Την επιλογή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τη θέση της επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, «εδώ και πολλά χρόνια, η Κίμπερλι είναι στενή φίλη και σύμμαχος. Η εκτενής εμπειρία της και η ηγετική της ικανότητα στα πεδία του δικαίου, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής, καθώς και η μεγάλη ευφυΐα της, την κάνουν πρόσωπο με εξαίρετα προσόντα για να αντιπροσωπεύσει τις ΗΠΑ και να προασπίσει τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό», σε ζητήματα «από την αμυντική συνεργασία ως το εμπόριο και την οικονομική καινοτομία».

Kimberly Guilfoyle / Twitter

Την ίδια στιγμή -ας αφήσουμε απέξω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα, με τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που αναρτήθηκαν- σε κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα ακούστηκαν τα απίστευτα. Κάποιοι συνάδελφοί μου, με μακρά πορεία στον χώρο, όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την επιλογή της Γκίλφοϊλ, έβγαλαν από μέσα τους ό,τι πιο ποταπό, ό,τι πιο κίτρινο, ό,τι πιο σκανδαλοθηρικό υπάρχει, με αμπαλάζ έναν απίστευτο, άκρατο σεξισμό.

Ακούστηκαν διάφορα -προφανώς για λόγους ηθικής δεν θα δώσω ονόματα- για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Από τα πιο χαλαρά «υπήρξε στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και ήταν αρμόδια για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Είναι πρώην παρουσιάστρια του δικτύου Fox News», μέχρι ότι «υπήρξε μνηστή του γιου του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αλλά και παντρεμένη με τον νυν κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος την περίοδο του γάμου τους ήταν δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο». Από τα πιο χαλαρά γιατί, ακριβώς εκεί, υπήρξαν σχόλια ότι «ο Τραμπ την έστειλε εκτός ΗΠΑ για να ησυχάσει ο γιος του» (σ.σ. από τι; αφού έχουν χωρίσει), μέχρι ότι «ήταν επίσης μοντέλο και εμφανίστηκε σε διαφημιστικές καμπάνιες τοπικών πολυκαταστημάτων (μεταξύ άλλων για το Macy’s), ενώ υπήρξε μοντέλο εσωρούχων της Victoria’s Secret για ένα νυφικό περιοδικό». Το περιοδικό για τον γάμο έγινε… νυφικό περιοδικό! Ενας άλλος έγκριτος σχολιαστής, με σπασμένη φωνή, συγκρατώντας τα γέλια που ήθελε να ρίξει, είπε, επί λέξει: «Είναι πολύ όμορφη, εντυπωσιακή, και πιστεύω ότι θα καταφέρει πολλά στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ».

Με άλλα λόγια, για να κινηθεί σε ένα συγκεκριμένο διπλωματικό επίπεδο, να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και, αντίστοιχα, να μεταφέρει την ελληνική φωνή στον Λευκό Οίκο, το καλό είναι πως η εν λόγω έχει… ωραίες αναλογίες και ωραίο πρόσωπο! Συγγνώμη, ξέχασα, κάποιες κυρίες του χώρου μου άφησαν υπονοούμενα και ότι η Γκίλφοϊλ έχει κάνει και πολλές πλαστικές επεμβάσεις. Ας μη συζητήσουμε για το επίθετό της που κάποιοι του… έκαναν μετάφραση, με τα άριστα Αγγλικά τους, ως συνθετικό – «γκιλφ» και όιλ. Κατάπτυστοι, πραγματικά.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις ακούστηκε πως η -αν όλα ευοδωθούν- πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα σπούδασε στο Trinity College του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Και γράφω «αν όλα ευοδωθούν», διότι απομένει να κερδίσει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της από τη Γερουσία των ΗΠΑ, έπειτα από ακρόαση στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Προφανώς -λόγω απόλυτου ελέγχου του Τραμπ, και σε αυτά τα πεδία- θα είναι περίπατος, αλλά τυπικά δεν έχει περάσει το κατώφλι της πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας. Αντί αυτών, οι υπέροχοι συνάδελφοί μου σχολίασαν, στο ίδιο σεξιστικό μοτίβο, πως «θα είναι η πρώτη γυναίκα πρέσβης στην Αθήνα», λες και η σωστή διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι θέμα φύλου.

Οι σχολιαστές στην ελληνική tv -το γράφω και πάλι- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν επισήμαναν πως η πρόταση Τραμπ για διορισμό της Γκίλφοϊλ στη συγκεκριμένη θέση σημαίνει ότι δεν προχωρά τελικά η τοποθέτηση του Ελληνοαμερικανού βουλευτή Γκας Μπιλιράκη. Το ρεπορτάζ επ’ αυτού λέει πως πηγές στην Ουάσινγκτον αποδίδουν τη συγκεκριμένη αλλαγή στη μικρή πλειοψηφία που έχουν οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνει μια κίνηση η οποία -πιθανώς- θα έβαζε σε κίνδυνο τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης Τραμπ από το νέο έτος, αλλά δεν ακούστηκε πουθενά. Διαβάζοντας σε ελληνικά sites -πέρα και έξω από τα «ωωω» με σάλια που ακούστηκαν όταν την έδειχναν τα τηλεοπτικά καρέ- έμαθα πως κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Νομική Σχολή, η Γκίλφοϊλ έκανε πρακτική άσκηση στο γραφείο του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο. Μάλιστα, όσο ήταν εκεί δημοσίευσε έρευνα για τα διεθνή δικαιώματα των παιδιών και ασχολήθηκε ενεργά με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Ολα αυτά, όμως, για κάποιους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ελληνική τηλεόραση, δεν έχουν καμία σημασία αφού, όπως ακούστηκε, «είναι πολύ ωραία γυναίκα», «έχει ωραία εμφάνιση», αν και κάποιοι προτιμούσαν «τον Τσούνη, γιατί μας αγαπούσε και επειδή είχε ελληνική καταγωγή». Δηλαδή, επειδή τελειώνει η θητεία του έπαψε να μας αγαπά και, το βασικότερο, δεν θα έχει πια ελληνική καταγωγή!

Ολες αυτές οι αστειότητες δεν έχουν καταγωγή, αν και από τη μία είναι τόσο ελληνικά όλα αυτά, ενώ από την άλλη ειλικρινώς δεν με νοιάζει τι ίσως να σχολιάζουν στην Ουάσιγκτον για το ίδιο θέμα. Το ζήτημα είναι ότι, συνάδελφοι, δεν ψιχαλίζει, δεν βρέχει, μας φτύνουν. Κανείς μας δεν μπορεί να ισχυριστεί, από τώρα, το εάν η Γκίλφοϊλ θα αποδειχτεί καλή ή για κλάματα για τη θέση την οποία επελέγη, και ειλικρινά δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει το εάν αληθεύουν οι «κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που της αποδόθηκαν», εάν «εμφανιζόταν συχνά γυμνή και επεδείκνυε φωτογραφίες των γεννητικών οργάνων των ανδρών με τους οποίους είχε συνευρεθεί σεξουαλικά» ή εάν «σε ένα δείπνο για συγκέντρωση δωρεών, είχε υποσχεθεί έναν αισθησιακό χορό σε αυτόν που θα της προσέφερε τα περισσότερα». Ναι, όπως ακούστηκε από την ελληνική τηλεόραση, σε μια ελεγεία του διπλωματικού ρεπορτάζ.

Είπαμε, μας φτύνουν – και σίγουρα όχι για να μη μας ματιάσουν ως επαγγελματικό κλάδο.