Tο καλό νέο για την ύπαρξη των εμβολίων πριν από τη λήξη της ίδιας χρονιάς που παρουσιάστηκε αυτή η απίστευτη πανδημία φανερώνει τη δύναμη της ανάπτυξης και της προόδου του αιώνα που ζούμε, πόσο γρήγορα μπορεί να κινητοποιηθούν κεφάλαια, τεχνολογία και επιστημονική γνώση για να κατορθώσουν σε δέκα μήνες όλα όσα κάποτε έπαιρναν μια δεκαετία.
Αν και καθίσταται εμφανές ότι για μία ακόμη φορά ο σχεδιασμός σε αγορές και συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αργός, γραφειοκρατικός και σίγουρα λιγότερο αποτελεσματικός απ’ ό,τι θα περιμέναμε, με δεδομένο ότι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στη Δύση ήταν γερμανικής εταιρείας στον επιστημονικό τομέα τουλάχιστον (BioNTech). Σε κάθε περίπτωση και με την προσθήκη νέων εμβολίων το επόμενο δίμηνο, φαίνεται ότι θα αρχίσει να φαίνεται η έξοδος του σκοτεινού τούνελ που ζούμε από την αρχή του 2020.
Η Ελλάδα αναμένει κι αυτή -με την αναλογία που της αντιστοιχεί- το μερίδιο σε εμβολιασμούς ώστε να πάρει ανάσα και να ξαναρχίσει να λειτουργεί, αν και το μεγάλο της ζήτημα είναι να ξαναπάρει μπροστά ο τουρισμός, κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από το πόσο καλά θα λειτουργήσει ο εμβολιασμός στις ξένες χώρες, δηλαδή κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική.
Οι μεγάλες κρίσεις και δοκιμασίες λένε ότι φέρνουν και μεγάλες ευκαιρίες ατομικά αλλά και συλλογικά, μπορεί λοιπόν υπό προϋποθέσεις να συμβεί αυτό και για την Ελλάδα. Να κάνουμε ένα πραγματικό restart, να ξαναδούμε παθογένειες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος από την αρχή, κοινωνικά ταμπού που μας ταλανίζουν για δεκαετίες. Ενα νέο ξεκίνημα στο σύστημα υγείας, στην παιδεία, αλλά κυρίως στον δημόσιο τομέα που έχει μείνει «ακίνητος», με εξαίρεση την πρόοδο μέσω της ψηφιακής εξυπηρέτησης.
Η κυβέρνηση αυτή έχει τον χρόνο να το πράξει γιατί είχε την τύχη (μέσα στην ατυχία της) να τη βρει η πανδημία στις αρχές της θητείας της, για την ώρα μάλιστα δεν έχει και αντιπολίτευση, κάτι φυσιολογικό λόγω γενικών και ειδικών συνθηκών. Αυτός ο πρωθυπουργός έχει -κατά τεκμήριο- και γνώση και θέληση να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων στη χώρα, αρκεί να το πάρει απόφαση και να μην ακολουθήσει την πεπατημένη των προκατόχων του, γιατί ναι μεν θα περάσει… πιο βολικά -πιθανώς και μια δεύτερη τετραετία-, αλλά θα έχει χαθεί μια ευκαιρία από τις σπάνιες που συναντούν οι ηγέτες κρατών. Και θα είναι κρίμα να μη γίνει μια νέα καλή αρχή και μάλιστα σε λίγες ημέρες με τον ανασχηματισμό.