Το 2025 που έρχεται φέρνει κάποιες βάσιμες ελπίδες, αλλά καμία βεβαιότητα πάντως ότι ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, ο ρωσο-ουκρανικός, μπορεί και να τελειώσει με πολλαπλά οφέλη για τους περισσότερους, πλην βεβαίως όσων θησαυρίζουν πάντα από ένα τέτοιο γεγονός.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο συνδυασμός αυτού του πολέμου το 2022 με την πανδημία που ξέσπασε δύο χρόνια νωρίτερα (2020) αποτέλεσε ένα κοκτέιλ αιτιών που πιθανότατα έφεραν την πληθωριστική έκρηξη και την ακρίβεια που ακόμα μας ταλαιπωρεί.

Μακάρι λοιπόν να ευοδωθούν οι προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας για μια κατάπαυση του πυρός και βήμα-βήμα να βρεθεί μια ειρηνική επίλυση ενός ακόμα αιματηρού και καταστροφικού πολέμου, αρκεί να μην ξεχάσουμε -και να μην ξεχνάμε- ορισμένα βασικά διδάγματα από την υπόθεση.

Πρώτον, οι Ρώσοι, κηρύσσοντας ουσιαστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησαν, με αφορμή μια όντως απαράδεκτη απόφαση του ΝΑΤΟ να υποκινήσει την ένταξη της Ουκρανίας στα μέλη του, να αλλάξουν τα δεδομένα ευρωπαϊκά σύνορα από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Κάτι παρόμοιο, βέβαια, έκαναν και οι Τούρκοι το 1974 με τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αν, λοιπόν, η Δύση δεχόταν αμαχητί την απόφαση του Πούτιν να αρπάξει ολόκληρη την Ουκρανία, μετά όλα θα ήταν διαφορετικά στη γεωπολιτική σκακιέρα, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 1945 και μετά.

Δεύτερον, ας αναλογιστούμε λίγο όλο αυτό το διάστημα τη συμπεριφορά των Ρώσων, ή μάλλον ας ξεκινήσουμε με τα δύο πιο πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στο πλαίσιο αυτού του πολέμου. Την Παρασκευή ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, έκανε μία από τις πιο φρικτές δηλώσεις της Iστορίας ακόμα και για Ρώσος.

Με αφορμή ένα αυταπόδεικτο ψεύδος, ότι δήθεν οι Δυτικοί δεν περισυνέλεξαν Ρώσους ναυαγούς σε πλοίο που χρησιμοποιείτο από τον ρωσικό στρατό και ανατινάχτηκε στα νερά της Μεσογείου (διασώθηκε κανονικά το πλήρωμα από Νορβηγούς), ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να τιμωρηθεί με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, πολιτικά, οικονομικά, υβριδικά. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε οποιεσδήποτε καταστροφικές διαδικασίες εξελίσσονται στην Ευρώπη. Ζήτω οι επιθετικοί ταραξίες στους ιστορικούς δρόμους της, δόξα στα πλήθη των μεταναστών που διαπράττουν ανοσιουργήματα κ.λπ. κ.λπ.».

Με απλά αλλά ανατριχιαστικά λόγια ο Μεντβέντεφ επικρότησε την πρόσφατη δολοφονική ενέργεια ενός φανατικού μουσουλμάνου στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του Μαγδεμβούργου! Ποιος, ο δήθεν πιστός χριστιανός αποθεώνει τους τυφλούς δολοφόνους του Ισλάμ; Τα λέει αυτά, μάλιστα, ο Μεντβέντεφ για τους Γερμανούς που, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, η χώρα του και ο «βασιλιάς» του Πούτιν διατηρούσε μια ειδική προνομιακή σχέση με τη Μέρκελ και ακόμα όλη η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει μάθει τι συναλλαγές είχαν μεταξύ τους, ειδικά στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Προχθές, να θυμίσω, οι Ρώσοι έριξαν ένα αεροπλάνο της γραμμής (Azerbaijan Airlines) και σκότωσαν καμιά 50αριά αθώους ανθρώπους στα σύνορά τους με το Καζακστάν και μάλιστα αποδεδειγμένα (από τις ηχογραφημένες συνομιλίες) δεν επέτρεψαν στους πιλότους της πτήσης αναγκαστική προσγείωση σε δικό τους αεροδρόμιο όταν αυτοί ζήτησαν τη σχετική άδεια. Τέτοια κτηνωδία είχαμε να ζήσουμε από την εποχή που οι ίδιοι κατέρριψαν, το 1983, το νοτιοκορεατικό Jumbo.

Δυστυχώς η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επιβάλει το ποια θα είναι η λύση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, παρά μόνο να παρακολουθεί τις αποφάσεις του Τραμπ, που ασφαλώς τα συμφέροντά του δεν ταυτίζονται με τα δικά της. Ομως σίγουρα τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι πιο κοντά με εκείνα της Ευρώπης παρά με της Ρωσίας και ας ελπίσουμε όλοι ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί και στους επόμενους μήνες.

Τρίτον, όσον αφορά τα δικά μας, απλά και ξεκάθαρα στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια που εμείς παρακολουθούμε την επικαιρότητα, ούτε καμιά πολιτική βοήθεια έχουμε λάβει, τα δε ρούβλια που έχουν επενδυθεί στη χώρα είναι σίγουρα λιγότερα και από αλβανικά λεκ, εκτός αν λογίζουμε ως επενδύσεις τις ύποπτες συναλλαγές σε μοναστήρια, αλλά και στα πολιτικά τους υποχείρια.