search icon

Κωστής Πλάντζος

Όλα τα ‘χαμε, η «κομματικότητα» μας έλειπε

Ενάμισι χρόνο τώρα, μπήκε και κάτι «νέο» στην ζωή σας. Η «κομματικότητα»

Ενάμισι χρόνο τώρα, μπήκε και κάτι «νέο» στην ζωή σας. Η «κομματικότητα».

Δεν ξέρετε αυτή την λέξη; Καλό είναι να τη γνωρίζετε, γιατί ίσως την βρείτε μπροστά σας, ακόμα και αν δεν είστε μέλη του ενός ή του άλλου κόμματος.

Κομματικότητα σημαίνει ότι πρέπει να υποτάσσεσαι στο Κόμμα. Έχει μια ανωτερότητα όμως (ιερότητα ίσως) στις μέρες μας αυτή η λέξη. Ξεπερνάει τους παλαιούς «​-​ισμούς» (τον κομματισμό, τον λαϊκισμό, τον φανατισμό, τον ορθολογισμό).

Δεν είναι κάτι “φτηνό”. Εξηγεί γιατί όταν κάνει λάθος ένας πολιτικός, βρίσκει δικαιολογία και καταφύγιο, όχι στο ότι «ανθρώπινα είναι τα λάθη», αλλά πως «έγινε για έναν υψηλό σκοπό». Εξηγεί γιατί οι πολιτικοί δεν δίνουν λόγο για λάθη, για τα οποία οι υπόλοιποι θνητοί μάλλον θα απολύονταν ή, τουλάχιστον, θα ζητούσαν μια συγγνώμη.

Με την «κομματικότητα», αυτά δεν ισχύουν. Μην απορείτε πώς ψηφίζονται σαν «τρένο» και πάντα με 153 βουλευτές όλα τα νομοσχέδια, ό,τι και αν λένε αυτά –και χωρίς να τα διαβάσουν ακόμα όπως οι διατάξεις για τις off shore των πολιτικών.

Φτάνει να κάνεις ό,τι σου λέει το Κόμμα. Υπάρχει μόνον αυτό. Δεν έχει σημασία αν είναι σωστό αυτό που λες, ούτε αν ξέρεις καν για τι μιλάς, αρκεί που σου το λέει να το πεις το Κόμμα. Και ειδικά να είναι «αριστερό» αυτό το Κόμμα –γιατί αλλιώς θα μιλούσαμε για Φασισμό ή πολιτική «λαμογιά».

Πώς μπήκε όμως η «κομματικότητα» στη ζωή μας; Από το υπουργείο Οικονομικών!

Την λέξη αυτή, μας την γνώρισε πρώτη η κυρία Νάντια Βαλαμβάνη. Στην επιστολή παραίτησής της στις 13/7/2015 στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του έλεγε (όχι επί λέξει αλλά αυτά ακριβώς): «Σύντροφε Αλέξη. Μου ανέθεσες κάτι που δεν ήξερα να κάνω. Να γίνω αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδια για τη φορολογία. Εγώ ούτε φορολογική δήλωση δεν ήξερα να κάνω στη ζωή μου. Δέχτηκα τότε μόνον και μόνον για λόγους… κομματικότητας».

Μας έδωσε έτσι τον ορισμό της «κομματικότητας»… Με το που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού η κυρία Βαλαβάνη, στην πρώτη της κιόλας συνέντευξη Τύπου (18/2/2015) που έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών, είπε:

«Αν με ρωτούσατε πριν τις εκλογές, θα σας έλεγα πως από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 70 δισ. ευρώ, εισπράξιμα είναι τουλάχιστον τα 30 ή 40 δισ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου όμως με ενημέρωσαν πως εισπράξιμα είναι μόλις 9 δισ. ευρώ».

Με μια λέξη της δηλαδή, ένα μήνα μετά τις εκλογές, η κυρία Βαλαβάνη «έσβησε» κρατικά έσοδα 30-40 δισ. ευρώ, δηλαδή λεφτά που … «νόμιζε πως υπάρχουν»! Έτσι απλά… Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως, λόγω «κομματικότητας».

