Ταξίδια ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από κουστωδίες, επαφές σε ΗΠΑ, Κίνα, Αραβική χερσόνησο αλλά και στην Ευρώπη , κυρίως στη Γαλλία που αυτή την χρονική περίοδο φαίνεται να είναι η μόνη μας σύμμαχος, εμπράκτως
Το θέμα είναι ότι επενδυτές ακούμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά επενδυτές δεν βλέπουμε. Δεν κομίζουμε γλαύκα στην Αθήνα γράφοντας ότι το τέρας της γραφειοκρατίας και της πολυ-αρμοδιότητας συνεχίζει να είναι παρών και να μας στοιχειώνει. Πρόσφατα γνωστός πλοιοκτήτης παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης το έθεσε όσο πιο ωμά μπορούσε. «Δεν υπάρχουν μαλάκες επιχειρηματίες με λεφτά», είπε. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα σε ημερίδα για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων. Παρόντες υπουργοί αλλά και στελέχη της αγοράς. Όλοι παραδέχτηκαν ότι υπάρχει συναρμοδιότητα εννέα υπουργείων για τον συγκεκριμένο κλάδο. Και όλοι τόνισαν ότι πρέπει να γίνει μία επιτροπή να τεθεί ένας επικεφαλής για να μπορούν να δοθούν λύσεις.
Όταν αποχώρησαν οι υπουργοί, οι παρευρισκόμενοι απευθύνθηκαν στον γγ του υπουργείου Τουρισμού, Κωνσταντίνο Λούλη, επιτυχημένο επιχειρηματία με αρμοδιότητα αποκλειστική τις μαρίνες. Του ζήτησαν να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό για να απλοποιηθεί το…σχήμα με τα εννέα πλοκάμια. Άνθρωπος της αγοράς, διηγήθηκε την δική του περιπέτεια όταν προσπάθησε να φτιάξει λιμανάκι για να εξυπηρετεί το εργοστάσιό του. Του πήρε αρκετά χρόνια και 387 υπογραφές όπως είπε. Όταν τον παρότρυναν να δώσει λύση εκείνος αρκέστηκε να πει: «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι εάν έχετε κάποιο θέμα που επείγει να με “ενοχλείτε” μήπως μπορέσουμε να το λύσουμε επί τόπου». Αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία ως ιδιώτης αλλά κι ως μέλος της κυβέρνησης «τα έχει δει όλα».
Μάλιστα τόνισε, σε μία αποστροφή της τοποθέτησής του, ότι εάν μπει ο εχθρός στην Ελλάδα θα τα μαζέψει και φύγει αμέσως αφού δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον τοίχο της δημόσιας διοίκησης που ορθώνεται μέσα στη χώρα! Η έλλειψη σταθερού επενδυτικού πλαισίου και η απλοποίηση των διαδικασιών στοιχειώνει την οικονομία. Είναι μία αδυναμία δεκαετιών και δεν μπορεί να λυθεί σε λίγους μήνες. Είναι δαιδαλώδες το σύστημα και πρέπει να έχεις βοηθό την Αριάδνη για να βγάλεις άκρη. Σε μία χώρα που έχει μεγαλώσει με την οικονομία της να στηρίζεται στο κράτος και στα λεφτά από τον δημόσιο κορβανά, με μια κρατικοδίαιτη οικονομία ο τείχος θα παραμένει ορθός, καμαρωτός, να χλευάζει όλες τις προσπάθειες για προσέλκυση επενδυτών ξένων ή Ελλήνων. Το παραδέχονται όλοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Πρόκειται για το σισύφειο μαρτύριο….