Χθες τα στοιχεία έδειξαν ότι η διασπορά του κορωνοϊού στη νησιωτική Ελλάδα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, καθώς μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν λοιμώξεις από COVID-19 σε 21 από τις 26 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου. Μάλιστα εντόπισαν ένα ακόμη κρίσιμο σημείο, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου πραγματοποιήθηκαν 36 διαγνώσεις. Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να βρίσκεται και η Κρήτη– ηπιότερα είναι τα «σημάδια» και στα νησιά του Ιονίου, αλλά και εκεί, παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 219%, ενώ ανησυχητικό είναι το κάδρο στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η εμβολιαστική διαδικασία συνεχίζεται αλλά ο κίνδυνος χαλάρωσης των ρυθμών- ειδικά μέσα στον Αύγουστο- παραμονεύει. Έχουν εμβολιαστεί πλήρως 4,6 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 52% του ελληνικού πληθυσμού, αλλά παραμένουν άλλοι τόσοι ανεμβολίαστοι απέναντι στον μεταδοτικό πόλεμο του στελέχους «Δέλτα». Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κινητικότητα στις τουριστικές περιοχές και την βαριά βιομηχανία της χώρας. Η κινητικότητα από και προς τα νησιά ανεβαίνει μέρα τη μέρα- κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι διεθνείς αφίξεις επιβατών στο αεροδρόμιο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα ήταν 42% κάτω από το επίπεδο του 2019 και 130% πάνω από το 2020. Κόσμος μπαίνει στα πλοία από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο με αρνητικό τεστ Covid-19. Για την ακρίβεια, με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (εφόσον έχουν περάσει δεκατέσσερις ημέρες ύστερα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου), με επίσημη βεβαίωση νόσησης, με αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών ή με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών. Για τα παιδιά γίνεται δεκτό self test , ενώ άπαντες συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας.
Και για το ταξίδι της επιστροφής από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα; Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι η ισχυρή σύσταση για self test. Δεν χρειάζεται για την επιβίβαση στο πλοίο της επιστροφής ένα rapid test; Είναι ασφαλής ο «δρόμος» που έχει επιλεγεί; Στα νησιά όπου οι πολίτες θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους τηρεί το σύνολο τις απαραίτητες αποστάσεις, όλοι φορούν τις μάσκες εκεί που πρέπει και όλες οι επιχειρήσεις ακολουθούν με ευλάβεια τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία και τις μεταλλάξεις; Και ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων; Όσοι και όσες έχουν ταξιδέψει στα νησιά μας τις τελευταίες μέρες έχουν εικόνα και άποψη. Οι επιστήμονες επιμένουν το στέλεχος «Δέλτα» είναι πολύ μεταδοτικό και απαιτείται- εκτός από τον εμβολιασμό φυσικά- και ιδιαίτερη προσοχή. Αλλά και έλεγχος στις μετακινήσεις. Οι αρμόδιοι γνωρίζουν το αυτονόητο: ότι ο έλεγχος στην επιστροφή από τα νησιά δεν είναι ο ίδιος με τον αρχικό και εξετάζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες, ώστε η όποια απόφαση ληφθεί να είναι εφαρμόσιμη. Ναι, αλλά μέχρι πότε θα εξετάζουν τα δεδομένα; Μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί η τουριστική κίνηση; Προφανώς δεν υπήρχαν στην αρχή του καλοκαιριού οι αναγκαίες επιχειρησιακές δυνατότητες για ένα rapid test στα μικρότερα νησιά. Υπάρχουν ή δημιουργούνται σήμερα; Θα αναλάβουν και ποιοι τον έλεγχο των ανεμβολίαστων μέσω ενός rapid test, πριν ανέβουν οι επιβάτες στο πλοίο της επιστροφής για την Αττική ή την Θεσσαλονίκη; Οι φαρμακοποιοί, ειδικά κλιμάκια; Ποιοι;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέχρι να χτιστεί το τείχος ανοσίας, πρέπει να γίνουν πολλά και κυρίως γρήγορα βήματα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Να βρεθούν άμεσες λύσεις. Και ίσως ένα rapid test είναι μία λύση, πριν αναχωρήσει το καράβι από το λιμάνι για την επιστροφή των ταξιδιωτών. Όπως θετική και μόνο θα είναι η εξέλιξη να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στους Λιμενικούς (γύρω στο 60% σήμερα) και στα πληρώματα των πλοίων (ένας στους δύο έχει εμβολιαστεί), καθώς είναι οι εργαζόμενοι που κάνουν τον έλεγχο των πιστοποιητικών κατά την επιβίβαση.