Ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δηλώνουν δημοσίως δια των αρχηγών τους ότι κάθε άλλο παρά να πείστηκαν από τις πρωθυπουργικές κατηγορηματικές δηλώσεις, κρατούν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες κοντά στη λήξη της τετραετίας. Συνεχίζουν ωστόσο την προεκλογική εκστρατεία- ετοιμάζονται για εκλογές …χθες, ετοιμάζουν ψηφοδέλτια, συνθήματα, τακτικά βήματα και υποσχέσεις. Στην πραγματικότητα κάνουν ό,τι κάνει η κυβερνητική παράταξη, χωρίς να έχουν όμως το προνόμιο που έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και αφορά, είτε στο χρόνο προκήρυξης των εκλογών, είτε στην απόφαση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει ότι οι εκλογές παρά τις έντονες φήμες θα αργήσουν να …φτάσουν, ενεργοποιεί την μέχρι πρότινος ξεχασμένη συζήτηση για έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό. Για έναν αιφνιδιασμό, με άμεσα ενδιαφερόμενους συνήθως στην δεξαμενή της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής παράταξης.
Έχει την πρόθεση ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επιχειρώντας να δημιουργήσει συνθήκες επανεκκίνησης, χωρίς εκλογές; Πότε και γιατί; Ισχύουν και κατά πόσο τα νέα σενάρια για ανασχηματισμό άμεσα, τον Αύγουστο ή γύρω στη φετινή Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης; Και αν ναι, ποιες είναι οι βασικές του στοχεύσεις; Κυβερνητικά στελέχη και κυρίως οι «γαλάζιοι» βουλευτές ασχολούνται πλέον με τα νέα «στοιχήματα» στην αφετηρία μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλωστε ακόμη «κόψει μαχαίρι» τα νέα σενάρια– αν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων έσπευσε, εμμέσως πλην σαφώς, να αποδυναμώσει και το σενάριο περί ανασχηματισμού, λέγοντας ότι: «αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο να μπορέσω να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμό». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι επί της ουσίας δεν συντρέχει λόγος (ούτε για εκλογές, ούτε για ανασχηματισμό) αφού «η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση, απερίσπαστη από αυτήν την φιλολογία- κανένας υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι».
Η αλήθεια είναι ότι -όπως για τις πρόωρες εκλογές- έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου πολλές εισηγήσεις για έναν ανασχηματισμό, δομικό και ουσιαστικό. Όχι τώρα- και σε προηγούμενες στιγμές. Τις περισσότερες φορές -είναι γνωστό- αυτές οι εισηγήσεις πέρασαν, δεν έγιναν αποδεκτές, ο πρωθυπουργός ουδέποτε πάτησε το κουμπί. Κυβερνητικοί βουλευτές θυμούνται καλύτερα σχετικές στιγμές. Επειδή ωστόσο πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στους κανόνες, το ενδεχόμενο «ξαναζεσταίνεται», καταρχάς στις «γαλάζιες» συζητήσεις.
Τα διλήμματα είναι σημαντικά- και πολλά τα «στοιχήματα» στη βάση των νέων δεδομένων. Το σίγουρο είναι ότι δεν αρέσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το απέδειξε μέσα στα τρία χρόνια διακυβέρνησης. Θα αλλάξει ρότα;
Στα υπέρ ενός ανασχηματισμού κυβερνητικοί παράγοντες μετρούν την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού γεγονότος, ενός δυναμικού ξεκινήματος- της συγκρότησης ενός σχήματος περισσότερο αποτελεσματικού. Ακόμη και να μην έχουν οι υπουργοί κατεβάσει τα μολύβια, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, όλο και …κάποιος από αυτούς θα έχει κατεβάσει ρολά στη σχέση του με την αποτελεσματικότητα ή με τον υφυπουργό του. Πρόκειται για τα …συνήθη θαύματα ακόμη και στις καλύτερες κυβερνητικές οικογένειες.
Στα κατά ενός ανασχηματισμού είναι το ανακάτεμα της τράπουλας σε μια στιγμή που δεν έχεις πολλά χρονικά περιθώρια να διορθώσεις ενδεχόμενα λάθη και αστοχίες. Η στιγμή τώρα είναι εκτός των άλλων εξαιρετικά σύνθετη, κρίσιμη και ο τραχανάς απλωμένος σε πολλά πεδία. Η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να κινείται θυμίζοντας αργόσυρτο καράβι όσον αφορά στην λήψη αποφάσεων με κοινή στρατηγική και πλεύση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο Ερντογάν συνεχίζει τον προκλητικό χαβά του. Η πανδημία είναι εδώ και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ένα νέο ισχυρό κύμα (χωρίς να έχει υποχωρήσει το καλοκαιρινό εν τω μεταξύ) το φθινόπωρο.
Η κίνηση ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού στην παρούσα φάση έχει και άλλα ρίσκα. Είναι αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές που περίμεναν να βάλουν το κοστούμι του/της υπουργού ή του υφυπουργού- εάν γίνει ανασχηματισμός και μείνουν πάλι απ’ έξω, πως θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, όπου έχουν αρχίσει το όργωμα; Και πώς θα αντιδράσουν οι «κομμένοι»; Με δεδομένη δε την πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη να εντάξει στο σχήμα στελέχη από άλλους χώρους και δη από την κεντροαριστερά, η εσωκομματική ισορροπία είναι του …τρόμου για το Μαξίμου. Ειδικά στην παρούσα φάση.
Στόχος κάθε κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές είναι να …δυσαρεστήσει όσο το δυνατόν λιγότερα μέλη του «στρατεύματος» και προφανώς λιγότερους ψηφοφόρους από την ευρύτερη δεξαμενή επιρροής της. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο (αν δεν είναι ανέφικτος) περνά μέσα από την διατήρηση του δεξιού κοινού αλλά και μέσα από την εκ νέου προσέγγιση των ψηφοφόρων του κέντρου. Δύσκολες οι απαντήσεις στα στοιχήματα “γαλάζιων” για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και την συγκρότηση του προφίλ μιας νέας υπουργικής ομάδας…