search icon

Γνώμες

Τι προτιμάς: Πάσχα στο χωριό ή πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα;

Δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία το ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι ψηφοφόροι στην Ελλάδα φυσικά και δεν σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, αλλά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα. Διαφωνείτε;

Το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μια μέρα μετά το ταξίδι του στη Λιβύη- επέλεξε να παραχωρήσει μια εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία έβγαλε σημαντικές ειδήσεις. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και το «όχι» στις πρόωρες εκλογές. «Όχι. Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω “όχι”, κατηγορηματικά», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Έχω αποφασίσει να εξαντλήσω την τετραετία, θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας, όχι μόνο για τις κρίσεις που διαχειριστήκαμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τη δυνατότητα να ξαναβάλουμε τη χώρα στον δρόμο της δυναμικής ανάκαμψης. Στο τέλος της τετραετίας θέλω οι πολίτες να κρίνουν εάν προτιμούν την τετραετία Μητσοτάκη ή την προηγούμενη, του κ. Τσίπρα», όπως σημείωσε.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την εν λόγω στιγμή, δεν θέλει να φτιάξει προεκλογικό κλίμα ενώ ο κορωνοϊός καλπάζει και θερίζει ψυχές (και) στη χώρα μας και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η κυβερνητική μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας. Αλήθεια, πόσο εγκληματικά ανεύθυνο θα ήταν να σκέφτονται κάλπες στο Μαξίμου με τόσες χιλιάδες κρούσματα μέσα σε 24 ώρες;

Ταυτόχρονα, το να ανακοινώσει η τωρινή κυβέρνηση πρόωρες εκλογές, θα ήταν ο ορισμός του πολιτικού παραλόγου. Όπως έχει δείξει η Ιστορία, όποιος πρωθυπουργός σκέφτεται να τις κάνει δεν τις επιβεβαιώνει, οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, δεν έχουν παράτες, μπάντες να παιανίζουν και φανφάρες. Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση υπάρχουν διαρροές σχετικών ειδήσεων και συζητήσεις σε δημοσιογραφικά γραφεία, δεν περιμένεις διάγγελμα για ραντεβού με κάλπες που θα στηθούν μέσα σε μια νύχτα. Οι πρόωρες εκλογές, πριν γίνουν, ζουν πάντα μέσα σε κατηγορηματικές διαψεύσεις -«όταν λέτε ‘’παραβάν’’, τι εννοείτε;»- και αποτελούν ένα αδιάσειστο πολιτικό πλεονέκτημα από (και για) κάθε πρωθυπουργό. Απλώς, η αντίστοιχη ανακοίνωση χτίζεται πάντα επάνω στις προθεσμίες που δίνει το Σύνταγμα για προκήρυξη εκλογών, παίζοντας με τα απόλυτα χρονικά όρια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το Μαξίμου εκτιμά πως εάν υπάρχει όποια φθορά στην κυβέρνηση αυτό εκπορεύεται από τα όσα ενέσπειρε στην Ελλάδα η πανδημία – επομένως, σύμφωνα με πηγές του ΜΜ, είναι αναμενόμενη. Αντίστοιχα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως ακόμα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού, διαθέτοντας μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως, για ποιον λόγο να συγχρωτιστούμε στα εκλογικά τμήματα;

Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου». Την ίδια στιγμή, όλοι θυμηθήκαμε τη διαρροή δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, πως «η ραγδαία κυβερνητική φθορά μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις», θέτοντας το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα και εγρήγορση. Το αντίστοιχο ρεπορτάζ από την Κουμουνδούρου, όμως, αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά δεν έχει κανέναν λόγο για να θέλει στην πραγματικότητα εκλογές – και, μάλιστα, πρόωρες: δυο χρόνια μετά την εκλογική ήττα από τη Νέα Δημοκρατία καλείται να χαράξει μια νέα πολιτική στρατηγική και να μπει ξανά το κόμμα του στη στράτα διεκδίκησης μιας νέας τετραετίας – αυτό επείγει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δεν αναδεικνύουν, προς το παρόν, κάτι ανάλογο στις προθέσεις των ερωτηθέντων ψηφοφόρων.

Οπότε, κάπως έτσι ξεμπερδεύουμε -πρόωρα- με τις πρόωρες εκλογές; Όχι απόλυτα, από τη στιγμή που το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως στην κυβέρνηση υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις για εκλογές προτού συμπληρωθεί η τετραετία και, μάλιστα, είτε πριν από το άνοιγμα του Τουρισμού είτε τους πρώτους μήνες του ερχόμενου φθινοπώρου. Αλλά, προς το παρόν, αυτές οι εισηγήσεις μπαίνουν σε συρτάρια στην Ηρώδου Αττικού. Στα «πάνω πάνω», βέβαια, αλλά και πάλι…

Η τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού δόθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία ανακοινωνόταν η επαναλειτουργία των σχολείων, ως μια κίνηση πολιτικού συμβολισμού, ως άλλο ένα δείγμα επιστροφής -με προσεκτικά βήματα- στη ρημάδα την κανονικότητα. Σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί έγραψαν ότι παρακολούθησαν αυτή τη συνέντευξη για να ακούσουν να ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη ότι θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. «Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι ειδικοί θα πρέπει να λάβουν αυτή την απόφαση και πως όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε, να ακούμε και να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις τους.

Ο Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ είχε πει «ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές». Σίγουρα, όμως, δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία το ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι ψηφοφόροι στην Ελλάδα φυσικά και δεν σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, αλλά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μεταξύ μας, από το να σκέφτεσαι κάλπες από fiberglass και παραβάν με μπλε κουρτίνες, είναι πιο υγιές να ονειρεύεσαι κάρβουνα και κόκκινα αβγά δίπλα στη φύση, φεύγοντας από την πόλη όπου μένεις φυλακισμένος με τα απανωτά lockdown και έχεις μπουχτίσει. Όπου, για άλλη μια φορά, έρχεσαι αντιμέτωπος στη ζωή σου με το σιχαμένο «οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες»

Exit mobile version