search icon

Γνώμες

Τελικά, ο Economist έχει δίκιο για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα ή τον «λαδώνουμε»;

Η αναβάθμιση της χώρας μας έδωσε την ευκαιρία σε γνωστούς και αγνώστους του διαδικτύου να εξαπολύσουν τα πυρά τους στην τωρινή κυβέρνηση, αναφέροντας τις κλασικές τσίχλες που αναμασούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις περί χούντας κ.λπ. Παλαιότερα, όμως, άλλα έλεγαν

Μία από τις μεγάλες ειδήσεις της Πέμπτης 15/2 -πέραν του νόμου για τα ομόφυλα, τους αγρότες και τους τσαμπουκάδες στα Πανεπιστήμια- ήταν η αναβάθμιση της Ελλάδας σε «πλήρη δημοκρατία», από «ελαττωματική δημοκρατία», σύμφωνα με τον Democracy Index του Economist Intelligence Unit για το 2023. Μάλιστα, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση από όλες τις χώρες, καθώς κέρδισε πέντε θέσεις και βρέθηκε στην 20ή θέση της λίστας.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην κατηγορία της «ελαττωματικής δημοκρατίας» (flawed democracy) από το 2010, όταν η κρίση χρέους οδήγησε σε παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση και κοινωνικό τραύμα, όπως αναφέρει η ανάλυση του Economist. «Η κρίση οδήγησε σε παραγκωνισμό των παραδοσιακών συστημικών κομμάτων και σε πόλωση της ελληνικής πολιτικής ανάμεσα στα άκρα δεξιά και αριστερά. Η εκλογή της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 οδήγησε σε οικονομική ανάκαμψη και σταδιακή βελτίωση των επιπέδων εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε με την επιστροφή μιας δεύτερης κυβέρνησης πλειοψηφίας της ΝΔ τον Ιούνιο του 2023», αναφέρει ο Economist. Ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν σε αυξημένη συμμετοχή στην πολιτική το 2023, η ανάλυση αναφέρει τις δύο βουλευτικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο και τις περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, με τη γνωστή εκλογική κατάληξη.

Και μόνο αυτό ήταν αρκετό για γνωστούς και αγνώστους του διαδικτύου να εξαπολύσουν τα πυρά τους στην τωρινή κυβέρνηση, αναφέροντας τις κλασικές τσίχλες που αναμασούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις περί «χούντας» και ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε χρήματα για να δημοσιευθεί αυτή η αξιολόγηση. Βέβαια, πέραν του γεγονότος ότι δεν έχουν γνωρίσει τι σημαίνει χούντα και ότι αυτά που γράφουν αποτελούν ύβρεις απέναντι στους ανθρώπους που υπέφεραν από τους χουντικούς, στις προηγούμενες αξιολογήσεις του Economist, που «έθαβαν» την Ελλάδα, άλλα έλεγαν. Ας μην πάμε πολύ μακριά… Το 2022, που ο Economist έγραφε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «ελαττωματική δημοκρατία», είχαν εξαπολύσει τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης, βγάζοντας χολή και εννοείται ότι έλεγαν τα ίδια περί χούντας, λογοκρισίας κ.λπ.

Το θέμα είναι πως η τωρινή αναβάθμιση από τον Economist δεν είναι κάτι που μπορείς να αγνοήσεις. Επίσης, εάν κάποιος έχει στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «λάδωσε» για να πάρουμε αυτή τη διάκριση στον Democracy Index του Economist Intelligence Unit, να τα δώσει στη δημοσιότητα για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Από την άλλη, δεν μπορείς να παραγνωρίσεις ή να στρέψεις το βλέμμα σου σε αυτά που σημειώνει ο Economist. «Οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν επίσης την τάση τους να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, βγαίνοντας στους δρόμους ως απάντηση στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών». Και αυτό, ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι κάτι που δεν μπορείς να ξεχάσεις, τα θύματα χρειάζονται δικαίωση και η κοινωνία πρέπει να μάθει το πώς συνέβη η τραγωδία.
Επίσης, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο στην εν λόγω αξιολόγηση ότι υπάρχουν κάποιοι δείκτες -σχετικά με την ελευθερία του Τύπου– οι οποίοι αποτελούν «βαρίδι» στη συνολική αξιολόγηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανάλυση, «στην Ελλάδα υπάρχει ελευθερία έκφρασης καθώς και ισχυρά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που εκφράζουν μια ποικιλία απόψεων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι εντελώς ελεύθεροι να διερευνήσουν ορισμένα θέματα και μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις εάν καταδικαστούν βάσει νόμων για συκοφαντική δυσφήμιση. Υπάρχει επίσης λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Εκκλησία, και οι δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί μερικές φορές αντιμέτωποι με παρενόχληση, απειλές και βία από μη κρατικούς φορείς και την αστυνομία».
Εάν θέλει, λοιπόν, η χώρα μας να φύγει από την 20ή θέση της σχετικής λίστας, θα πρέπει να κάνει πολύ συγκεκριμένα βήματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις οι οποίες άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – έτσι κι αλλιώς η ελληνική κυβέρνηση και το κράτος έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων και των μεταναστών.

Σε αυτό που δεν θα γίνει κάτι σχετικό, και δεν πρέπει να γίνει, είναι αναφορικά με τις αντιλήψεις που έχουν κάποιοι στη χώρα μας, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν αντιπολίτευση ανάλογα με τι τους συμφέρει κάθε φορά. «Μας θάβει ο Economist; Έχει δίκιο. Μας αναδεικνύει; Τον έχουμε λαδώσει». Στην πατρίδα μας έχουμε πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε, να βελτιώσουμε και να αναδείξουμε, από κάποια τρολάκια του διαδικτύου τα οποία εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.

Αλλωστε, η Δημοκρατία επιτρέπει και αυτές τις φωνές – ευτυχώς… Ο Καναδός οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ είχε πει: «Δημοκρατία υπάρχει εκεί όπου ένας πολίτης έχει το δικαίωμα να πει ελεύθερα πως δεν υπάρχει Δημοκρατία».

Exit mobile version