search icon

Μάκης Πολλάτος

Ανασχηματισμός

Εδώ και έναν χρόνο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αντιμετωπίσει τρεις μεγάλες κρίσεις: Την απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών –απεσταλμένων του Ερντογάν- στην ελληνική επικράτεια (από τα τέλη Φεβρουαρίου), το πρώτο κύμα της κρίσης του κορωνοϊού (από τον Μάρτιο) και την παρ’ ολίγον πολεμική περιπέτεια λόγω της απειλής της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα κοντά στο Καστελλόριζο (από τις 21 Ιουλίου).

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι τρεις μεγάλες κρίσεις επί της ουσίας αντιμετωπίστηκαν απ’ ευθείας από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι ότι η εμπλοκή των αρμόδιων υπουργών και στις τρεις μεγάλες κρίσεις του τελευταίου 12μήνου ήταν ασήμαντη. Όμως οι καθοριστικοί χειρισμοί έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και υφυπουργοί στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Υγείας είναι ένα μπόι, ή έχουν το ίδιο εκτόπισμα, ή παρόμοιες ικανότητες και όμοια μυαλά, ή παίρνουν την ίδια βαθμολογία.

Όμως η κυβέρνηση, στο σύνολό της, έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Πολλοί δεν το βλέπουν διότι συγκρίνουν την σημερινή κατάσταση με την χαοτική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Και αφού γλυτώσαμε από τα χειρότερα της περιόδου 2015-2019 και επειδή ο Μητσοτάκης έχει χειριστεί με επιτυχία τρεις μεγάλες κρίσεις, αρκούνται στη διαπίστωση ότι το καράβι πάει καλά και ο καπετάνιος είναι ικανός να διορθώνει μονίμως τις όποιες στραβοτιμονιές του πληρώματος.

«Δηλαδή όλα πρέπει να περνάνε από τα χέρια μου;» είναι σχεδόν σαν να ακούω τον Μητσοτάκη να μονολογεί με παράπονο.

Πρόεδρε (της κυβερνήσεως) συγγνώμη, όμως η απάντηση είναι απλή: Ο σχηματισμός της κυβέρνησης και η διόρθωση τυχόν αστοχιών με ανασχηματισμό ή άλλες διορθωτικές παρεμβάσεις είναι δική σου προνομία και ευθύνη.

Αν ρωτήσεις τους πολίτες, είμαι βέβαιος ότι 9 στους 10 δεν θα ξέρουν να σου πουν ούτε τους μισούς από τους 30 υφυπουργούς της κυβέρνησής σου. Ακόμη κι ο ένας στους 10 που μπορεί να έχει αποστηθίσει 15 ονόματα υφυπουργών είμαι σίγουρος ότι αγνοεί την είδηση της πρόσφατης παραίτησης των υφυπουργών Ενέργειας και Δικαιοσύνης. Για να μην ισχυριστώ ότι ακόμη και οι πιο στενοί σου συνεργάτες θα πρέπει να ψάξουν πολύ για να εντοπίσουν ποιο ήταν ακριβώς το έργο των δύο συγκεκριμένων υφυπουργών το τελευταίο 12μηνο. Δεν ξέρω αν το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την κατανομή των αρμοδιοτήτων, ούτε είμαι και ο πιο ειδικός να απαντήσω αν πράγματι οι υπουργοί δεν επιτρέπουν στους υφυπουργούς τους να κάνουν κιχ χωρίς την άδειά τους.

Και σίγουρα θα μπορούσα να αναφέρω μια σειρά από υπουργεία από το Περιβάλλοντος μέχρι το Παιδείας και από το Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το Πολιτισμού που οι αποφάσεις και οι ασκούμενες πολιτικές δεν είναι ακριβώς τέτοιες που θα μείνουν στην ιστορία. Θα μπορούσα να μιλήσω ακόμη και για τον χρόνο που απαιτήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να αντιληφθεί ότι πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όχι με νέα όπλα αλλά με αποφάσεις που θα αυξήσουν την διαθεσιμότητα έστω με λύσεις τύπου… μπαλώνω το τρύπιο μου εσώρουχο.

Ακόμη και για το κομμάτι της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της απλούστευσης των διαδικασιών όπου ορισμένοι βλέπουν κοσμογονία θα ήθελα να ρωτήσω –για παράδειγμα- αν γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Επικρατείας πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνει μια απλή γονική παροχή ενός ακινήτου δηλωμένου στο Κτηματολόγιο -με πληρωμένες όλες τις υποχρεώσεις τονίζω- λόγω της ισχύουσας γραφειοκρατίας σε Εφορίες (για προσδιορισμό και πληρωμή φόρων), δήμους (για επιβεβαίωση ότι ο ΤΑΠ έχει πληρωθεί), πολεοδομίες (για αναζήτηση παλαιών αρχιτεκτονικών σχεδίων), υποθηκοφυλακεία και ξανά Κτηματολόγιο όπου πρέπει να ξαναδηλωθεί το δηλωμένο ακίνητο!

Με ποιους υπουργούς και υφυπουργούς θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αρμενίσει μέσα στο πέλαγος των προβλημάτων;

Θα υπουργοποιήσει ή θα κρατήσει στις θέσεις τους υπουργούς και υφυπουργούς που ενδιαφέρονται απλώς για την μικροπολιτική και τα παραπολιτικά σχόλια; Θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους πρόσωπα με ψιλικατζίδικα μυαλά που είναι ικανά μόνο για να ανακυκλώνουν την μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας;

Ή θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άνθρωποι τετραπέρατοι, με ιδέες και διάθεση να συγκρουστούν με κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις;

Ο χρόνος τρέχει και τα προβλήματα μεγαλώνουν. Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να βελτιωθεί, ή έστω κατ’ ελάχιστο να μην είναι χειρότερο από το προηγούμενο.

Exit mobile version