Την παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν για μία εισέτι φορά τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας και με τη χώρα σε καραντίνα η συζήτηση που ανθεί στα κομματικά παρασκήνια αλλά και δημόσια είναι η διαδοχολογία! Δεκαέξι μήνες προτού -καλώς εχόντων των πραγμάτων- διεξαχθεί το προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο του 2022 συνέδριό τους οι δελφίνοι της Φώφης Γεννηματά δηλώνουν έτοιμοι να την αντικαταστήσουν. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό, η εκλογή αρχηγού γίνεται έναν μήνα νωρίτερα από το συνέδριο. Δηλαδή τον Ιανουάριο του 2022. Αντί, λοιπόν, οι υποψηφιότητες να ανακοινωθούν -όπως θα ήταν φυσικό λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα- τον Νοέμβριο (άντε τον Οκτώβριο ή τον Σεπτέμβριο) του 2021, ορισμένοι βιάζονται και δηλώνουν έτοιμοι να γίνουν αρχηγοί του ΚΙΝ.ΑΛ.
Το χειρότερο δε όλων είναι ότι δελφίνοι της Φώφης δεν είναι ένας ή δύο, αλλά ενδεχομένως, με βάση την παραφιλολογία, θα ξεπεράσουν τους δέκα. Διαβάστε και μετρήστε: Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Εύα Καϊλή. Αυτοί μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν το χρίσμα. Αν προσθέσουμε και τη Φώφη που θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, έχουμε πέντε. Σε αυτούς εφόσον προστεθούν και οι Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που είχαν διεκδικήσει στην προηγούμενη εκλογή την ηγεσία, αμέσως-αμέσως φτάνουμε στους οκτώ.
Ο Παύλος Γερουλάνος, που επίσης ενδιαφέρεται, είναι ο ένατος, ενώ με τον Μιχάλη Κατρίνη -τον νεαρό βουλευτή Ηλείας, που και αυτός λέγεται ότι ενδιαφέρεται- συμπληρώνουμε τη δεκάδα. Στις υποψηφιότητες επειδή δεν υπάρχει το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου κάποιοι φρόντισαν και έβαλαν την κόρη του Μαργαρίτα και τον αδελφό του Νίκο, ενώ ορισμένοι διακινούν και το όνομα του Χάρη Καστανίδη, προφανώς ως εκπροσώπου του ΚΙΔΗΣΟ.
Ποια είναι η αλήθεια; Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ενδιαφέρεται να είναι στη λίστα των δελφίνων. Η μοναδική περίπτωση επιστροφής του Γιώργου είναι εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και του ζητηθεί να σώσει την παρτίδα ευρύτερα της κεντροαριστερής παράταξης. Η κόρη του Μαργαρίτα δεν ενδιαφέρεται, ούτε είναι στις προτεραιότητές της η ενασχόληση με την τρέχουσα πολιτική και κομματική πραγματικότητα. Ο Νίκος δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος αρχηγός, παρότι κάποιοι του χαϊδεύουν τα αυτιά.
Πιθανώς, θα ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις του για ευρωβουλευτής ή βουλευτής εάν οι εκλογές γίνουν τον επόμενο χρόνο.Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι κρίσιμος παράγων στη δελφινομαχία του ΚΙΝ.ΑΛ. Το πρωθυπουργικό σύστημα και η κοινοβουλευτική παράδοση θέλουν τον αρχηγό ενός κόμματος να είναι και βουλευτής προκειμένου να μετέχει στις μάχες που γίνονται στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο δυϊσμός στην ηγεσία, άλλος αρχηγός κόμματος – άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, δεν ευδοκιμεί στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, ο αρχηγός πρέπει να είναι και βουλευτής. Αν οι κάλπες στηθούν στο τέλος της τετραετίας, αποκλείονται, εκ των πραγμάτων, οι δύο ευρωβουλευτές (Ανδρουλάκης και Καϊλή) και όλοι όσοι δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα.
Δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων, εκτός της Φώφης, υποψήφιοι μπορεί να είναι ο Λοβέρδος και οι Καστανίδης, Κατρίνης, Καμίνης, εφόσον βεβαίως μετακινηθούν από τη σφαίρα της εικασίας των ρεπορτάζ στην πραγματικότητα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Φυσικά, τίποτα δεν εμποδίζει αυτούς που δεν είναι βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμήσουν το σοβαρό μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων.
Ο χρόνος των εκλογών, λοιπόν, θα κρίνει και τον αριθμό των υποψηφίων. Και τον χρόνο των εκλογών θα τον αποφασίσει ο Μητσοτάκης και η απόφασή του θα επηρεάσει και το αποτέλεσμα για την/τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Αν γίνουν πριν από τον Νοέμβριο του 2021, εκτός του Λοβέρδου, σίγουρη θα πρέπει να θεωρήσουμε και την υποψηφιότητα του Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει ενημερώσει το επιτελείο του ότι θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής προκειμένου να μην έχει προβλήματα κοινοβουλευτικής παρουσίας η υποψηφιότητά του. Η Εύα Καϊλή το πιθανότερο είναι (μετά την τέταρτη θέση και το απογοητευτικό ποσοστό 3% που της έδωσε η δημοσκόπηση της Opinion) ότι θα παραμείνει στην Ευρωβουλή.
