Γιατί τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταρρέουν επειδή οι αποφάσεις για απαγόρευση των μετακινήσεων και για τον εν γένει χειρισμό της κρίσης καθυστέρησαν πολύ.
Στην Ελλάδα έχουμε την θεία τύχη οι καθηγητές –με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα- που έχουν την ευθύνη να χαράξουν την εθνική στρατηγική για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού να είναι σοβαροί επιστήμονες εγνωσμένου κύρους. Και κυρίως, έχουμε την ευτυχία να βρίσκεται στο τιμόνι ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος με τις αποφάσεις του απέδειξε ότι εμπιστεύεται τις εισηγήσεις των καθηγητών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και αψηφά το πολιτικό κόστος.
Σκεφτείτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε θέσει επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων για τον κορωνοϊό όχι τον άριστο καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αλλά κάποιο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, απλώς και μόνο επειδή είναι πιστός στον αρχηγό. Μην ξεχνάτε, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν της χώρας υπήρξε κόμμα, αυτοπροσδιοριζόταν και σαν αριστερό, που σε νευραλγικά κρατικά πόστα τοποθετούσε poster boys του ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδική προϋπηρεσία την αφισοκόλληση και το λιβάνισμα του αρχηγού. Θα έλεγα να αναλογιστείτε να είχαμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα στην κρίση του κορωνοϊού αλλά ακόμη και στην τρομοκράτηση υπάρχουν όρια που καλό είναι να μην ξεπεράσεις!
Αν και νεοφιλελεύθερος -έτσι δεν τον κατηγορούσαν τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;- ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έβαλε το χρήμα πάνω από την δημόσια υγεία και την ζωή των συμπολιτών του, όπως έπραξε ο ασθενής πλέον Μπόρις Τζόνσον και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρωθυπουργός σταμάτησε εγκαίρως τη λειτουργία των σχολείων, έκλεισε τα καταστήματα κι έβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις. Κι ας διέλυσε την οικονομική δραστηριότητα. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έσωσε τις ζωές χιλιάδων Ελλήνων.
Είμαι βέβαιος ότι ίσως ακόμη και σήμερα κάποιοι ελάχιστοι ανεύθυνοι αψηφούν τους κανόνες. Είναι ευθύνη των ενεργών, συνειδητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών, της πλειονότητας των Ελλήνων και των Ελληνίδων, να περιορίσουν τα γαϊδούρια εκείνα που αναπτύσσουν αντικοινωνική συμπεριφορά, ακόμη κι αν χρειάζεται η διαπόμπευση των παραβατών.
Λοιπόν, ο Μητσοτάκης είχε την ηγετική στόφα να εμπιστευθεί τα πρόσωπα που γνώριζαν πώς να χειριστούν την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών κι όχι τους φίλους του ή τους υπουργούς που δεν ήθελαν να κλείσουν τα σχολεία για να μην καταρρεύσει η οικονομία. Ως ηγέτης, ο πρωθυπουργός έλαβε αποφάσεις. Διότι μια διαλυμένη οικονομία μπορείς να την ξαναστήσεις στα πόδια της. Έναν νεκρό δεν μπορείς να τον αναστήσεις.
Δεν ξέρω πού βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σωτήρη Τσιόδρα, ούτε αν του τον πρότεινε κάποιος ή ποιο ήταν αυτό το πρόσωπο. Και μεταξύ μας, αυτό δεν έχει την μεγαλύτερη σημασία.
Είμαι βέβαιος κι έτοιμος να στοιχηματίσω ότι μόλις τελειώσει η κρίση με τον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός θα αλλάξει την μισή κυβέρνησή του. Πώς θα μπορούσε να κρατήσει στο πόστο του τον υπουργό εκείνο που πήγαινε σε πάρτι ενώ η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει ακόμη και το καρναβάλι της Πάτρας; Με ποιον τρόπο να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του ο υπουργός που αφιονίζεται όταν το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο ειδήσεων γράφει –ψευδώς- πως τουρκικά F-16 πετούν πάνω από την εκλογική του περιφέρεια και σφυρίζει αδιάφορα συστήνοντας ψυχραιμία όταν τα τουρκικά μαχητικά κάνουν υπερπτήσεις πάνω από Λέσβο, Χίο και Έβρο; Πώς να εμπιστευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υπουργό που δεν μπορεί καν να διαλέξει διοικητές νοσοκομείων και αφήνει τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος να ξεσαλώνουν μοιράζοντας οφίκια σε ογδοντάρηδες;
Ο έξυπνος αναγνωρίζει τα λάθη του. Και ο πρωθυπουργός που χειρίστηκε με σύνεση και σοφία το πρώτο μέρος της κρίσης με την Τουρκία (διότι ο Ερντογάν θα επιστρέψει όταν καταλαγιάσει η πανδημία) και την επιδημία με τον κορωνοϊό πλέον αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή να διορίζεις κάποιον σε υπουργική θέση με γνώμονα τις προσωπικές σου συμπάθειες ή τις κομματικές ισορροπίες.
Ως επικεφαλής, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητες αυτού στον οποίο αναθέτεις κρίσιμα χαρτοφυλάκια και ευθύνες. Διότι οι αποφάσεις κάθε υπουργού επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Και γι’ αυτό οι υπεύθυνοι πρέπει να είναι ικανοί να βγάλουν τη δουλειά.
Άρα λοιπόν, τοποθετείς στη θέση αυτόν που ξέρει τη δουλειά και μετά, στην πορεία, ίσως να αναπτυχθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι προσωπικές και φιλικές σχέσεις.
Περίπου όπως συμβαίνει με τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν αγάπησαν ξαφνικά όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Απλώς, οι πολίτες πιστεύουν ότι όσα γίνονται είναι για το καλό μας. Και γι αυτό πειθαρχούν, επειδή ξέρουν ότι τηρώντας τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια η νόσος δεν θα εξαπλωθεί.
Δεν είναι διακοπές, είναι καραντίνα, όπως λένε και ο πρωθυπουργός με τον καθηγητή Τσιόδρα. Αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα τόσο για τους αριστερούς λαϊκιστές που ονειρεύονται ότι #θα λογαριαστούμε όσο και για τους κάθε λογής μεσσιανιστές.