Κάποιες στιγμές αξίζει να ακούει κανείς τι λένε οι πολιτικοί μας. Ειδικά οι ίδιοι οι πολιτικοί…
Προ ημερών, μια επερώτηση βουλευτών της ΝΔ εξελίχθηκε σε ένα άκρως αποκαλυπτικό “debate” μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον φαύλο κύκλο «φοροκαταιγίδες- καταποντισμός των εισπράξεων φόρων – αύξηση ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία».
Από τα επιχειρήματα που αντηλλάγησαν εκατέρωθεν επί τρίωρο –παραλείποντας τις ανούσιες και βλαπτικές πολιτικές “κορώνες” και βολές- κρατώ μερικές βασικές επισημάνσεις:
1. Ακούσαμε τον κύριο Τρύφωνα Αλεξιάδη να επικρίνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι πίεζαν τις υπηρεσίες για ελέγχους-εξπρές, που έχουν μετατραπεί όμως σε «μπούμερανγκ» για το δημόσιο.
Δεν είναι και λίγο, ένας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να το λέει αυτό. Ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για να αμφισβητηθούν έλεγχοι που έχουν διαταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών, είτε αυτοί έχουν τελειώσει είτε συνεχίζονται ή βρίσκονται στα δικαστήρια.
Η δημόσια παραδοχή πως ήταν διάτρητοι πολλοί έλεγχοι που διέταξε η εφορία (πχ για το άνοιγμα τραπεζικών κλπ), επειδή δεν είχαν «νομική βάση» δικαιώνει αυτά που έγραφα και τότε και τώρα, ότι δηλαδή οι φορολογικοί έλεγχοι αγγίζουν τα όρια της αυθαιρεσίας σε βάρος των πολιτών, στο όνομα μιας απροσδιόριστης ανάγκης «προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».
Πώς ακριβώς έβγαλε «νοκ άουτ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τους φορολογικούς ελέγχους που έχουν ξεκινήσει από χρόνια;
Απαντώντας στις επικρίσεις για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε επί λέξει:
«Κάνατε, όμως, και κάτι χειρότερο! Βάλατε την Υπηρεσία και τους υπαλλήλους να διενεργούν ελέγχους φορολογικού χαρακτήρα, οι οποίοι δεν είχαν καμία απολύτως νομική βάση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθούσατε τότε.
Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν πολλές υποθέσεις να «πέφτουν» στα δικαστήρια. Και ενώ υπήρχε ένας έπαινος τότε και λέγατε «ορίστε, να τι υποθέσεις κάνουμε!», τα αποτελέσματα για το Δημόσιο είναι μηδενικά, γιατί δεν εισπράττουμε».
Για τέτοιους ελέγχους που επιβάλλει η εφορία, έχει εκδοθεί σωρεία δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο, την παραγραφή, τη μετάθεση του βάρους της απόδειξης από τον ελεγκτή στον πολίτη, τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και απόδειξης της φοροδιαφυγής κλπ. Τα πώς και τα γιατί τα έχουμε τονίσει σε δεκάδες άρθρα, ασχέτως κυβερνήσεων. Η νομολογία που σταδιακά διαμορφώνεται, θα κρίνει τελικά πότε τα μέτρα και οι έλεγχοι έχουν βάση και πότε γίνονται καταχρηστικά, αυθαίρετα και προσχηματικά. Μέχρι τότε όμως, οι θεσμοί δεν θα λειτουργούν σε αυτή τη χώρα και το κράτος που ψάχνει “εξιλαστήρια θύματα” και κατασκευάζει φοροφυγάδες, θα εισπράττει κάτι για λίγο, αλλά στο τέλος θα χάνει στα δικαστήρια και θα δίνει πίσω όσα εισπράττει –τουλάχιστον σε όσους έχουν λεφτά να πληρώνουν για δικαστικούς αγώνες μέχρι να βρουν το δίκιο τους.