Αν προσθέσει κανείς και τα 5 δισ. του Νικολούδη ή άλλα 2-3 δισ. από διάφορους υπουργούς, «για πρώτη φορά» χάσαμε περί τα 50 δισ. ευρώ, μόνον και μόνον γιατί άλλα έλεγε το «Κόμμα» πριν τις εκλογές και άλλα μετά. Φυσικά ο λογαριασμός έπεσε στα κεφάλια μας…

Παρόλα αυτά, η Κομματικότητα ζει… «και βασιλεύει» (και ας πει ό,τι θέλει ο κύριος Φίλης). Και, συνήθως, όλα περιστρέφονται γύρω από το υπουργείο Οικονομικών…

Ιδού ένα τελευταίο παράδειγμα:

Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσανε, λέει, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την «απρεπή συμπεριφορά» ενός διευθυντή της εφορίας, που έβαλε τις φωνές στους ελεγκτές μιας ΔΟΥ, προκειμένου να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δηλαδή να ψάξουν τις off shore και να βγουν στους δρόμους να μαζέψουν την φοροδιαφυγή.

Αντί να ζητάνε αυτοί οι βουλευτές (όπως έκανε όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ) να γίνονται έλεγχοι στις off shore, ζητούν μέτρα κατά του διευθυντή που πιέζει γιατί δεν γίνονται αυτοί οι έλεγχοι (αφού από τις 188 off shore στη ΔΟΥ Ναυπλίου έχουν ελεγχθεί μόνον τρεις)!

Ίσως να γελάσετε με το πώς σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι… Ή να κλάψετε, αν σκεφτείτε ότι πολλοί εξ αυτών είναι μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και υπερασπιστές, λόγω κομματικότητος, των μέτρων Τσακαλώτου – ο οποίος με τις αποφάσεις και τους νόμους του είναι αυτός που βάζει τους στόχους ελέγχων και είσπραξης στις εφορίες!

Τι λένε λοιπόν στον κύριο Τσακαλώτο οι 15 βουλευτές;

Αντιγράφω από το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν:

1. «Πληροφορηθήκαμε, από καταγγελίες εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών που μας κοινοποιήθηκαν (μέλη του Γ.Σ. της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ. και υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου)»….

Δηλαδή παρακινήθηκαν επειδή τους το ζήτησε ο “τοπάρχης” Ναυπλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ).

2. «…ότι ο Διευθυντής της Φορολογικής Περιφέρειας (κ. …………..) επισκεπτόμενος τη Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου στις 17/05/2016, καταφέρθηκε φραστικά με απρεπή, προσβλητικό και απειλητικό ύφος και τρόπο, ανάρμοστο για την ιδιότητά του ως υπαλλήλου και την θέση του ως Περιφερειακού Διευθυντή».

Δηλαδή εδώ ο κόσμος χάνεται με τα μέτρα που ψηφίζουν, αλλά αυτή ανέλαβαν να μεταφέρουν στη Βουλή ένα φραστικό επεισόδιο σε χώρο εργασίας μεταξύ υπαλλήλων – συνδιλαιστή – διευθυντή του υπουργείου. Κατά ποίου καταφέρθηκε ο διευθυντής, τι και γιατί ακριβώς συνέβη και μεταξύ ποίων, δεν το αναφέρουν ως το σημείο αυτό ακόμα. Προέχει απλώς να στιγματίσουν τον Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών

3. «Σχετική ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε στις 07/06/2016, από τη συνδικαλιστική παράταξη, ΑΣΚΙ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ, η οποία και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.eforiakoi.org».

Επικαλούνται, δηλαδή, ανακοινώσεις και αναρτήσεις συνδικαλιστών εφοριακών του ΣΥΡΙΖΑ, που καθαγιάζονται ελέω Κομματικότητας και συντροφικής αλληλεγγύης.

4. «Οι επώνυμες καταγγελίες και η επίσημη ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης επιβεβαιώνουν το ακριβές και αξιόπιστο των αναφερομένων»

Αρκεί δηλαδή, κατά αυτούς, που το λέει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, για να θεωρηθούν «ακριβείς και αξιόπιστες» οι καταγγελίες, παρότι δεν τις έλαβε υπόψην της ούτε η ΠΟΕ-ΔΟΥ, ή ούτε καν η τοπική Ένωση Εφοριακών Αργολίδας- Κορινθίας που τις εξέτασε και τις απέρριψε!

