Τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί να μην έχετε δει στα social media ότι κυκλοφορεί μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει… γράψει ένα βιβλίο «Πώς να ζεις με έναν ηλίθιο»!
Για όσους δεν τρώνε σανό, είναι προφανές πως η φωτογραφία που αναπαράγεται είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας -φωτοσοπιά- και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μάλιστα, τα ellinikahoaxes.gr έγραψαν ένα σχετικό άρθρο όπου εξήγησαν την αλήθεια: «Το εν λόγω βιβλίο εκδόθηκε το 2004, είναι πόνημα του John Hoover, και αποτελεί συνέχεια του βιβλίου “Πώς να δουλεύεις για έναν ηλίθιο” που είχε κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά». Βέβαια, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν πως όντως η σύζυγος του Μητσοτάκη έγραψε αυτό το βιβλίο και αφού η ίδια τον χαρακτηρίζει έτσι, φαντάσου τι πρέπει να πιστεύουν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα.
Είναι δεδομένο πως στο προσεχές διάστημα και μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες πίσω από τα παραβάν στα εκλογικά κέντρα, θα ζήσουμε πολλές αντίστοιχες στιγμές – είτε «απλού» τρολαρίσματος και καλά «για πλάκα» είτε διατεταγμένες υπηρεσίες από κομματικά τρολάκια. Ο Βρετανός συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελ είχε γράψει πως «όλη η πολεμική προπαγάνδα, οι κραυγές και τα ψέματα και το μίσος, έρχονται, όλα ανεξαιρέτως, από ανθρώπους που δεν πολεμούν». Στην περίπτωσή μας, όμως, όλοι γνωρίζουμε πως η περίοδος μέχρι και την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα είναι μια μάχη, χωρίς εισαγωγικά, όπου η προπαγάνδα, ενίοτε, μπορεί να κερδίσει και τον πόλεμο, με νικητές στρατευμένους ανθρώπους, για δικά τους οφέλη.
Ο Όργουελ, επίσης, είχε γράψει πως «όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια» και είναι μάταιο να σας επιστήσω την προσοχή σε αυτά που θα διαβάσετε και σε αυτά που θα ακούσετε μέχρι να έρθει η ώρα της ψήφου σας. Όσοι μπορείτε να διακρίνετε την αλήθεια των πολιτικών λόγων είσαστε ήδη υποψιασμένοι και αλίμονο σε αυτούς που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και μπορεί να πιστέψουν ακράδαντα τα ακραία ψεύδη που θα διαδίδονται στα timeline μας. Άλλωστε, ο Μπέρτραντ Ράσελ είχε αναρωτηθεί φιλοσοφικά, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Γιατί η προπαγάνδα είναι πολύ πιο επιτυχημένη όταν προσπαθεί να προκαλέσει μίσος, παρά όταν προσπαθεί να προκαλέσει φιλικά συναισθήματα;».
Επειδή, ίσως, στις ημέρες μας το μίσος κυοφορείται πολύ εύκολα, οι κομματικές αντιπαλότητες το καλλιεργούν στους ιδεολογικούς τους κήπους και η ανθοφορία τους μπορεί να είναι η «Μαρέβα συγγραφέας», ο «Τσίπρας εισοδηματίας», «ο Ανδρουλάκης χωρίς βουλευτική ασυλία» κ.λπ. κ.λπ.. Όλα αυτά σε ένα παιχνίδι διαρροών και φθονερών, ψευδών ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπου θα συνεχίσουν πολλοί να τα καταπίνουν αμάσητα, αφού στην Ελλάδα ξέρουμε πώς είναι να ζεις με ηλίθιους ψηφοφόρους. Και αυτή είναι η αλήθεια, χωρίς καμία δόση προπαγάνδας…