Η Φώφη Γεννηματά
Από το σημείο αυτό αρχίζει και το ενδιαφέρον των υποψηφιοτήτων. Εάν οι εκλογές γίνουν πριν από τον Νοέμβριο του 2021, η Φώφη Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να κόψει τον γόρδιο δεσμό των ισορροπιών της κάλπης του 2019. Τα βέτο κάποιων πρωτοκλασάτων να μην υπάρχουν στην εκλογική τους περιφέρεια άλλα δυνατά ονόματα προκειμένου να μην έχουν οι ίδιοι προβλήματα επανεκλογής δεν θα ισχύσουν. Στην Α’ Αθήνας, εκτός του Κώστα Σκανδαλίδη, θα τοποθετηθούν και οι δύο του Δήμου Αθηναίων, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και ο υποψήφιος δήμαρχος Παύλος Γερουλάνος, που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση δεν τους επετράπη, όπως λέγεται, να είναι υποψήφιοι.
Το ίδιο θα συμβεί και στη Β’ Αθήνας. Στον Βόρειο Τομέα, δίπλα στον Λοβέρδο θα είναι ο Ανδρουλάκης, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον το θέλει, να είναι υποψήφιος και ο Νίκος Παπανδρέου. Το ίδιο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, εφόσον Καστανίδης και Καϊλή θελήσουν τελικά να διεκδικήσουν το χρίσμα. Οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει πρώτα να αναμετρηθούν μεταξύ τους στις εκλογικές τους περιφέρειες και μετά να θέσουν υποψηφιότητα για αρχηγοί. Εξυπακούεται ότι όποιος κερδίσει τον άλλον στη βουλευτική κάλπη θα έχει σαφές προβάδισμα για την κάλπη της ηγεσίας. Κάποιοι κακεντρεχείς λένε ότι η δήλωση υποψηφιότητας για την αρχηγία για ορισμένους έχει ως πρωτεύοντα στόχο όχι τόσο την ηγεσία όσο την εξασφάλιση πλεονεκτήματος έναντι των συνυποψηφίων τους στη διεκδίκηση της βουλευτικής έδρας. Πάντως, πέρα από τον έντονο ανταγωνισμό να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους, ωφελημένο, εκ των πραγμάτων, θα είναι το ΚΙΝ.ΑΛ. Περισσότερες ψήφοι ισοδυναμούν με μεγαλύτερα ποσοστά για το κόμμα. Και από τα μεγαλύτερα ποσοστά του κόμματος ωφελημένη βγαίνει η Φώφη Γεννηματά.
Στην περίπτωση που το ΚΙΝ.ΑΛ. πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από το 8,1% του 2019 -ειδικά αν η εκλογική του δύναμη καταγραφεί με διψήφιο νούμερο-, τότε θα υπάρξουν μεγαλύτερα εμπόδια στην κούρσα όσων θέλουν να διαδεχθούν τη Φώφη. Κατά έναν περίεργο τρόπο, η βούληση ορισμένων δελφίνων να γίνουν οι εκλογές πριν από τον Νοέμβριο του 2021 ενισχύει τη Φώφη και αποδυναμώνει τη δική τους υποψηφιότητα. Ολα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ. θα ενισχυθεί και δεν θα παραμείνει στο 5%-6% όπου το δείχνουν κολλημένο οι δημοσκοπήσεις.
Και φτάνουμε έτσι στο κρίσιμο σημείο το οποίο αποτελεί και την αιτία της σκληρής αντιπαράθεσης που μαίνεται στο παρασκήνιο ανάμεσα στους δελφίνους και τους υποστηρικτές τους. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. υποστηρίζει ότι η δελφινολογία βλάπτει σοβαρά το κόμμα και πίσω από την πρόωρη ανακίνηση του θέματος βλέπει δάκτυλο των αντιπάλων της. Εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τη φιλολογία για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ., έναν χρόνο πριν τα καταστατικώς προβλεπόμενα και μάλιστα με τον κορωνοϊό να καλπάζει, «την πυροδοτεί το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ το εκμεταλλεύεται. Δεν είναι ο Τσίπρας, αλλά ο Μητσοτάκης αυτός που έχει το μεγάλο πρόβλημα με το ΚΙΝ.ΑΛ. Θέλει να αλώσει το Κέντρο και γι’ αυτό κάνει οτιδήποτε να κάμψει την αντίστασή μας», διατείνεται. Μάλιστα στους συνομιλητές της λέει ότι «ο Κυριάκος έχει αιφνιδιαστεί και αισθάνεται άσχημα με τις αποστάσεις που λαμβάνουμε από τις πολιτικές του για το ΕΣΥ, τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Θέλει ένα ΚΙΝ.ΑΛ. σύμμαχό του και όχι ανεξάρτητο και απέναντί του».
