search icon

Γνώμες

Made in Germany

Η δεύτερη σε ισχύ δυτική οικονομία κατέληξε όμηρος των Ρώσων, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαρτάται απολύτως από τον απρόβλεπτο Πούτιν και τις διαθέσεις του

Αύριο 21 Ιουλίου κρίνεται η ομαλή επαναφορά της παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η Κομισιόν δια του επιτρόπου J. Hahn μας ενημέρωσε ότι «δεν περιμένουμε ότι θα επιστρέψει (σε λειτουργία, ο αγωγός)» και πως «εργαζόμαστε πάνω στο σενάριο ότι δεν θα συνεχιστεί η λειτουργία του. Και σε αυτό το ενδεχόμενο, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα». Ενώ, την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι διαβεβαιώνουν ότι θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός.

Η Ε.Ε. το πλέον επιτυχημένο και μοναδικό ειρηνικό εγχείρημα ευρωπαϊκής ενοποίησης έρχεται τώρα αντιμέτωπο με ένα σενάριο οικονομικού ολέθρου. Ένα σενάριο για το οποίο τις ιστορικές ευθύνες έχει το πραγματικό αφεντικό της ΕΕ, δηλαδή οι Γερμανοί που έχουν τον τελικό και βαρύνοντα λόγο στην πολιτική της Ένωσης για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Η δεύτερη σε ισχύ δυτική οικονομία κατέληξε όμηρος των Ρώσων καθώς αποδείχθηκε ότι εξαρτάται απολύτως από τον απρόβλεπτο Πούτιν και τις διαθέσεις του. Πρόκειται για πολιτική ήττα διαστάσεων που γίνεται ακόμη χειρότερη αν αναλογιστούμε ότι η Ευρώπη προχώρησε αβασάνιστα στην επιβολή κυρώσεων οι οποίες ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια της. Καμία στρατηγική, κανένας σχεδιασμός και έτσι φτάσαμε η ΕΕ να εξαρτάται αύριο από το έλεος του Πούτιν με τους οιωνούς να μην επιτρέπουν αισιοδοξία.

Η αδυναμία της ΕΕ έγινε προφανής και από την πρόσφατη κατάρρευση του ευρώ έναντι του δολαρίου που έφτασε σε χαμηλό 20 ετών. Τόσο σημαντικές και βίαιες διακυμάνσεις στην αγορά νομισμάτων αποτυπώνουν συνήθως μείζονα κρίση εμπιστοσύνης, ασχέτως αν οι αφορμές δίνονται από τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής. Και μην γελιέστε. Το αδύναμο ευρώ μπορεί να ευνοεί τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις επενδύσεις από ναυτιλιακό κεφάλαιο (που μας βοηθούν) αλλά ανοίγει τρύπες στον προϋπολογισμό, εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος και ενισχύει τον (ήδη εκτός ελέγχου) πληθωρισμό.

Αν ο Πούτιν αποφασίσει αύριο να διακόψει την παροχή αερίου στην Ευρώπη, τότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευτεί κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα, που οι τιμές είναι ήδη 300% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ διεθνών αναλυτών, εάν επαληθευτεί το αρνητικό σενάριο της διακοπής παροχής αερίου οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών θα υποχωρήσουν, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Τα spreads του Ευρωπαϊκού Νότου θα ανέλθουν στα επίπεδα των αρχών του 2020, το ευρώ θα βυθιστεί στα 90 λεπτά και μια μεγάλη ύφεση θα καθηλώσει την Ευρώπη.

Exit mobile version