Οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν μια εκλογική διάθεση στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει αμέσως μόλις το επιτρέψει η πανδημία, ίσως το φθινόπωρο, σε εκλογές με απλή αναλογική, τις οποίες προβλέπουν ότι θα κερδίσει, και σε δεύτερες εκλογές χωρίς απλή αναλογική, τις οποίες θα ξανακερδίσει και με αυτόν τον τρόπο θα ανανεώσει τη θητεία του για τέσσερα ακόμη χρόνια.
Πολύ πιθανόν να είναι αυτός ο σχεδιασμός. Αν πράγματι ισχύει, πρέπει να περιμένουμε ότι από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει όργιο παροχών προς όλους. Και θα είναι εφικτό αυτό διότι υπάρχουν τα χρήματα της Ευρώπης για την κάλυψη των ζημιών της πανδημίας, συνεπώς υπάρχει πρώτη ύλη για παροχές. Οι μεταρρυθμίσεις ασφαλώς και θα μπουν σε δεύτερη μοίρα αν και εφόσον πηγαίνουμε για εκλογές και αναμένεται να αυξηθεί και ο λαϊκισμός.
Λογικά, με βάση τον εκλογικό ορίζοντα, οι ενισχύσεις θα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους εργαζομένους καλύπτοντας και αυτούς που δεν προστατεύτηκαν με τις πρώτες δράσεις, προκειμένου να μειωθούν οι δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και η δυσαρέσκεια που τις συνοδεύει και να ενισχυθεί πολιτικά η κυβέρνηση. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, οι παροχές σε αυτή τη στιγμή της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να θεωρηθούν ιδιαίτερα επιβλαβείς. Είναι δεδομένο ότι πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται χρήματα και, εφόσον τα χρήματα έρχονται από την Ευρώπη με το «ελικόπτερο», με το… ελικόπτερο θα πρέπει να φτάσουν και στους παραλήπτες τους, δηλαδή στους πολίτες, χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς διαδικασίες. Και έτσι η προεκλογική περίοδος των εννέα μηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο μπορεί να ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ευρώπη. Μοναδική περίπτωση προεκλογικών παροχών που δεν προκαλούν ζημιά και αυτό οφείλεται στη συγκυρία.
Εννοείται βέβαια ότι, αν όλα εξελιχθούν όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, θα πρέπει μετά τις εκλογές να αρχίσουν αμέσως και να ολοκληρωθούν ταχύτατα μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας.
Παράλληλα, φέτος έχουμε και τα 200 χρόνια από το 1821 και με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει η κυβέρνηση να φτιάξει ένα νέο όραμα για τη χώρα. Το να εορταστεί η επέτειος σε στυλ σχολικής εορτής δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το να παρουσιαστεί ένα νέο όραμα, μια νέα ταυτότητα για τη χώρα, να περιγραφεί ένας νέος μύθος για μια Ελλάδα σύγχρονη, δυναμική, αξιοκρατική, είναι πολύ σημαντικότερο. Και σε αυτό πρέπει να δουλέψει τώρα η κυβέρνηση, διότι ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.
Ο κορωνοϊός στο μεταξύ συνεχίζει να θερίζει σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται ότι από τώρα μέχρι το Πάσχα θα έχουμε ένα μεγάλο κύμα πτωχεύσεων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Οι μικροεπιχειρηματίες προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να εισπράξουν κάποιον τζίρο τα Χριστούγεννα, αλλά δεν έχουν να περιμένουν κάτι άλλο τώρα. Η περίοδος των εκπτώσεων, που παραδοσιακά ξεκινάει τέτοια εποχή, φαίνεται να χάνεται και πολλοί θα κλείσουν οριστικά. Οι παροχές θα πρέπει να καλύψουν και τα κενά που θα δημιουργηθούν τώρα.
Η κυβέρνηση ήδη υφίσταται κριτική ότι δεν τα πάει τόσο καλά όσο στο πρώτο κύμα. Και είναι βάσιμη η κριτική, αλλά η αρνητική εντύπωση πολλαπλασιάζεται από το άνοιξε – κλείσε καταστημάτων και σχολείων, από τις διαφορετικές απόψεις που παρουσιάζουν οι λοιμωξιολόγοι και από τον προγραμματισμό που δεν τηρείται. Αν έχω καταλάβει καλά, το αν θα ανοίξει η αγορά ή όχι εξαρτάται από την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας. Αν δηλαδή γεμίζουν οι Εντατικές, το σύστημα κλείνει. Αν οι Εντατικές έχουν περιθώριο, μπορεί να υπάρχει και κάτι ανοιχτό. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει η κυβέρνηση τις παλινωδίες, τα είπα-ξείπα, τα άνοιξε-κλείσε, καλό θα ήταν να πάψει να παίρνει αποφάσεις σε στυλ παντογνώστη και να ενημερώσει τους πολίτες για τη μέθοδο που χρησιμοποιεί προκειμένου να αποφασίσει τι θα είναι ανοιχτό και τι κλειστό και με βάση ποια κριτήρια. Για παράδειγμα, μια μέθοδος είναι αυτή της πληρότητας των Εντατικών. Οταν δηλαδή η πληρότητα των Εντατικών ξεπερνάει για κάποιες ημέρες το 70%, θα κλείνουν όλα. Οταν πέφτει κάτω από 70%, θα ανοίγουν τα σχολεία. Οταν πέφτει κάτω από 50%, θα ανοίγει το λιανεμπόριο.
Οταν πέφτει κάτω από 40%, θα ανοίγει η εστίαση. Και αντίστοιχα, όταν το ποσοστό πληρότητας των Εντατικών ανεβαίνει, θα κλείνουν με την αντίστοιχη σειρά όλα. Δεν λέω ότι αυτή είναι η σωστή μέθοδος, λέω όμως ότι είναι μια μέθοδος και έτσι γίνεται ξεκάθαρο στο μυαλό όλων το πώς και γιατί ανοιγοκλείνει η καθημερινή ζωή. Τη σωστή θα την αποφασίσει η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Το να μην καταλαβαίνει όμως κανείς γιατί άνοιξαν ή έκλεισαν τα σχολεία, τα κομμωτήρια και τα μικρομάγαζα προκαλεί κομφούζιο και δυσαρέσκεια και δίνει τροφή σε κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας.