Δυσάρεστο για όλους, δραματικό για τη χώρα και την οικονομία, με τεράστιες συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων, τις δουλειές, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, αλλά δυστυχώς η λύση είναι μία και μοναδική. Οπως δεν έφτασαν ό,τι μέτρα πήραν μέχρι χτες, έτσι -τελικώς- δεν πρόκειται να φτάσει η απαγόρευση μόνο στην εστίαση.
Ερχεται και, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έρθει σύντομα ένα κανονικό -όπως την άνοιξη που πέρασε- lockdown παντού για να προλάβουμε τα χειρότερα. Οχι, δεν θεωρώ ότι άργησε η κυβέρνηση, γιατί τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουμε με βάση τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας, ακόμα και με εκείνα του Βελγίου και της Ολλανδίας, που έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό με εμάς και κάθε μέρα αντιμετωπίζουν 10.000 κρούσματα και όχι 1.400, όπως εμείς. Είναι πολύ πιο χαμηλά τα δικά μας «νούμερα», δυστυχώς όμως είναι συγκρίσιμη με την Ευρώπη η τάση που έχουμε στην Ελλάδα και είναι ραγδαία αυξητική. Αν δεν μαζευτεί η κατάσταση, θα γίνουμε όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά με πολύ λιγότερα υγειονομικά και οικονομικά μέσα.
Γι’ αυτό λοιπόν lockdown ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΑ όπως την άνοιξη μήπως και σωθεί (προσωπικά το βλέπω κι αυτό δύσκολο) η περίοδος των Χριστουγέννων. Και φυσικά στα σχολεία, γιατί απλά εκεί δεν γίνονται πολλά τεστ και συστηματικές ιχνηλατήσεις και κυκλοφορούν άπειρα ασυμπτωματικά κρούσματα, τα οποία μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι τους ή στα σπίτια των φίλων τους.
Σήμερα, περίπου έξι μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, υπάρχει εμπειρία σε όλους τους τομείς για τη διαχείριση αυτής της κρίσης εφόσον γίνει lockdown, γιατί διαφορετικά, αν δεν γίνει, θα μπουκώσουν οι Εντατικές, θα χαθεί κόσμος, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη (και αλλού) χωρίς να μπορεί καν να μπει στο νοσοκομείο. Δεν αντέχεται αυτό ούτε ηθικά ούτε πολιτικά όταν ξέρεις ότι έρχεται. Ας το κάνουν, λοιπόν, μια ώρα νωρίτερα να τελειώνουμε.
Η τηλεργασία πλέον είναι πολύ πιο συνηθισμένη από την πρώτη φορά του Μαρτίου και η αποτελεσματικότητά της σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή, ακόμα και τα καταστήματα της εστίασης μπορεί να δουλέψουν με delivery, το κάνουν άλλωστε στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου, ακόμα και εστιατόρια πολυτελείας, όλα μπορούν να προσαρμοστούν στα μέτρα του κορωνοϊού. Ναι, οι απώλειες θα είναι τρομακτικές για κάποιους κλάδους, σημαντικές για άλλους, αλλά δεν γίνεται αλλιώς, γιατί μετά θα καταρρεύσει η χώρα.
Η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει εδώ να κάνει το καθήκον της πολύ απλά και ξεκάθαρα, αν θέλει να υπάρχει και αύριο, να «κόψει» εκ νέου χρήμα και να το μοιράσει αναλογικά στις χώρες-μέλη προκειμένου να επιβιώσουν οι λαοί και οι οικονομίες. Στο κάτω-κάτω πανδημία είναι, θα περάσει – και μάλιστα σε λίγους μήνες ή έστω μέχρι το τέλος του 2021.
Ας μην αργήσουν, λοιπόν, όλοι, ούτε οι Ευρωπαίοι, κυρίως, όμως, ούτε εμείς για να το ελέγξουμε όσο υπάρχει ακόμα χρόνος. Λίγος χρόνος…