Όποιος πιστεύει ότι το έργο του Ελληνικού είναι ένα συνηθισμένο ιδιωτικό έργο το οποίο πρέπει να διέπεται από τα συνήθη ελληνικά στερεότυπα του “κακού” ιδιώτη που πρόκειται να κερδοσκοπήσει πάνω στα ασημικά της χώρας, είναι βαθιά νυχτωμένος. Είναι τόσο μεγάλος ο συστημικός χαρακτήρας του εν λόγω έργου που δεν χωρούν ούτε οι συνήθεις κριτικές, περί ασυμβιβάστων ή άλλων ηθικών διλημμάτων.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος: Το έργο του Ελληνικού είναι επένδυση 8 δισ. ευρώ, την στιγμή που όλα τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν ως το 2021 όπως η επέκταση του μετρό της Αθήνας, τα ενεργειακά, οι οδικοί άξονες, η ΠΑΘΕ, το Αεροδρόμιο Καστελλίου κ.ά. ο προϋπολογισμός τους φτάνει τα 9 δισ. Ευρώ. Η σημασία του έργου γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει στο οικονομικό κλίμα, αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεδομένου ότι θα αποτελέσει την μεγαλύτερη κινεζική επένδυση (συμμετέχει η Fosun) και την μεγαλύτερη από χώρα του κόλπου (συμμετέχει η Eagle Hills με έδρα το Αμπου Ντάμπι).
Εξ αυτού του λόγου οι συμβατικές λύσεις μπορούν να παραμεριστούν. Αν για παράδειγμα χρειάζεται ένας άνθρωπος που δούλευε το έργο από την πλευρά των επενδυτών, να αλλάξει “καπέλο” και να ενταχθεί στην κυβερνητική ομάδα, καλώς να μπει. Τα γραφειοκρατικά και διοικητικά προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που ξεπερνούν τις υπέρβαση των εμποδίων που έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυάδες του. Είναι σαφές ότι χρειάζεται η ενεργή ενασχόληση ανθρώπων που μπορούν – και κυρίως γνωρίζουν το πως – να ξεμπλοκάρουν το έργο. Αν ο καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα και σήμερα υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, τότε σωστά επελέγη. Ακόμα και αν έχει δουλέψει από άλλο πόστο το έργο. Άλλωστε πως θα ήταν ο κατάλληλος εάν όντας καθηγητής πολεοδομίας στην Ελλάδα, δεν είχε ασχοληθεί με το μεγαλύτερο αστικό έργο ανάπλασης στην Ευρώπη που ετοιμάζεται να ξεκινήσει στην χώρα του;
Στο κάτω κάτω σε αυτή την περίπτωση το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί κατά πολύ οποιαδήποτε αρνητικού σχολίου, καθώς θα δημιουργηθούν 10.000 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 75.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας της επένδυσης, ενώ θα είναι σημαντικά τα οφέλη και στο περιβάλλον αφού δημιουργούνται Μητροπολιτικό Πάρκο έκτασης 2.000.000 τ.μ. (2.000 στρέμματα) και επιπλέον κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και ανοιχτών χώρων, συνολικής έκτασης 600.000 τ.μ., δηλαδή 20 φορές το μέγεθος του Εθνικού Κήπου.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα περί συμπαιγνίας που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αστεία και μπορούν να επιβεβαιωθούν μόνο σε περίπτωση αδικαιολόγητης αλλαγής του τιμήματος..