Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου επεισόδιο έλαβε χώρα στο Μαξίμου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ (Ingeborg Beugel). Η Ολλανδή κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως «ψεύδεται» αναφορικά με το Μεταναστευτικό, καθώς «η Ελλάδα πραγματοποιεί pushbacks (επαναπροωθήσεις) μεταναστών». Όλα αυτά έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Την Μπέουχελ δεν την έβλεπα για πρώτη φορά, είχα μάθει για εκείνη το (μακρινό, πια) 2012. Τότε, η Ολλανδέζα δημοσιογράφος ήταν ανταποκρίτρια μεγάλων μέσων ενημέρωσης στην Αθήνα και, παράλληλα, αρθρογραφούσε για μεγάλες και έγκυρες ολλανδικές εφημερίδες.

Μάλιστα, σε ένα άρθρο της, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Volkskrant, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν είναι κοπρόσκυλο», ξεσπάθωνε εναντίον της «σκληρής και άδικης αντιμετώπισης που τυγχάνει η Ελλάδα από τους Ολλανδούς πολιτικούς». Μάλιστα, υποστήριξε πως «η στάση της Ολλανδίας απέναντι στην Ελλάδα, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ίδια με τη στάση που τηρούσε στην πρώιμη εποχή της Αποικιοκρατίας».

Ήταν τότε που η Ελλάδα, σύμφωνα (και) με Ολλανδούς πολιτικούς «αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις» και πως «δεν τηρεί τις συμφωνίες». Ανάμεσά τους – πρώτος απ΄ όλους- και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε, ο οποίος ήταν παρών στον διαξιφισμό της συμπατριώτισσάς του με τον Έλληνα ομόλογό του. Τότε, που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλεγε «οι Έλληνες φάγανε τα λεφτά τους σε γυναίκες και ποτά».

Ερχόμενοι στο σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα γνωρίζουν για άλλη μια φορά τον απόλυτο διχασμό. «Προσπάθησε να διασύρει αναίτια τη χώρα μας η Ολλανδέζα, που κάνει όργια με μετανάστες» ή «και λίγα μας είπε και ο Μητσοτάκης τσατίστηκε επειδή δεν είχε τι να πει και όντως ψεύδεται», το ρεζουμέ των σχετικών αναρτήσεων.

Η αλήθεια είναι, δημοσιογραφικά μιλώντας, πως η ερώτηση της Μπέουχελ ήταν σωστή. Όμως, διατυπώθηκε σαν να έβγαινε από μέσα της Τούρκος πολιτικός -κολλητός του Ακάρ ή του Ερντογάν- ή κάποιος από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με διάθεση να κάνει σόου. Η στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία αποδίδει χαρακτηρισμό και αποκαλεί ψεύτη τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ρίχνει αυλαία στην περφόρμανς της και δίνει την ευκαιρία στον Μητσοτάκη για να αποφύγει το θέμα. Έτσι, πάντα δημοσιογραφικά, χάθηκε η ουσία της ερώτησης και τα φώτα έπεσαν πάνω στο ύφος με το οποίο διατυπώθηκε η ερώτηση και στον τρόπο με τον οποίο απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικά για εκείνον, ο Άγγλος πρωθυπουργός Βενιαμίν Ντισραέλι είχε πει «εκείνος που μαθαίνει διπλωματία πρέπει να μάθει τρία πράγματα: να μιλάει γαλλικά, να μη μιλάει καθόλου, να λέει την αλήθεια». Πάντως, εάν γινόταν τώρα μια δημοσκόπηση στην Ελλάδα, για τη συγκεκριμένη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, οι θετικές απαντήσεις υπέρ του θα ήταν περισσότερες, αφού η κυρία με το κόκκινο καπέλο, με τον τρόπο της, πρόσβαλλε τη χώρα μας.

Αλλά και για αυτό, πάρα πολλοί έχουν αντίθετη γνώμη, ποστάροντάς τη στα social media. Έτσι, συνεχίζεται η διαμάχη για το εάν «η Ολλανδή δημοσιογράφος ταπείνωσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό» ή για το εάν «η Ολλανδέζα δημοσιογράφος εκνεύρισε τον Ελληνα Πρωθυπουργό με ένα άδικο ‘’κατηγορώ’’».

Είναι δεδομένο πως αυτή η κόντρα θα συνεχιστεί, μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο για ανούσια αντιπολίτευση. Εδώ δεν μπορούμε να καταλήξουμε για το εάν ισχύει μόνο το «Ολλανδή» ή και το «Ολλανδέζα»