Η πρόβλεψη του μέλλοντος ήταν πάντα μία ενδιαφέρουσα, αλλά ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου ο χρόνος έχει μία άλλη, μοναδική, μικρής διάρκειας διάσταση, στον βαθμό που ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, μετατοπιζόμενες πολιτικές στρατηγικές και επιρροές, μεταβαλλόμενες οικονομικές αλλά και κοινωνικές δυναμικές δημιουργούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, όπου η μόνη διαχρονική σταθερά είναι η αλλαγή.

Ας φανταστούμε για λίγο τον κόσμο πριν από μόλις δέκα χρόνια: το YouTube είχε ξεκινήσει να ανεβάζει τα πρώτα του βίντεο, το Facebook είχε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, το Linkedln πέντε, η Τesla τέσσερα, το ψηφιακό νόμισμα bitcoin, το πρωτόκολλο Blockchain όπως και η Uber δεν είχαν δημιουργηθεί ακόμα, ο όρος drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) ήταν συνδεδεμένος με στρατιωτικά οπλικά συστήματα, το Android ήταν μία νεοφυής επιχείρηση που μόλις είχε εξαγοράσει η Google και το internet of things, όπως και το internet of anything ήταν παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Σήμερα το Facebook έχει 1,59 δισεκατομμύρια χρήστες (εάν ήταν κράτος, θα είχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο), η χρηματιστηριακή αξία της Google έχει ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία στον κόσμο μετά την Apple, υπάρχουν 3 δισεκατομμύρια άτομα συνδεδεμένα μεταξύ τους και στα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνουν 8 μέσω 100 δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων έξυπνων συσκευών! Κάθε μεγάλος κατασκευαστής αυτοκινήτων έχει δημιουργήσει πλέον ένα αυτο-οδηγούμενο όχημα. Τα drones αποτελούν πλέον απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο -από τη γεωργία μέχρι τον κινηματογράφο-, ενώ χρησιμοποιούνται και από τα παιδιά, που μπορούν να τα αγοράσουν από 50 μέχρι 1.500 δολάρια. Η ψηφιακή οικονομία και η ψηφιακή πραγματικότητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Είναι πλέον εδώ!

Στη νέα αυτή πραγματικότητα, όπου μέσα σε δύο μέρες δημιουργούμε τόση πληροφορία όση από την αρχή του κόσμου μέχρι το 2003, πώς θα είναι ο κόσμος σε δέκα χρόνια από σήμερα; Τι αλλαγές ετοιμάζουν οι κολοσσοί της καινοτομίας και πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητα μας;

Στα ερωτήματα αυτά προσπαθεί να απαντήσει ο πρωτοπόρος της σκέψης του μέλλοντος, ο Ελληνοαμερικανός Dr Peter Diamandis, απόφοιτος του MIT, διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος XPrize. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια θα επιταχυνθεί σημαντικά και σύντομα θα πλησιάσουμε σε έναν κόσμο πραγματικής αφθονίας. Η πιο αγαπημένη φράση του P. Diamandis είναι ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το αύριο είναι να το δημιουργήσουμε» και παρουσιάζει οκτώ τομείς όπου θα γίνουμε μάρτυρες σημαντικών αλλαγών μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι οποίες θα επηρεάσουν καθοριστικά τη ζωή μας.

1. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος των 1.000 δολαρίων
2. Μία οικονομία 1 τρισεκατομμυρίου αισθητήρων (Α Τrillion-Sensoreconomy)
3. Οδεύοντας στην Τέλεια Γνώση
4. 8 δισεκατομμύρια υπερσυνδεδεμένοι άνθρωποι
5. Η επανάσταση στη φροντίδα υγείας
6. Εικονική πραγματικοτητα
7. Οι πρώτες ημέρες του JARVIS
8. H επανάσταση του Blockchain

Η νέα αυτή πραγματικότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα και διάλογο, ηθικά διλήμματα και κοινωνικές ανισότητες, αφού ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης.

Συμπέρασμα: Το μέλλον είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό και πρέπει όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.

*Ο κ. Νίκος Φίλιππας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Το παρόν άρθρο είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»