search icon

Γνώμες

Τα στοιχεία της ανάπτυξης

Αν ρίξει κανείς μια σύντομη ματιά στο ρεπορτάζ της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας με τα στοιχεία από τις εισπράξεις του περασμένου μήνα και τα συγκρίνει με εκείνα του αντίστοιχου Οκτωβρίου του 2019, δηλαδή πριν από την κρίση της πανδημίας (ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου), αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα πού πάει το πράγμα στην Ελλάδα

Τα στοιχεία, τα νούμερα, αν ξέρεις να τα διαβάσεις και να τα ερμηνεύσεις, λένε πάντα την αλήθεια και οι διαπιστώσεις αυτές δεν χρειάζονται πολιτική ανάλυση ή «σάλτσα». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πολλές φορές η οικονομία δεν οδηγεί απαραίτητα στην πολιτική επιτυχία. Συνήθως πάντως αυτό γίνεται, μια κυβέρνηση κρίνεται αργά ή γρήγορα από το τι συμβαίνει στην τσέπη του κόσμου. Έτσι «καθαρίστηκαν» και οι τέσσερις μνημονιακές κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς, Τσίπρας) τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τα στοιχεία, λοιπόν, των εισπράξεων του Οκτωβρίου που μας πέρασε, αν τα συγκρίνεις με τον ίδιο μήνα του 2019 δείχνουν -παντού σχεδόν- ισχυρή ανάκαμψη και επερχόμενη ανάπτυξη. Οι 215 κλάδοι που απαρτίζουν την ελληνική οικονομία από το σύνολο των 278, αύξησαν τις εισπράξεις τους από 25% έως 80% και μάλιστα μερικοί εξ αυτών, που έχουν σημασία για την ανάπτυξη, «δείχνουν τον δρόμο», εμφανίζουν όντως εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κλάδοι που καταγράφουν μεγάλη άνοδο στην κατανάλωση, όπως τα εστιατόρια και οι ταβέρνες, αύξησαν τους τζίρους τους κατά 63%, τα μπαρ και οι κάβες κατά 80%, οι φούρνοι κατά 116% και η ένδυση 46%. Κλάδοι που δείχνουν την οικοδομική δραστηριότητα, όπως τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός, 45%, τα χρώματα και τα βερνίκια 44%, ο υδραυλικός εξοπλισμός 66%, οι εισπράξεις μεσιτών και διαχειριστών ακινήτων 65%.

Η εικόνα αυτή οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα από το 2019, άφησε πίσω της μια πολύ σκληρή, σχεδόν δεκαετή κρίση, και αν δεν συμβεί κάτι δραματικά αρνητικό, όπως ας πούμε μια νέα, ανεξέλεγκτη πανδημία ή μετάλλαξη αυτής, τότε η Ελλάδα βαδίζει σε μια νέα φάση εξαιρετικά ισχυρής ανάπτυξης.

Τα παραπάνω στοιχεία της εκρηκτικής ανόδου των εισπράξεων εμπεριέχουν βέβαια δύο παράγοντες που υποβοήθησαν σημαντικά την εικόνα αυτή. Ο κόσμος μετά το άνοιγμα της αγοράς από την πανδημία ήθελε να ξοδέψει και να κινηθεί μετά από μήνες «εγκλεισμού» και στέρησης, αλλά είχε και πιο μεγάλη οικονομική δυνατότητα γιατί σώρευσε αποταμιεύσεις. Περί τα 30 δισ. ευρώ επιπλέον βρίσκονται στις τράπεζες τους τελευταίους μήνες της πανδημίας, χρήματα που οφείλονται και στις κρατικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όμως η «αλλαγή της σελίδας» έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες, αφού την επόμενη πενταετία και με αρχή το 2022, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πέσουν στην αγορά περί τα 32 δισ. ευρώ.

Αρκεί να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στόχευση για την ορθή εκμετάλλευση των πόρων -να μην πάνε στον βρόντο ή σε… τσέπες, όπως συνέβη με πολύ μεγαλύτερα ποσά στο παρελθόν της χώρας στην Ε.Ε.- και φυσικά πολιτική σταθερότητα για να γίνουν έργα και δουλειές.

Exit mobile version