«Άσφαιρο» αποδείχθηκε για την Ελλάδα το «μπαζούκας» του 1,1 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Πριν τρία χρόνια (Ιανουάριο 2015) ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωνε ότι θα ρίξει ρευστό 1,1 τρισ. ευρώ με επαναγορές κρατικών ομολόγων για να σώσει το ευρώ και την Ευρωζώνη από την ύφεση και τον αποπληθωρισμό. Χθες ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα τελειώνει οριστικά τον Δεκέμβριο. Πόσα χρήματα διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα; Ούτε 1 ευρώ, καθώς η χώρα μας «κρατούσε ομπρέλα» όταν παντού στην Ευρώπη «έβρεχε φθηνό χρήμα».
Από ένα παιχνίδι της Τύχης ίσως, ο Μάριο Ντράγκι είχε προαναγγείλει από την Αθήνα -τον Απρίλιο του 2014- το σχέδιό του, στέλνοντας το μήνυμα ότι «κάντε λίγο υπομονή και σύντομα πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη». Πόσα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα σε αυτά τα χρόνια, από το 2015 έως και σήμερα; Άλλοι λένε 6,5 δισ. ευρώ, άλλοι και περισσότερα. Αντιθέτως, ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές που έλεγαν το 2015 ότι «τώρα που μπήκαμε στο Γ’ Μνημόνιο, θα πέσουν πολλά δισ. από την ΕΚΤ», εκ των υστέρων λένε πως δεν θα παίρναμε ποτέ πάνω από 100 ή 150 εκατ. ευρώ. Όπως και να’χει, ποτέ δεν θα μάθουμε, αφού τα λεφτά τα πήραν άλλοι και τίποτε τελικά η Ελλάδα.
Απειλούσε ο Τσίπρας
Πώς χάθηκε η μάχη; Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί και η Ελλάδα στο “QE” το 2015, ώστε να κάνει δεκτά τα ομόλογά της η ΕΚΤ, ήταν να βρίσκεται σε «Πρόγραμμα». Και ο ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε πρόωρα το Μνημόνιο, πριν υπογράψει νέο.
Η μάχη χάθηκε από την αρχή (Φεβρουάριος του 2015) όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (εν χορώ με τον Γιάνη Βαρουφάκη) «στόλιζαν» τον Μάριο Ντράγκι και …απειλούσαν την ΕΚΤ αν δεν βοηθήσει την Ελλάδα. Το Μαξίμου είχε εκδώσει και ανακοίνωση λέγοντας ότι … «δεν είναι τρελός» ο κεντρικός τραπεζίτης «να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει». Ο Μάριο Ντράγκι το είχε ξεκαθαρίσει όμως πως βοήθεια χωρίς Πρόγραμμα, δεν υπάρχει.
Αριστερό «μπλόκο»
Και να ήθελε όμως να φανεί κάπως πιο …«ελαστικός» απέναντι στη χώρα μας ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης (αφού μάλιστα έδειξε τον Απρίλιο του 2014 πως ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα), είχε να αντιμετωπίσει και τους Γερμανούς «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Γερμανικό Die Linke, «αδελφό κόμμα» του ΣΥΡΙΖΑ -προεκλογικά τουλάχιστον αν όχι και σήμερα ακόμα- «τορπίλισε» κάθε διάθεση τυχόν βοήθειας Ντράγκι προς την Ελλάδα. Το 2014 κατέθεσε προσφυγή στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του σχεδίου να παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων για να στηρίξει οικονομικά τη χώρα μας.
Το Die Linke πίεζε έτσι την Καγκελάριο Μέρκελ να «μαζέψει» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να μην προσφέρει σαν πρόσθετη βοήθεια την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών με πρόβλημα όπως η Ελλάδα, πέραν εκείνης που ήδη τους πρόσφερε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος. Ανησυχούσε μάλιστα, με βάση την αγωγή που κατέθεσε- μήπως η ΕΚΤ αποκλίνει της αποστολής της (σταθερότητα του ευρώ) και καταπατήσει την απαγόρευση να προβαίνει σε έμμεση χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού των χωρών που τελούν σε Πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα!
Με τη προσφυγή και τη στάση του αυτή, το Die Linke «ευθυγραμμίστηκε» με Γερμανούς σωβινιστές που είχαν επίσης καταθέσει προσφυγή για το ίδιο θέμα, αλλά και με τις αγγλοσαξωνικές απόψεις ότι δεν πρέπει να εκχωρούνται εξουσίες των κρατών-μελών σε ευρωπαϊκά όργανα, όπως η ΕΚΤ. Έδωσε όμως το «πάτημα» και στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας – Bundesbank, να επιτεθεί κατά της «μαμάς – ΕΚΤ», στρέφοντας και το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο “κόντρα” στην κυβέρνηση του Βερολίνου και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να μη δοθεί επιπλέον βοήθεια στη χώρα μας, χωρίς να τηρούνται οι περιορισμοί και όροι που απαιτούν τα Μνημόνια.
Το αποτέλεσμα ήταν τελικώς και 3 χρόνια Μνημόνιο να φορτωθεί η χώρα, και για 3 χρόνια να μη δει «ευρώ τσακιστό» η Ελλάδα από την Ποστοτική Χαλάρωση -που δεν υπάρχει πια.