Κατά συνέπεια, θεωρεί ότι «όσοι ανοίγουν από τώρα τη συζήτηση κάνουν κακό στην παράταξη και παίζουν το παιχνίδι του Μαξίμου». Η ίδια, λέει, θα παραμείνει «στοχοπροσηλωμένη στην παραγωγή πολιτικής και την ασφαλή έξοδο από την πανδημία». Οι δελφίνοι πάντως δηλώνουν ότι «δεν είμαστε εμείς, αλλά η Φώφη που άνοιξε το θέμα της διαδοχής όταν στη ΔΕΘ, πριν από δύο μήνες, είπε ότι τον Νοέμβριο του 2021 θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.». Και προσθέτουν: «Η δελφινολογία προκύπτει και επειδή η Φώφη δεν πείθει. Ρωτήστε όποιον θέλετε, όλοι θα σας πουν “δεν μπορεί να βρεθεί ένα νέο πρόσωπο”».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν αρνείται ότι κινείται, αλλά, όπως λέει, το κάνει «με θεσμικό τρόπο» αφού για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία έχει ενημερώσει «τη Φώφη, τους τρεις προηγούμενους προέδρους -Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο- και όλους τους βουλευτές». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, και όλους όσοι (από συνδικάτα, φορείς και οργανώσεις μέχρι εκδότες, δημάρχους και επιχειρηματίες) διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Βέβαια, λόγω κορωνοϊού, δεν μπορεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του δημόσια, αλλά με την πρώτη ευκαιρία προτίθεται να το πράξει και ενδεχομένως αυτή να είναι η παρουσίαση του βιβλίου που συνέγραψε το τελευταίο εξάμηνο και έχει μεν εκδοθεί, αλλά η καραντίνα δεν το έχει κάνει γνωστό. Από το περιβάλλον του λέγεται ότι η απόφασή του να επισπεύσει τη δήλωση βούλησης για την ηγεσία έγινε «επειδή η Φώφη είχε αρχίσει να προσεγγίζει δικούς του ανθρώπους για να στηρίξουν την επανεκλογή της».
Θεωρεί ότι η καθυστέρηση ωφελεί τους αντιπάλους του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρωτίστως τη Ν.Δ., προς την οποία, σύμφωνα με μετρήσεις, κατευθύνεται το 1/5 των ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη. Επιπροσθέτως, ειδικά μετά τη δημοσκόπηση της Opinion, που τον φέρνει στην πρώτη θέση στο σύνολο της κοινής γνώμης και στη δεύτερη (πίσω από τον Ανδρουλάκη) στο ΚΙΝ.ΑΛ., εμφανίζεται πεπεισμένος ότι «τώρα είναι η ώρα μου». «Εξάλλου», όπως λένε οι συνεργάτες του, «ο Ανδρέας θα κόψει πρώτος το νήμα».Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση επικράτησης του Λοβέρδου το ΚΙΝ.ΑΛ. «θα μετεξελιχθεί σε κυβερνητικό συμπλήρωμα της Ν.Δ. και πολιτικό δορυφόρο του Μητσοτάκη». Προσθέτουν δε ότι «πέραν της, καθ’ όλα σεβαστής, φιλοδοξίας για την αρχηγία, ποια είναι η διαφορετική πλατφόρμα του Ανδρέα, τι διαφορετικό από τη Φώφη λέει για τη χώρα, τους πολίτες και την παράταξη;».
Ο Γιώργος Παπανδρέου
«Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν χρειάζεται δελφινολογία, αλλά προοδευτική πλατφόρμα για τα νέα μεγάλα προβλήματα και τις παγκόσμιες απειλές», υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου και προσθέτει: «Κλιματική αλλαγή, ψηφιακός καπιταλισμός, νέες ανισότητες, τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, νέες εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις, πανδημίες, απειλές από βιολογικά και πυρηνικά όπλα βρίσκονται ψηλά στον προβληματισμό και τις προτεραιότητες του προοδευτικού κόσμου. Πράγματα που μέχρι χθες έμοιαζαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας πλέον είναι πιθανότητες που απασχολούν τους πάντες και αύριο ενδεχομένως θα είναι η πραγματικότητα στην οποία πρέπει να ζήσουμε, πρωτίστως οι νέες γενιές των ανθρώπων». Κατά συνέπεια, το ΚΙΝ.ΑΛ. πρέπει να καταθέσει προοδευτική, εναλλακτική και σύγχρονη ατζέντα για να αυξήσει την απήχησή του στους πολίτες και κυρίως να γίνει ελκυστικό στους νέους, όπου υστερεί δραματικά. Ηταν κόμμα νεολαίας και δυναμικών κοινωνικών στρωμάτων και έχει γίνει λέσχη αναμνήσεων και ηλικιωμένων. Και οπωσδήποτε, σε συνθήκες κορωνοϊού δεν μπορούν να γίνουν συνέδρια, ούτε εκλογή ηγεσίας από κομπιούτερ. Αποκλείεται η λαϊκή βάση και γίνεται υπόθεση κορυφής, μηχανισμών και διαπραγματεύσεων με εξωθεσμικούς παράγοντες.