Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά από τις εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με αυτά, μισθωτοί με δύο θέσεις απασχόλησης και ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ενοίκια, δηλαδή οι συνηθισμένες κατηγορίες που σηκώνουν τα φορολογικά βάρη, μαζί με επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που τους «έπιασαν» τα ελάχιστα τεκμήρια με τον νέο τρόπο φορολόγησής τους, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας εισοδήματος. Κυρίως λόγω της συνεισφοράς των επαγγελματιών, τα έσοδα από φόρο εισοδήματος θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στην περιοχή των 4,1 δισ. ευρώ με τις εκτιμήσεις να είναι για αύξηση περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Το εντυπωσιακό όμως στοιχείο από τα στατιστικά των φορολογικών δηλώσεων είναι ότι ένας στους δύο Ελληνες δεν πληρώνει κανέναν φόρο για τα εισοδήματα που είχε το 2023. Συγκεκριμένα, περίπου το 46% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν είναι μηδενικές, με τους φορολογούμενους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για πέρυσι. Επιπλέον, δύο στους δέκα φορολογούμενους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό, με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται σε 350 ευρώ κατά μέσο όρο. Απομένει το υπόλοιπο 34,34% των δηλώσεων που είναι χρεωστικές δηλαδή, μόνον τρεις στους δέκα φορολογούμενους είναι αυτοί που πληρώνουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, με τον μέσο φόρο να υπολογίζεται στα 1.856 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, βάσει των φετινών δηλώσεων από τους 740.000 υπόχρεους επαγγελματίες, οι 500.000 υπολογίζεται ότι θα έχουν σημαντική επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2023 (εισοδήματα 2022) το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωνε εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεις και φέτος αφορούσαν εισοδήματα ύψους 91,67 δισ. ευρώ, έναντι 84,21 δισ. ευρώ. που είχαμε δηλώσει το 2022. Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι σε 220,3 δισ. ευρώ, έναντι 206,6 δισ. το 2022 και η σχέση δηλωθέντων εισοδημάτων και ΑΕΠ αναδεικνύει την έκταση της φοροδιαφυγής. Όπως άλλωστε και η ανισορροπία ότι από τα 6,5 εκατ. δηλώσεις, φόρο εισοδήματος πληρώνουν τα 2,2 εκατομμύρια.