search icon

Γνώμες

Τα «κόκκινα τηλέφωνα» και οι γκρίζες ζώνες

Ο τσαμπουκάς των Τούρκων με πέντε πολεμικά πλοία στην Κάσο ήρθε την κατάλληλη στιγμή να μας υπενθυμίσει ότι τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο είναι μια εντελώς προσωρινή κατάσταση, ανάμεσα σε δυο φουρτούνες

Και δικαιώνει απολύτως όλους όσοι πιστεύουν: πρώτον ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός στα εθνικά μας θέματα, δεύτερον η τακτική του κατευνασμού δεν έχει κανένα αποτέλεσμα απέναντι στον Ερντογάν και τρίτον ότι στο ορατό μέλλον αποκλείεται να φτάσουμε σε ουσιαστική, ειρηνική προσέγγιση με την Τουρκία.

Με ευθύνη της Αγκυρας κάθε ημέρα που περνάει προστίθενται νέα προβλήματα και διαφορές, όπως το θέμα του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» ή των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, αντί να αφαιρούνται ζητήματα και να εξομαλύνεται το κλίμα. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κρατάει στο τραπέζι τη… «γαλάζια πατρίδα», το Κυπριακό, την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, τη δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη, πέραν φυσικά της υφαλοκρηπίδας και της χάραξης των θαλασσίων ζωνών, τα οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει ως τις μοναδικές εκκρεμότητες.

Προφανώς αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός οι ελπίδες να ευοδωθεί η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για το Κυπριακό που αναμένεται να εκδηλωθεί το φθινόπωρο ή να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε κοινή προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη νομική επίλυση των πραγματικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο Κυπριακό η Τουρκία έχει σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της, απαιτώντας αναγνώριση του ψευδοκράτους και είναι απορίας άξιο πάνω σε ποια βάση θα ξεκινήσει ο διάλογος με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Η καλλιέργεια εντυπώσεων μπορεί να έχει προσχηματικό χαρακτήρα και μόνο, προκειμένου να μην κατηγορηθούν οι δύο πλευρές ότι «δεν επιθυμούν τον διάλογο».

Προοπτικές μακροπρόθεσμης ύφεσης στις σχέσεις των δύο χωρών δεν υπάρχουν στον ορίζοντα, αλλά σε αυτή τη φάση το πιο επικίνδυνο για τη χώρα μας είναι η προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει κι άλλες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο με επίκεντρο το παράνομο και νομικά ανύπαρκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι προκλήσεις στην περιοχή της Κάσου, όπου είχαν συγκεντρωθεί ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία, προφανώς, οδήγησαν τους διπλωμάτες στην ανάγκη να σηκώσουν τα «κόκκινα τηλέφωνα» για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο. Ο στόχος επιτεύχθηκε, αλλά οι Τούρκοι επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να γκριζάρουν την περιοχή, μόλις έξι μίλια από τις ακτές της Κάσου και της Καρπάθου!

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «το “Ievoli Relume” προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας. Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των ναυτικών μας δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους». Αυτονόητη ήταν η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Αμυνας «Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει».

Απομένει όμως η παραπάνω δήλωση να εφαρμοστεί στην πράξη την επόμενη φορά που η Τουρκία θα επιδιώξει να παρεμποδίσει τις εργασίες ερευνητικών σκαφών. Δυστυχώς, μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιβεβαιωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ελληνική ΑΟΖ, όπως έχει συμφωνηθεί με την Αίγυπτο και όχι πεδίον εφαρμογής του… τουρκολιβυκού μνημονίου. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με ριψοκίνδυνες αποφάσεις, υψηλού ρίσκου, που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κρίσης, αλλά μόνο έτσι θα περιφρουρήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο, απέναντι σε έναν επιθετικό γείτονα. Δύσκολη και αναγκαία άσκηση, αλλά γι’ αυτό δεν αγοράζουμε τις φρεγάτες, τα Ραφάλ και τα F-35;

Exit mobile version