Διαβάζοντας την είδηση που θα δείτε παρακάτω, προσπάθησα να θυμηθώ το πρώτο γνωμικό – ρήση που έχει ειπωθεί για το θέμα και μου ήρθε στο μυαλό αυτό, από τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ – το είπε ο Ιάγος στον Οθέλο…
«Αυτός που κλέβει το πορτοφόλι μου, κλέβει σκουπίδια… Αλλά αυτός που μου στερεί το καλό μου όνομα, ληστεύει από εμένα κάτι που δεν θα τον κάνει πλούσιο, κι εμένα με κάνει πραγματικά φτωχό».
Η είδηση, λοιπόν, αναφέρει πως, τον τελευταίο καιρό, η αμερικανική οικονομία δίνει ανάμεικτα μηνύματα για τις προοπτικές της, με αποτέλεσμα ορισμένοι να εξετάζουν ασυνήθιστους δείκτες: τα ανδρικά εσώρουχα, τον δείκτη του κραγιόν, τις πωλήσεις της σαμπάνιας, ακόμη και σκουπίδια – εδώ κολλάει η παραπάνω ατάκα.
Σύμφωνα με μια εταιρεία που διαχειρίζεται τα αμερικανικά απόβλητα, οι τάσεις στα σκουπίδια δεν λένε ψέματα και μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τον υψηλό πληθωρισμό, την ισχυρή εργασία, την ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση, την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Republic Services, Γιον Βάντερ Αρκ, μιλώντας στο Yahoo Finance, ήταν κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε για το αν η εικόνα που παρουσιάζουν τα σκουπίδια σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση: «Θα έλεγα, όχι».
«Υπάρχει περιορισμός στην προσφορά αυτή τη στιγμή – η ζήτησή μας είναι απίστευτα ισχυρή σε όλες τις αγορές», πρόσθεσε ο Βάντερ Αρκ. Και βλέπουμε ότι από τον καταναλωτή μέχρι τους βιομηχανικούς και μεγάλους εθνικούς οργανισμούς η ζήτηση είναι πολύ, πολύ ισχυρή». Η αύξηση της ζήτησης για μια εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων, σημαίνει περισσότερα σκουπίδια στους κάδους, ως εκ τούτου μεγαλύτερη κατανάλωση από τους πολίτες.
Προς το παρόν, δεν έχουμε αντίστοιχα στοιχεία για τα δικά μας απορρίμματα και έτσι δεν μπορούν να ρίξουν φως για την πορεία της οικονομίας μας, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει με την ύφεση στην ελληνική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, σκουπίδια -εντός ή εκτός εισαγωγικών- υπάρχουν παντού γύρω μας: στην -σε κάποιες περιπτώσεις- πολιτική, στις παραλίες, στους δρόμους όταν πλημμυρίζουν, ακόμα και καλοκαιριάτικα. Το κακό δε, συνίσταται πως αυτά δεν είναι δυσδιάκριτα, αφού σε όλες τις περιπτώσεις επιπλέουν -όπως και οι φελλοί. Ενίοτε στη χώρα μας, βέβαια, όταν δεν τα πετάμε δεξιά και αριστερά, μολύνοντας το περιβάλλον, έχουμε την τάση να τα βάζουμε κάτω από το χαλί…
Λογικά, ο Άγγλος δραματουργός σήμερα, για όλα αυτά, θα είχε πολλά να πει και σίγουρα θα παρουσίαζε μια νέα δραματουργία, όλα αυτά στη χώρα όπου, όπως θα έλεγε η Οφηλία του, «ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε». Πάντα, χωρίς τα σκουπίδια στις ζωές μας, Γουίλιαμ…