Για να υλοποιηθεί, όμως, η αισιοδοξία αυτή και τα μακροοικονομικά μεγέθη να αποτυπωθούν πρακτικά στην αγορά και στις επιχειρήσεις, χρειάζεται πάνω από όλα να συντρέξουν θετικά όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εθνική οικονομία.

Πρώτα από όλα, η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί και να εκτελεί, απλά και γρήγορα, σε συνθήκες αγοράς και ιδιωτικής οικονομίας, έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η κρίση ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία.

Δεύτερος ουσιαστικός παράγοντας, είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες νομικές οντότητες, ως προς τον εκσυγχρονισμό τους, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα και τις διαδικασίες που θα τις οδηγήσουν όχι μόνο σε επιβίωση, αλλά και σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Λόγω της διαχρονικής, στρεβλής, διαρθρωτικής δομής της ελληνικής οικονομίας (ανυπαρξία μεγάλων οικονομικών μονάδων, υπερεπαγγελματισμός, διασπορά, κλπ), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αριθμούν ένα σημαντικό πλήθος που επηρεάζει σε σοβαρό βαθμό τα μακροοικονομικά μεγέθη και το ΑΕΠ.

Επομένως, αναντίρρητα πρέπει να βοηθηθούν και να ενισχυθούν με κεφάλαια για να αναπτυχθούν. Πρέπει να τους προσφερθούν τολμηρά αλλά και αναπτυξιακά εργαλεία, όπως αισθητή μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μείωση φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, χαμηλότοκοι τρόποι δανεισμού με έμφαση στις εξαγωγές, διευκόλυνση προσαρμογής σε καινοτόμες λειτουργίες (ηλεκτρονική τιμολόγηση- συναλλαγές, Ηλεκτρονικά Βιβλία, κ.ά.).

Ανάμεσα στους δύο παραπάνω παράγοντες, είναι απαραίτητη, αναγκαία συνθήκη, αλλά και συνδετικός κρίκος επιτυχίας, η ενεργή συμμετοχή στις εξελίξεις και στην οικονομική καθημερινότητα, του συμβούλου και του επαγγελματία οικονομολόγου- λογιστή φοροτεχνικού.

Ο κλάδος αυτός πρέπει να μεταμορφωθεί από απλό «αποτυπωτή» μαθηματικών δεδομένων σε διαμορφωτή των οικονομικών εξελίξεων, αλλά ταυτόχρονα και σε σύμβουλο της μικρής, μεσαίας ή μεγάλης επιχείρησης.

Επιπλέον, πρέπει να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της φορολογικής και οικονομικής πολιτικής θετικά – και όχι απλά διαμαρτυρόμενος – προτείνοντας λύσεις και θέσεις που θα ενώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα οικονομικά και επαγγελματικά συμφέροντα.

Σ’ αυτό το τοπίο, ο ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι καθοριστικά θεσμικός. Το ΟΕΕ δεν είναι συνδικαλιστικός οργανισμός, δεν είναι επιστημονική θεωρητική σχολή σκέψης εφαρμοσμένης οικονομίας.

Είναι θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας που:

-παράγει έργο,

-προτείνει λύσεις,

-εκτιμά και αποτιμά οικονομικά φαινόμενα και

-δικαιούται να παρεμβαίνει αποφασιστικά στις εξελίξεις και στην διασφάλιση εφαρμογής ορθής οικονομικής πολιτικής.

Πρέπει, όμως, να εξελιχθεί. Να στέκεται δίπλα, θετικός ακροατής των φορέων των οικονομολογικών ειδικοτήτων που εκπροσωπεί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Μέσα στο ΟΕΕ οι λογιστές-φοροτεχνικοί έχουν διακριτό ρόλο.

Διαχρονικά, είναι εκείνοι που εφαρμόζουν στην αγορά και, στην πράξη, την οικονομική και φορολογική πολιτική. Είναι εκείνοι που λειτουργούν σαν ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην Πολιτεία και την Αγορά.

Σήμερα οι εξελίξεις τους θέλουν πρωτοπόρους διότι -αποδεδειγμένα – χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ζωή.

Στην αυγή του καινούριου χρόνου, ο οικονομολόγος-λογιστής – φοροτεχνικός καλείται να εκσυγχρονίσει τη δουλειά του σε μία νέα οικονομική πραγματικότητα στην οποία φαίνεται να μπαίνει η χώρα.

Για να επιτευχθεί αυτό και να είναι θετική η συμβολή του συγκεκριμένου χώρου, πρέπει επιτέλους να γίνει διακριτός και ξεκάθαρος ο ρόλος του. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να βοηθηθεί, να οριοθετηθεί το περιεχόμενο της εργασίας του και να εισπράττει την αμοιβή για την υπηρεσία που παρέχει.

* Οικονομολόγος- Λογιστής Φοροτεχνικός, Γεν. Διευθυντής Λ.Σ.Α. και υποψήφιος με τη ΔΗΚΙΟ-Σ στις Εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος –ΟΕΕ της 15/12/19