5. «… οι καταγγελλόμενες ενέργειες, όπως και οι απειλητικές φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Διευθυντής σε βάρος της ζωής, της τιμής, της αξιοπρέπειας και της υπηρεσιακής υπόστασης των υπαλλήλων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν 3528/2007 όπως ισχύει) αλλά και πιθανότατα στοιχειοθετούν σαφείς παραβάσεις των διατάξεων του ποινικού κώδικα»…

Χωρίς καμία αναφορά στα άρθρα του Κώδικα, οι 15 βουλευτές έρχονται να προασπίσουν «τη ζωή, την τιμή, την αξιοπρέπεια και την υπηρεσιακή υπόσταση των υπαλλήλων» που … απειλούνται από έναν Διευθυντή. Λες και με τις φωνές που τους έβαλε ο Διευθυντής, οι εφοριακοί ελεγκτές δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τον φόβο που έζησαν για τη ζωή και το μέλλον τους.

6. «Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Πώς θα αντιμετωπίσει την εν λόγω απρεπή, προσβλητική, απειλητική και απάδουσα προς την ιδιότητα υπαλλήλου και μάλιστα κατέχοντος θέση Περιφερειακού Διευθυντή;»

Δηλαδή θα πρέπει ο κύριος Τσακαλώτος, που έχει να αντιμετωπίσει την Τρόικα και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, να ασχοληθεί με το αν μίλησε άσχημα στους υφισταμένους του ένας Διευθυντής του υπουργείου του, για να βρεθούν έσοδα από τις off shore και την φοροδιαφυγή.

7. «- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να μη επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα;»

Δηλαδή ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών κύριο Τσακαλώτο να επέμβει (επιβάλλοντας κανόνες «σαβουάρ-βίβρ»;) στους διευθυντές που ελέγχουν την απόδοση των ελεγκτών των εφοριών, με βάση τους στόχους που εκείνος υπογράφει και ζητάει να φέρουν σε πέρας (για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κλπ). Ποιος διευθυντής θα τολμήσει μετά να μιλήσει στους υπαλλήλους αν αυτοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους;

8. «- Προτίθεται να διατάξει έρευνα, διαβιβάζοντας τις καταγγελίες στην αρμόδια Δ/νση της ΓΓΔΕ, ώστε να διερευνηθεί η πιθανή τέλεση πειθαρχικών αδικημάτων καθώς και αν συντρέχει λόγος εφαρμογής των πειθαρχικών διατάξεων του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων στην περίπτωση του κ. …..;»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ελέγχουν δηλαδή τον υπουργό κύριο Τσακαλώτο αν θα διατάξει έρευνα και πώς θα τιμωρήσει τον διευθυντή, για να αμαυρωθεί ο υπηρεσιακός του φάκελος, επειδή μάλωσε τους υφισταμένους του.

9. «- Ποια μέτρα θα εφαρμόσει, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες ενέργειες αντεκδίκησης σε βάρος των υπαλλήλων που κατήγγειλαν την απρεπή συμπεριφορά του κ. Διευθυντή;»

Ζητούν δηλαδή και «ομπρέλα προστασίας» για τους υπαλλήλους που ελέγχθηκαν για τις επιδόσεις τους, αφού εκπροσωπούνται από τον συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποστούν κυρώσεις για την απόδοση ή ό,τι άλλο εξόργισε τον Διευθυντή τους, θα πρέπει να θεωρηθεί εκ των προτέρων σαν πολιτική ή προσωπική δίωξη σε βάρος τους.

10. « – Πώς θα θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο για την διασφάλιση και ενίσχυση της δημοκρατικής και διαφανούς λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και της αξιοκρατικής επιλογής των προϊσταμένων σε όλα τα επίπεδα;»

Σε εποχές Δημοκρατίας, οι βουλευτές ζητούν δηλαδή από τον υπουργό να ζητάει το δημόσιο πιστοποιητικά «νομιμοφροσύνης», προκειμένου να θεωρείται «αξιοκρατική» και «δημοκρατική» η επιλογή των διευθυντών και προϊσταμένων των εφοριών. Εμμέσως του ζητούν να μπει στα χωράφια της Ανεξάρτητης (από 1.1.2017) Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για να διορίζει διευθυντές με «δημοκρατική» ταυτότητα.

Εικόνες από το μέλλον; Το μέλλον είναι ήδη εδώ.

Έτσι, οι κομματικοί διωγμοί επιβάλλονται ως πράξεις «Κομματικότητας», στις οποίες και ο σύντροφος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να υποκύψει, αλλιώς μπορεί να ελεγχθεί και αυτός αν διαθέτει την απαιτούμενη «Κομματικότητα».

