Προφανώς και δεν είμαστε οι καλύτεροι και οι πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες για τις υποχρεώσεις μας έναντι του κράτους. Ψάχνουμε τρύπες και παραθυράκια στις διατάξεις, σκαρφιζόμαστε διάφορα, κατασκευάζουμε εναλλακτικές, αποφεύγουμε να συμμορφωθούμε και όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, σπεύδουμε όλοι μαζί στο παρά πέντε. Δεν είμαστε υπόδειγμα, αλλά και το Δημόσιο κάθε άλλο παρά υποδειγματικό είναι. Για την ακρίβεια, είναι επιθετικό και απειλητικό απέναντι στους πολίτες με αποφάσεις οριζόντιες κι όποιον πάρει ο χάρος.

Ζούμε συνεχώς υπό την πίεση κάποιας επαναλαμβανόμενης απειλής για κυρώσεις για μια σειρά διαφορετικών περιπτώσεων. Ενώ θεωρητικά όλος ο μηχανισμός που συνιστά το κράτος υπάρχει για να μας προστατεύει και να μας εξυπηρετεί, σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και μας ταλαιπωρεί. Το αποτέλεσμα είναι πολίτες και Δημόσιο να είναι στα χαρακώματα, σε μια μόνιμη διαμάχη.

Χρειάζεται να υιοθετηθεί μια διαφορετική προσέγγιση του Δημοσίου προς τους πολίτες που δεν θα έχει στοιχεία απειλής και δεν θα αντιμετωπίζει όλους αδιακρίτως ως απατεώνες. Δεν συνδέθηκες με το IRIS; 1.500 ευρώ πρόστιμο. Δεν καθάρισες το οικόπεδο; Άλλο πρόστιμο. Και αυτή η λογική της απειλής προστίμου, εκτός από τα σοβαρά και αναγκαία φτάνει να εφαρμόζεται ακόμη και σε ακραία ή και γελοία ζητήματα. Για παράδειγμα, επιβλήθηκε ένα ετήσιο τέλος 100 ευρώ για τις βάρκες κάτω των 5 μέτρων. Όσοι είχαν εγκαταλελειμμένα μικρά σκάφη πήγαν να τα αποσύρουν για να μην πληρώνουν 100 ευρώ τον χρόνο για μια βάρκα που δεν χρησιμοποιούν. Ωστόσο, έπρεπε (για να διαγραφεί η άχρηστη βάρκα) να πληρώσουν 255 ευρώ. Τα 100 για το 2023, άλλα 100 ευρώ για το 2024, 40 για παράβολο (το εκδίδουν ηλεκτρονικά) και 15 ευρώ εκεί που το σκάφος είναι λεμβολογημένο. Αυτός που καλείται σήμερα να πληρώσει 255 ευρώ για να αποσύρει μια άχρηστη βάρκα, στις υπόλοιπες συναλλαγές του θα ζητάει αποδείξεις;

Οι πολίτες επωμίζονται βάρη επειδή το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του. Θεωρούσαμε τελείως φυσιολογικό τόσα χρόνια οι 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο, με ένα μεγάλο τμήμα αυτών να δηλώνει μηδενικά εισοδήματα ή εισοδήματα έως 5.000 ευρώ. Δηλώνουν τα ίδια εισοδήματα είτε ήμασταν στα μνημόνια, είτε στην περίοδο της πανδημίας, είτε σήμερα. Προκοπή δεν έκαναν, αλλά ταυτόχρονα δουλειά δεν άλλαζαν. Η Κυβέρνηση, για να πιάσει τη φοροδιαφυγή, επέβαλε τεκμαρτή φορολογία γιατί η κοροϊδία ήταν προφανής. Χρειαζόταν όμως ένα οριζόντιο μέτρο που μαζί με τη φοροδιαφυγή πιάνει και πλασματικά εισοδήματα, π.χ. αυτών που έχουν ανενεργή ατομική εταιρία; Αφού υπάρχει πλέον το MyData και η Εφορία μπορεί να βλέπει έσοδα κι έξοδα για τον κάθε επαγγελματία. Να το ερευνήσουν και να επιβάλλουν σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν να πληρώσουν, αυτή άλλωστε είναι η δουλειά τους.