Ο Αύγουστος 2023 είναι εδώ και εσύ όχι μόνο δεν κάνεις διακοπές, αλλά είσαι στη δουλειά, κανονικά. Και ενώ, κανονικά -όπως γίνεται κάθε χρόνο- λείπουν συνάδελφοι, οι οποίοι κάνουν χρήση της καλοκαιρινής άδειάς τους. Οι υπόλοιποι που δουλεύετε –αυγουστιάτικα, μην ξεχνιόμαστε- συναντιέστε στους διαδρόμους της επιχείρησης και χαιρετιέστε λέγοντας κάτι σαν «καλημερομεσημενύχτα» ή, ενίοτε, κάνοντας έναν ήχο που ακούγεται κάπως σαν «γρουμφ».
Έναν βρυχηθμό, τέλος πάντων, ο οποίος υπάρχει και σε άλλες ηχητικές παραλλαγές, ειδικά όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει διάλειμμα χαζεύοντας στα social media. Εκεί όπου όλοι δείχνουν πως περνάνε τις τέλειες διακοπές, εκεί όπου κάποιοι δείχνουν ότι ζουν το καλοκαίρι της ζωής τους. Και εσύ, είπαμε, αντί να είσαι διακοπές, είσαι στην πόλη, δουλεύεις και κάνει ζέστη. Καλησπέρα και καλή βραδιά…
Και κάπου εκεί, για να υπάρξει και λίγη σοβαρότητα στην ελαφρότητα του θέρους, σου έρχεται στα χέρια μια μελέτη του Χάρβαρντ – εντάξει, σόρι, εγώ τέτοια διαβάζω το καλοκαίρι στην μπανιέρα μου. Αυτή, λοιπόν, η μελέτη έβγαλε πόρισμα ότι «οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός, επειδή όταν παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους -μια ηλιόλουστη μέρα- θέλουν να βρίσκονται έξω». Παρακάμπτοντας το εάν έπρεπε να κάνουν ολόκληρη έρευνα για να καταλήξουν σε αυτό που θα μπορούσαμε να τους το δείξουμε και σε ένα ποστάρισμα με βιντεάκι, από όλη αυτή τη μελέτη βγαίνουν και τέσσερις συμβουλές για να μπορέσεις να δουλέψεις όσο καλύτερα αυτόν τον Αύγουστο.
Φτιάξε, λέει, μία λίστα με τις υποχρεώσεις σου. Μια εξαιρετική ειδικός στη διαχείριση χρόνου, η Laura Vanderkam, μιλώντας στο CNBC, είπε πως «όταν έχετε μια πιο μικρή λίστα υποχρεώσεων και μια αίσθηση του πώς να αντιμετωπίσετε τα πάντα, υπάρχει λιγότερο άγχος από το να έχετε πολλά να διαχειριστείτε». Τώρα, εάν εσύ διάβασες πολύ γρήγορα, αντί αυτού που ήδη έγραψα, «εξαιρετική ειδικός στη διαχείριση… πόνου», είναι προφανές ότι χρειάζεσαι ξεκούραση. Και εδώ, έρχεται η δεύτερη συμβουλή: Κάντε μικρά διαλείμματα, τουλάχιστον 5-10 λεπτών. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, «θα σε βοηθήσει να έχεις συγκέντρωση και κίνητρο». Λογικά, ότι σε λίγες ώρες σχολάς. Η τρίτη συμβουλή προτρέπει «οργανώστε κάτι διασκεδαστικό. Προγραμματίστε κάποιες δραστηριότητες για να τις απολαύσετε όταν είστε εκτός ωραρίου». Τώρα, ό,τι φαντάζεται ή φαντασιώνεται ο καθένας, άστο. Η τελευταία συμβουλή στην περίπτωση που δουλεύεις τον Αύγουστο, είναι «δοκιμάστε να κάνετε μόνο ένα πράγμα». Προφανώς, όταν δουλεύεις καλοκαιριάτικα, αρκεί και μόνο το να αναπνέεις στο γραφείο – σε μια γρήγορη σκέψη.
Εννοείται πως αυτή η έρευνα δεν μπορεί να σε σώσει εάν εργάζεσαι τον μήνα κατά τον οποίον χώρες ολόκληρες κατεβάζουν ρολά και βάζουν λουκέτο. Όλα αυτά τα ξέρεις, τα έχεις δοκιμάσει, κάποια έχουν πιάσει κι άλλα όχι, ίσως και να μην έχεις καμία όρεξη να επιχειρήσεις καμία από τις παραπάνω τέσσερις συμβουλές. Φυσικά, επειδή εσύ είσαι στη δουλειά και ο πιο καλοκαιρινός μήνας είναι εδώ.
«Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά. Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά», είχε γράψει ο Ελύτης κι εσύ σκέφτεσαι, εντελώς πεζά και κυνικά, πως πρέπει να τριμάρεις και τα γένια σου προτού πας στη δουλειά, αυγουστιάτικα, αναζητώντας ευχάριστες ειδήσεις. Αλλά και έρευνες για τα εργασιακά, η οποία αφορά μια άλλη διάσταση. Όπως, δηλαδή, είναι έτσι κι αλλιώς ο Αύγουστος, αντιφατικός: κάποιοι με ρούχα στις δουλειές, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν μπάνιο στη θάλασσα ή αράζουν κάτω από δέντρα στα βουνά. Και όλα αυτά ενώ ψάχνεις την επόμενη σχετική έρευνα για να την κανιβαλίσεις και ενώ δεν είσαι καν στην ψυχολογική ηρεμία να συζητήσεις ψύχραιμα με όποιον έβγαλε το «Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές τον χρόνο». Άλλωστε, έχεις να βρεις και το τι θα φορέσεις για να πας στη δουλειά, ναι, ενώ έξω κάνει ζέστη και μέσα έχει τη θερμοκρασία «μένουμε για πάντα νέοι». Κι ενώ ήδη προβάρεις το «καλημερομεσημενύχτα» για να το λες, χωρίς να σκέφτεσαι τι είναι έξω -αν βράδιασε ή αν έχει ήλιο- πιο γρήγορα και λιγότερο κατανοητά, με στόχο να ξέρει ο απέναντι πως, με κάποιον τρόπο, τον χαιρέτισες. Επειδή είναι καλοκαίρι, είναι Αύγουστος και εσύ είσαι στην πόλη και δουλεύεις, σκέφτηκε -για άλλη μια φορά- και βγήκε από το σπίτι, την ίδια στιγμή που έκανε touch με την πραγματικότητα «ευτυχώς δεν έχει κίνηση στους δρόμους και θα πάω βαρκαρόλα». Ναι, χρησιμοποιώντας την τρίτη συμβουλή της -τελικά- χρήσιμης έρευνας-μελέτης: «οργανώστε κάτι διασκεδαστικό».