Το θέμα μας τώρα είναι ευρύτερο, αν δηλαδή θα πρέπει να ληφθούν τα ίδια μέτρα και στις υπόλοιπες πύλες εισόδου της χώρας, την Αθήνα και τα νησιά, όπου έρχονται περί τις 20.000 τουρίστες κάθε ημέρα τώρα τον Ιούλιο, αλλά όσο προχωράει το καλοκαίρι θα φτάσουν στις 30.000 ή 40.000 την ημέρα.
Τι θα κάνουμε, λοιπόν, αλήθεια: θα ελέγχουμε δειγματοληπτικά το 10% των αφιχθέντων (πολύ αμφιβάλλω αν μπορούμε να κάνουμε 4.000 τεστ την ημέρα), θα στοχεύσουμε σε ειδικές κατηγορίες τουριστών, θα επικεντρώσουμε σε χώρες όπως η Αγγλία;
Εδώ το πράγμα περιπλέκεται και νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση νωρίτερα, δηλαδή κάπου τώρα. Ας κάνουν, λοιπόν, το ίδιο πράγμα που αποφάσισαν για τον Προμαχώνα να ησυχάσουμε σχετικά, γιατί και τα τεστ έχουν σχετική ακρίβεια. Ας το κάνουν όμως να τελειώνουμε πριν είναι αργά και για λίγες χιλιάδες τουρίστες πάθουμε ό,τι αποφύγαμε με κόπους και θυσίες όλο τον χειμώνα.
Τα τεστ κορωνοϊού είναι πιο φτηνά στο εξωτερικό (αρκεί να βάλει βέβαια ο ΕΟΔΥ μια λίστα με όσα θεωρούνται αξιόπιστα διεθνώς) και θεωρώ ότι όποιος θέλει να ταξιδέψει φέτος για διακοπές στο εξωτερικό είναι μιας ειδικής κατηγορίας τουρίστας, άρα έχει 60-70 ευρώ να ξοδέψει για ένα τεστ.
Από τα στοιχεία που έχουμε, οι ξένοι επισκέπτες φέτος είναι στην πλειονότητά τους άνθρωποι με δεσμούς με τη χώρα, έχουν σπίτια ή έρχονται πολλά χρόνια και σε κάθε περίπτωση δεν μοιάζει να έρχονται κατά κύματα οι «τουρίστες για Φαληράκι» που θα διστάσουν να δώσουν τα 70 ευρώ επιπλέον για το τεστ.
Ακόμα και τα ξενοδοχεία μας μπορεί να προσφέρουν μείωση στην τιμή κατά μερικές δεκάδες ευρώ σε κάποιον που θα διαμείνει για παραπάνω από 4 ημέρες, για παράδειγμα, προκειμένου ο πελάτης να μην υπολογίσει οικονομικά το τεστ κορωνοϊού που θα κάνει στην πατρίδα του.
Γνωρίζω ότι μια τέτοια πρόταση δεν θα´αρέσει καθόλου σε κανέναν εμπλεκόμενο με τον τουρισμό γιατί όντως «κάνουμε κρα» για να δούμε τουρίστα, ειδικά στα νησιά, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Και η ουσία είναι ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να σωθούμε με 200.000-300.000 τουρίστες (παραπάνω) οι οποίοι μπορεί να ακυρώσουν το προγραμματισμένο ταξίδι γιατί δεν θέλουν να κάνουν ένα τεστ και να ξοδέψουν 70 ευρώ, αλλά μπορεί, αν το κακό συμβεί και ο κορωνοϊός φουντώσει, ας πούμε, τον Αύγουστο, να χάσουμε και τους υπόλοιπους τουρίστες, αλλά και γενικά να εμπλακούμε σε μια τεράστια ιστορία που θα στοιχίσει στη χώρα και φυσικά στην κυβέρνηση. Ας το σκεφτούν καλά πριν είναι αργά.