Οι σύμβουλοί του τον προτρέπουν να δώσει τη «μάχη του Κέντρου» επειδή εκεί θα στραφεί η Ν.Δ., αλλά και λόγω της αναδιοργάνωσης της Κεντροαριστεράς
Μέχρι τώρα στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα υπήρχαν δύο τακτικές για την κατάληψη της εξουσίας.Η μία του Λένιν «από το κέντρο στην περιφέρεια» και η άλλη του Μάο «από
την περιφέρεια στο κέντρο». Τώρα προστίθεται και μία τρίτη, αυτή του νεοκομμουνιστή Αλέξη Τσίπρα, «από πάνω κι απέξω προς τα κάτω και προς τα μέσα». Τακτική η οποία αναφέρεται στη διατήρηση της εξουσίας και συνίσταται στο εξής: στηριζόμαστε στους επιχειρηματίες, στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς προκειμένου να πείσουμε τους εν Ελλάδι προλετάριους (φτωχούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, ανέργους) και άλλους εξαντλημένους από την οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας και την ακραία φορολόγηση πολίτες (μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι από τη μεσοανώτερη τάξη) ότι η ελπίδα (συνεχίζει να) είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη Ν.Δ. και τον Μητσοτάκη.
Είναι όντως μια πρωτότυπη τακτική -τουλάχιστον για κόμμα της Αριστεράς. Και οπωσδήποτε αποτελεί αντιγραφή του καραμανλικού «έξω πάμε καλά». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι το πεδίο στο οποίο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει να εξασκηθούν πολιτικά προκειμένου να ανατρέψουν το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα στην κοινωνία. Και είναι αλήθεια ότι η στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση Τσίπρα ο Μακρόν, η Μέρκελ, ο Ντάισελμπλουμ, εν γένει οι δανειστές της χώρας, είναι απλόχερη. Οπως γενναιόδωρη αναμένει το Μαξίμου να είναι και η βοήθεια από τις ΗΠΑ, τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στην Ουάσινγκτον, όσο και κυρίως από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο θα συνομιλήσει την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και πρωτίστως ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς από κοινού με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, αλλά και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος με τη βοήθεια και των κρατικών υπηρεσιών έχουν, λένε, προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις λεπτομέρειες ώστε η απόβαση της ελληνικής αποστολής, να τελεσφορήσει αφενός πολιτικο-διπλωματικά και αφετέρου οικονομικά. Κυβερνητικές πηγές, καθ’ όλα αξιόπιστες, εμφανίζονται υπέρ το δέον αισιόδοξες, υποστηρίζοντας ότι «ο Τσίπρας θα επιστρέψει τροπαιοφόρος από την Αμερική». Θεωρούν πως, δεδομένης της έξαρσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ, η στιγμή της επίσκεψης μόνο καλά προοιωνίζεται για τα ελληνικά συμφέροντα. Ταυτοχρόνως, διατείνονται ότι και το ΔΝΤ, υπό την πίεση και του αμερικανικού παράγοντα, όχι μόνο δεν πρόκειται να προβάλλει πρόσθετα εμπόδια στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα τη διευκολύνει, τασσόμενο αλληλέγγυο στο αίτημά της να υπάρξει ρύθμιση του χρέους την άνοιξη και πάντως πριν από την προγραμματισμένη για τον Αύγουστο έξοδο από τα μνημόνια.
Βεβαίως όλοι, από τον Τραμπ και τη Λαγκάρντ μέχρι τον Ντάισελμπλουμ και τον Μακρόν, και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέχρι και τη γερμανική κυβέρνηση, θέτουν ως απαράβατο όρο η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και κυρίως να κλείσει τάχιστα -το άριστο θα ήταν, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πριν από τα Χριστούγεννα- την τρίτη, οι διαπραγματεύσεις για την οποία θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Να σημειώσουμε εδώ ότι βούληση του πρωθυπουργού, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε στενοί του συνεργάτες, είναι η τρίτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί, ει δυνατόν, πριν από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Μάλιστα, υπέρ του να κλείσει το επόμενο δίμηνο η τρίτη αξιολόγηση είναι οι λεγόμενοι μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κάποιοι δε, όπως ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, έχουν, λένε οι πληροφορίες, τη γνώμη ότι «και κάτι παραπάνω να ζητήσουν οι ξένοι, η κυβέρνηση θα πρέπει να τους το δώσει. Αν η τρίτη αξιολόγηση καθυστερήσει και εξελιχθεί όπως η δεύτερη και αντί για τα Χριστούγεννα κλείσει το Πάσχα, οι παραχωρήσεις που θα αναγκαστεί να κάνει θα είναι μεγαλύτερες και ακόμη πιο επώδυνες».
