search icon

Γνώμες

Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης

Αν και οι προβλέψεις με τους οίκους αξιολόγησης είναι πάντα επίφοβες, όλα τώρα δείχνουν πως η αναβάθμιση της Ελλάδας, εκτός απροόπτου πάντοτε, θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Τον επόμενο μήνα -και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου- η DBRS ανακοινώνει την προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια, η σκυτάλη περνά στη Standard and Poor’s η οποία θα γνωστοποιήσει τη δική της αξιολόγηση στις 21 Απριλίου. Οι ειδικοί προεξοφλούν ότι πριν από τις εκλογές δεν πρόκειται να δοθεί η πολυπόθητη αναβάθμιση που θα μας επαναφέρει στην επενδυτική βαθμίδα, κλείνοντας την περίοδο που ξεκίνησε το 2010 όταν η χώρα χαρακτηρίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης μη επενδύσιμη.

Αν η DBRS ή η S&P προχωρήσουν στην αναβάθμιση προ των εκλογών, θα είναι έκπληξη και μάλιστα μεγάλη. Οι εκτιμήσεις φέρουν ως πιθανότερο – εφόσον η χώρα μετά τις εκλογές έχει Κυβέρνηση σταθερά προσανατολισμένη στο μεταρρυθμιστικό έργο – η κρίσιμη αναβάθμιση να έρθει στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS ή και στις 20 Σεπτεμβρίου από την S&P. Είμαστε μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα και αρκεί η αναβάθμιση να έρθει από έναν από τους Fitch, S&P, Moody’s και DBRS που είναι οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης που αποδέχεται το Ευρωσύστημα.

Ουσιαστικά, μας λείπει μόνον η σφραγίδα ενός οίκου αξιολόγησης, καθώς η ελληνική οικονομία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση και μετά από 18 αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια, οι αγορές μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν να έχει αναβαθμιστεί. Και αυτό είναι προφανές στην αγορά ομολόγων, όπου η Ελλάδα στη δεκαετία δανείζεται με επιτόκια ίδια και μερικές φορές οριακά χαμηλότερα από αυτά της Ιταλίας. Οι οίκοι αξιολόγησης, παρά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις καλές επιδόσεις, αποδείχθηκαν διστακτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο κορωνοϊός αρχικά και ο πόλεμος στην Ουκρανία στη συνέχεια δημιούργησαν αβεβαιότητες. Προφανώς βέβαια επιβάρυνε τη θέση μας ότι στην Ελλάδα -συνήθως- ο πολιτικός κύκλος επηρεάζει αρκετά την οικονομία.

Ωστόσο, αυτές οι ίδιες αβεβαιότητες που κράτησαν πίσω την Ελλάδα, δεν έκαναν το ίδιο επιφυλακτικούς τους οίκους αξιολόγησης απέναντι στην Ιταλία για παράδειγμα, η οποία επίσης έχει μεγάλο χρέος και επιπλέον είχε εκλογές που οδήγησαν σε πολιτική αλλαγή. Αν και οι προβλέψεις με τους οίκους αξιολόγησης είναι πάντα επίφοβες, όλα τώρα δείχνουν πως η αναβάθμιση της Ελλάδας, εκτός απροόπτου πάντοτε, θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Και πρόκειται για μια εξέλιξη που θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους Έλληνες, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων αφού -με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας- μειώνεται για τους επενδυτές ο κίνδυνος της χώρας.

Exit mobile version