Δεν είναι μόνον η οικονομική χρεωκοπία, αλλά είναι η Ανάπτυξη και ο Πληθωρισμός «κομματικότητας» που ξεπηδά παντού. Εκτός πραγματικότητας οι άνθρωποι, ζουν στο ροζ συνεφάκι τους, ενώ «καίγονται τα σπίτια μας»…

Για την Ιστορία

-και επειδή σε εποχές κρίσεως καλό είναι να γνωριζόμαστε καλύτερα ο ένας με τον άλλον- να τι αναφέρουν τα βιογραφικά των 15 βουλευτών (με πληροφορίες που αντλήθηκαν κυρίως από το site της Βουλής) οι οποίοι έβαλαν την υπογραφή τους –”παίζοντας” με ένα το θέμα όμως που συνδέεται άμεσα με τη φοροδιαφυγή, τα Μνημόνια, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, το Grexit ή τη χρεωκοπία της χώρας:

1. Γκιόλας Ιωάννης, βουλευτής της περιοχής (νομού Αργολίδος), δικηγόρος που ανήκε στο Κίνημα υπέρ της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της διάλυσης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων –ΤΑΙΠΕΔ.Εξελέγη για πρώτη φορά (με λίστα) τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετέχει στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής (σσ: ως πρώτος υπογράφων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς είχε επαφές και ενημέρωση από τους συνδικαλιστές εφοριακούς της παράταξης ΑΣΚΙ για το όλο θέμα).

2. Αντωνίου Χρήστος, επίσης μέλος της Επιτροπής Οικονομικων Υποθέσεων όπου στηρίζει τα νομοσχέδια και τη δράση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Τσακαλώτου.

3. Εμμανουηλίδης Δημήτρης, Βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς λοιπά βιογραφικά στοιχεία στο site της Βουλής

4. Μουμουλίδης Θεμιστοκλής, Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, ομοίως χωρίς λοιπά βιογραφικά στοιχεία στο site της Βουλής

5. Μπαλαούρας Γεράσιμος, Βουλευτής Ηλείας, οικονομολόγος και πρώην εκπρόσωπος τραπεζοϋπαλλήλων (ΤτΕ, ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ). Συμπτωματικά, ανήκει στην Κίνηση των «53» που στήριξαν και στηρίζουν τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο.

6. Μπαλλής Συμεών, δημοσιογράφος και βουλευτής από τον Φεβρουάριο του 2015.

7. Μπάρκας Κωνσταντίνος, βουλευτής Πρεβέζης και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή»

8. Ντζιμάνης Γεώργιος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Αξιωματικός εν αποστρατεία με το βαθμό του Αντιστράτηγου, που του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητού του Α΄ Σώματος Στρατού.

9. Παπαφιλίππου Γεώργιος, βουλευτής Καβάλας, δικηγόρος, εξελέγη για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015

10. Παυλίδης Κωνσταντίνος, βουλευτής Κέρκυας, ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

11. Ρίζος Δημήτριος, βουλευτής Εβρου, νοσοκομειακός ιατρός με πτυχίο από την Τιμισοάρα της Ρουμανίας

12. Ριζούλης Ανδρέας: βουλευτής Αχαΐας από τον Σεπτέβριο του 2015.

13. Σταματάκη Ελένη: από τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώην Δημοτική Υπάλληλος δήμου Περαιά, πρώην γραμματέας της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών Πειραιά και άλλων φεμινιστικών οργανώσεων. μέλος της Διεθνούς επιτροπής Συμπαράστασης στις Ζαπατίστικες κοινότητες, με δράση στο κίνημα «Δεν πληρώνω» ενάντια στο παράνομο χαράτσι της ΔΕΗ , στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και της υπεράσπισης ελεύθερων χώρων και παραλιών Πειραιά και Σαρωνικού.

14. Τσόγκας Γεώργιος: βουλευτής Κορινθίας με το ΣΥΡΙΖΑ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Διετέλεσε δύο φορές μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου (1995-1997 και 2003-2005), Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων και από τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον κύριο Τσακαλώτο.

15. Ψυχογιός Γεώργιος: Βουλευτής από τον Ιανουάριο του 2015, δικηγόρος με μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (σσ: των εφοριακών μη εξαιρουμένων), Γραμματέας της Βουλής, μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2002, συνεχώς υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ από το 2006, με ενεργή συμμετοχή στις συλλογικότητες για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών αλλά και των δανειοληπτών απέναντι στις τράπεζες. Υπήρξε για χρόνια ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής έχοντας αγωνιστεί και με τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου στην Δ’ Εθνική κατηγορία την περίοδο 2009-2010.

Exit mobile version