Στο συνέδριο που διοργάνωσαν για το ελληνικό χρηματιστήριο στο Λονδίνο, η Morgan Stanley και η ΕΧΑΕ, με πλήρη σοβαρότητα επενδυτής έθεσε στους Έλληνες αρμοδίους το ερώτημα αν η κρίση στη Γαλλία και η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γερμανία θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία.
Όταν κάποιος παρατήρησε ότι πριν από 10-15 χρόνια η κουβέντα ήταν ακριβώς αντίθετη και όλοι ρωτούσαν αν η κρίση στην Ελλάδα θα επηρεάσει τη Γερμανία και τη Γαλλία οι παριστάμενοι γέλασαν, αλλά η αλήθεια είναι ότι στην ευρωπαϊκή οικονομία έχουν έρθει τα πάνω-κάτω. Η Γερμανία οδηγείται σε εκλογές, ενώ τα τελευταία τρίμηνα ισορροπεί σε συνθήκες ήπιας ύφεσης, με τους Κινέζους να πιέζουν την αυτοκινητοβιομηχανία της και το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό για τα γερμανικά προϊόντα, περιμένοντας τις αποφάσεις Τραμπ. Η Γαλλία, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, δεν ξέρει αν τις επόμενες ημέρες θα έχει κυβέρνηση και ταυτόχρονα βλέπει το 10ετές ομόλογό της να είναι στο 2,91%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το 10ετές της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή, βάσει του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Απρίλιο, έδωσε στη δημοσιότητα τη Φθινοπωρινή αξιολόγηση. Η Επιτροπή λοιπόν σημειώνει σε σχέση με την αξιολόγηση των Σχεδίων Δημοσιονομικών Προγραμμάτων για το 2025, ότι Εσθονία, Γερμανία, Φινλανδία και Ιρλανδία δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις, καθώς οι ετήσιες καθαρές δαπάνες τους (σε Φινλανδία, Ιρλανδία) ή και οι σωρευτικές καθαρές δαπάνες τους θα υπερβούν τα αντίστοιχα όρια. Μαθαίνουμε επίσης πως “η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει στο Συμβούλιο τη διαπίστωση ύπαρξης υπερβολικού ελλείμματος στην Αυστρία”, με τις αυστριακές αρχές να εκφράζουν πρόθεση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα, το άλλοτε μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, καταγράφει ρεκόρ στη μείωση του χρέους, με το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ να βασίζεται στις επιταγές του νέου Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου. Η σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τα ενισχυμένα τουριστικά έσοδα προσφέρουν στην Ελλάδα πλεονέκτημα για να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων διακρατικών υποχρεώσεων (Greek Facility Loans), σε απόλυτη συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Μια οικονομική πρόοδος η οποία τα τελευταία χρόνια διαχέεται σταθερά και στην κοινωνία. Το διάστημα μεταξύ 2019 και α’ τριμήνου 2024 η Ελλάδα σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Την περίοδο 2019-2023 η χώρα πέτυχε αύξηση επενδύσεων κατά 53%, περίπου διπλασιασμό των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ και τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας.
Προφανώς υπάρχουν και άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν, καθώς ξεκινήσαμε από χαμηλή βάση λόγω κρίσης, αλλά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία η χώρα προχωρά μπροστά, στη σωστή κατεύθυνση, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος.