μεθεπόμενες εκλογές. Μεταρρυθμίσεις δεν θα κάνουν και η χώρα θα βαλτώσει και πάλι, μέχρις ότου εκλεγεί μια εξαιρετικά λαϊκίστικη κυβέρνηση που θα τα κάνει πάλι όλα σμπαράλια. Η πολιτική παροχών δεν είναι βέβαιο ότι θα αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Το να έχει άνοδο στις δημοσκοπήσεις από εδώ και πέρα είναι μάλλον απίθανο, το πιθανότερο είναι ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου θα αυξάνεται. Πέραν της φυσικής φθοράς κάθε κυβέρνησης, υπάρχουν σήμερα πολλοί παράγοντες που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν και οι οποίοι δεν φαίνεται ότι θα εξελιχθούν θετικά. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος και πώς οι επιπτώσεις του θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, ξέρουμε όμως ότι ο πληθωρισμός και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης θα λειτουργήσουν πολύ αρνητικά για την οικονομία και θα φέρουν φτώχεια στα χαμηλότερα εισοδήματα και ανεργία.
Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, η οποία δεν έχει τελειώσει αφού έχουμε ακόμη 70 νεκρούς και πολλούς διασωληνωμένους την ημέρα, τη στιγμή που καταργούμε τα μέτρα προστασίας. Δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν και τι αποτέλεσμα θα έχουν οι γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι – δυστυχώς μπαίνουν και αυτές στην πολιτική εξίσωση. Ολοι αυτοί οι παράγοντες καθώς και άλλοι σε επιμέρους ζητήματα θα βαρύνουν πολιτικά την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές. Εφόσον λοιπόν αποφάσισε να ολοκληρώσει την τετραετία, θα πρέπει τώρα ο Μητσοτάκης να φτιάξει ό,τι μπορεί. Η κυβερνητική αδράνεια βλάπτει και τη χώρα και την κυβέρνησή του και τον ίδιο.