Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την ερχόμενη Πέμπτη, ολοκληρώνεται ο μεταρρυθμιστικός κύκλος της κυβέρνησης, ο οποίος επίσης περιελάμβανε τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τον νόμο για τις παραλίες
Σε ένα κλίμα κατήφειας, εξαιτίας της τροπής που πήρε η διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη, το Μέγαρο Μαξίμου μετράει κέρδη και ζημίες. Κέρδη γιατί όλα τα νομοθετήματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, υπηρετούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας, αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ προκαλούν πολιτική αμηχανία και εσωκομματικούς τριγμούς στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως και ζημίες αφού η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια δυσαρέστησε σφόδρα ένα μέρος της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας που διέπεται από συντηρητικές αρχές.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όχι μόνο καταγράφουν τη δυσφορία, αλλά δείχνουν μια τάση αποσυσπείρωσης της Ν.Δ. και ενίσχυσης των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της κυβέρνησης, με πρώτη την Ελληνική Λύση, η οποία για πρώτη φορά μετρήθηκε πάνω από το ΚΚΕ, σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό. Αν κρίνουμε από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απειλή της «χαλαρής ψήφου» στις επικείμενες ευρωεκλογές λειτουργεί ως σήμα κινδύνου.
Οσο κι αν δείχνει αντιφατικό και παράδοξο, η απουσία ενός ισχυρού κόμματος στην αντιπολίτευση λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για την κυβερνητική παράταξη. Πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, δυσαρεστημένοι από ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης και τη δυσχέρεια στην αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ακρίβεια και η εγκληματικότητα, είναι πιθανόν να στείλουν «μήνυμα» στον Μητσοτάκη. Πιστεύουν ότι, αφού το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν επηρεάζει τη διακυβέρνηση της χώρας, οι αντίπαλοι του Μητσοτάκη είναι 20 μονάδες πίσω, ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται από συνεχείς εμφυλίους, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναπτύξει δυναμική εξουσίας και τα μικρότερα κόμματα έχουν «οροφή» την οποία δεν γίνεται να ξεπεράσουν, έχουν την ευκαιρία να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για τα λάθη και τις παραλείψεις της. Και αυτή η… διάθεση τιμωρίας μπορεί να εκδηλωθεί είτε με την αποχή, είτε με ψήφο στα μικρότερα κόμματα, κυρίως δεξιάς και ακροδεξιάς τοποθέτησης.
Η πρόθεση για «χαλαρή ψήφο» πιθανόν να εξελιχθεί σε μεγάλη παγίδα το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Μπορεί να μην πέσει η κυβέρνηση, αλλά αν τα ποσοστά της σημειώσουν ισχυρή κάμψη θα οδηγηθούμε μοιραία σε πολιτική αναστάτωση με απρόβλεπτες εξελίξεις. Δεν έχει σημασία πόσο χαμηλά θα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά το ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε ένα κλίμα πολιτικής και κοινωνικής αμφισβήτησης που θα την αδρανοποιήσει, ακριβώς τρία χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές. Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες.
Ο,τι χτίστηκε τα πέντε τελευταία χρόνια, εύκολα μπορεί να γκρεμιστεί, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων, της κοινωνικής σταθερότητας και των εθνικών θεμάτων. Από τη μία θα έχουμε μια παραπαίουσα κυβέρνηση και από την άλλη, μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση. Ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων μπορεί εύκολα να οδηγήσει στο χάος. Δεν είναι σωστό να υπάρχει σε μια χώρα μόνο κυβέρνηση, χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά είναι πολύ χειρότερο να μην υπάρχει ούτε κυβέρνηση ούτε αντιπολίτευση.
Η ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη δεν ανήκει ούτε στους ψηφοφόρους ούτε στην κοινωνία. Βαραίνει την κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή, εκατό ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, έχει τον χρόνο και τις πολιτικές αντοχές να κάνει τα… πάντα, να διορθώσει τα λάθη της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Υπάρχουν προβλήματα, όπως η ακρίβεια, που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά, ενώ περιθώρια για αλαζονεία και σκάνδαλα δεν υπάρχουν. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Μητσοτάκη είναι η αποδοχή από τον κεντρώο χώρο, αλλά χρειάζεται και εκείνον της Δεξιάς. Το έχουμε ξαναπεί ότι είναι λάθος να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει αντίπαλος και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος. Αν αρχίσει η κατάρρευση εκ των έσω, ακόμη και ο Κασσελάκης μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό αντίπαλο.