Μ ε την άποψη αυτή συντάσσονται και οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές, λένε όσοι γνωρίζουν καλά αυτά που διαδραματίζονται στα κυβερνητικά παρασκήνια. Αυτή τη συμβουλή -της όσο το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση- έδωσε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και ο Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα όταν προσφάτως τον επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αξιοποίησε το θετικό μομέντουμ που από τον Ιούλιο υπάρχει για σένα και την κυβέρνησή σου στα ευρωπαϊκά όργανα και τις αγορές, κλείσε την τρίτη αξιολόγηση χωρίς καμία καθυστέρηση. Αν το κάνεις, το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω και το κυριότερο θα έρθουν οι επενδυτές που η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως για να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην κανονικότητα», ήταν το περιεχόμενο των λεγομένων του προέδρου του Eurogroup. Βεβαίως, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν αντιστάσεις. Και όχι μόνο στην Κουμουνδούρου, αλλά και από εκείνους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι οποίοι θεωρούν πως, παρά όσα λέγονται, η «τρύπα» που θα υπάρξει φέτος στα φορολογικά έσοδα θα έχει ως αποτέλεσμα η τρόικα, πρωτοστατούντος του ΔΝΤ, να ζητήσει και νέα μέτρα για το 2018 απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να έρθουν νωρίτερα οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου. Και επειδή, όπως λένε, η κυβέρνηση δεν μπορεί είτε να βάλει νέους φόρους, είτε να κόψει από κοινωνικές δαπάνες χωρίς να κινδυνεύσει με πτώση, ίσως είναι καλύτερα να καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση προκειμένου να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
Το σενάριο αυτό ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες το απορρίπτουν καθώς θεωρούν πως η επιστροφή στην αβεβαιότητα θα διαλύσει κυριολεκτικά την κυβέρνηση και η δημοσκοπική ανάσα, που φαίνεται να παίρνει μετά το θέρος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξαναγίνει βρόχος. Μάλιστα, επειδή θέλουν το αμέσως προσεχές διάστημα να ξαναβγούν δοκιμαστικά για δανεισμό στις αγορές (τον Μάρτιο – Απρίλιο), ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του, να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, να κάνει ανασχηματισμό, να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ, και να βάλει μπρος τη συνταγματική αναθεώρηση για τομές και μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα. Και δεν θεωρεί απλώς ότι αυτό «αποτελεί και το ισχυρότερο μήνυμα ότι η Ελλάδα, επί των ημερών του, γυρίζει οριστικά σελίδα», αλλά σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα έναντι των αντιπάλων του και πρωτίστως εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ., αλλά και να κρατήσει σε χαμηλά ποσοστά τη ΔΗ.ΣΥ., η οποία με την προσπάθεια εκλογής αρχηγού και ανασυγκρότησής της μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα.
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονιακή πλέον δύναμη δεν μπορεί να εφαρμόσει διαφορετική οικονομική πολιτική, το επικοινωνιακό του επιτελείο στο Μαξίμου θα συνεχίσει να θέτει στην επικαιρότητα και στη Βουλή θέματα ατομικών και -εφόσον δεν χρειάζονται δαπάνες για τις οποίες απαιτείται έγκριση της τρόικας- κοινωνικών δικαιωμάτων προκειμένου «αφενός να καταδεικνύεται η διαφορετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συντηρητική Ν.Δ. και αφετέρου να καλλιεργείται το έδαφος για ώσμωση των προοδευτικών δυνάμεων στην περίπτωση που οι επόμενες εκλογές δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διεισδύσει στον νουνεχή και πολιτικά μετριοπαθή κόσμο της εργασίας, θα επιδιώξει, όπως έδειξαν και οι δύο τελευταίες ομιλίες του σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, να κερδίσει τη στήριξη τμήματος έστω του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία -επειδή έχει γονατίσει και απηυδήσει με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ- προσβλέπει σε έλευση της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα Ν.Δ. Ο επιπλέον λόγος που ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μεταφέρει τη μάχη στο Κέντρο είναι γιατί η επιστροφή στην κανονικότητα συμπιέζει τις αντισυστημικές φωνές και τις ακραίες αντιδράσεις, οπότε δεν κινδυνεύει, όπως πολλοί προέβλεπαν, με σημαντική αιμορραγία από αριστερά του (ΚΚΕ, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.). Εξάλλου, οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι, εγχώριοι και διεθνείς, θεωρούν πως θα πρέπει να ρίξει όλες του τις δυνάμεις στον «πόλεμο του Κέντρου» επειδή, πρώτον, εκεί θα στραφεί και η Ν.Δ. καθώς η εκ δεξιών απειλή της Χρυσής Αυγής, με την επιστροφή στην κανονικότητα, αρχίζει να εξασθενεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Και, δεύτερον, γιατί η επιχείρηση αναδιοργάνωσης της Κεντροαριστεράς ενδέχεται να ευδοκιμήσει παίρνοντας ίσως και διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.