2. «Αυτά αφορούν ελέγχους του παρελθόντος» θα πει κανείς… Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως!
Ακούστε τι είπε ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ κύριος Απόστολος Βεσυρόπουλος, για τονίσει ότι μέχρι για να έρθουν έσοδα από τους ελέγχους, μεσολαβεί χρονικό διάστημα πάνω από έναν χρόνο.
«Σας προκαλώ, κύριε Υπουργέ, να μας φέρετε έναν πλήρη έλεγχο από τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα που η εντολή ελέγχου να εκδόθηκε το 2015 και η βεβαίωση των φόρων να έγινε μέσα στο 2015. Αυτά, για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι. Όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε λίγους μήνες, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι τα στοιχεία και τα «επιτεύγματα» που επικαλείστε για το 2015 οφείλονται σε δουλειά που είχε γίνει και το προηγούμενο διάστημα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς» ανέφερε ο βουλευτής.
3. Ωστόσο η επερώτηση αφορούσε κυρίως του ελέγχους που γίνονται τώρα, το 2016, και πού οδηγούν.
Ο επερωτών βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος επεσήμανε ότι:
– πολλές από τις 36.000 ανέλεγκτες υποθέσεις και 2.500 εισαγγελικές παραγγελίες κινδυνεύουν να παραγραφούν, αν δεν ελεγχθούν ως το τέλος του 2016, επειδή αφαιρέθηκε η αρμιδιότητα ελέγχων από το ΣΔΟΕ. Το ίδιο λένε και οι ίδιοι οι εφοριακοί, στις ανακοινώσεις τους.
Κατέθεσε μάλιστα και επιστολή του πρώην Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, με την οποία ο κ. Δάνης φέρεται έλεγε πως «έκανε για μήνες ελέγχους σ’ αυτές τις υποθέσεις. Ήταν έτοιμος να στείλει τους φοροφυγάδες στο ταμείο κι εσείς όλα αυτά τα πετάτε στα σκουπίδια και αναγκάζετε τους πολίτες να πληρώσουν τα σπασμένα».
– «εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σ’ ένα βαθμό, στις άλλες πόλεις της Ελλάδας δεν υπάρχει παρουσία των συγκεκριμένων ελεγκτικών μηχανισμών. Έχει ήδη αρχίσει η θερινή περίοδος στις άλλες πόλεις της Ελλάδος και στα νησιά τι γίνεται; Προφανώς και θα διαπιστώσετε τι γίνεται όταν υποβληθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ»..
– «με τον ν. 4337/2015 καταργήσατε την επιβολή αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Εδώ και λίγο καιρό τα μόνα πρόστιμα που επιβάλλονται στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ για τα μη εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία. Σε όσους δεν είναι υπόχρεοι στον ΦΠΑ, δηλαδή σε ιατρεία, φροντιστήρια και άλλα, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα νόημα πλέον οι προληπτικοί έλεγχοι. Εφόσον καταργήθηκε η αυτοτελής επιβολή προστίμων κατά τον έλεγχο, οι επαγγελματίες ξέρουν ότι τα πρόστιμα είναι διαχειρίσιμα ή αμελητέα, οπότε επιλέγουν να ρισκάρουν εκ τους ασφαλούς, δηλαδή να φοροδιαφεύγουν. Να υπάρχει εξορθολογισμός στα πρόστιμα, αλλά όχι και να περάσουμε στο άλλο άκρο και να μην επιβάλλεται κανένα πρόστιμο ή να επιβάλλονται πρόστιμα της τάξης των 30 λεπτών του 1 και 2 ευρώ».
Στην ίδια συζήτηση οι βουλευτές της ΝΔ επιβεβαίωσαν και από δική τους έρευνα τα στοιχεία που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το ΘΕΜΑ, ότι δηλαδή ενώ η κυβέρνηση αύξησε από πέρυσι κατά σχεδόν 50% τον συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου «ποιο ήταν το αποτέλεσμα; 62% κάτω τα έσοδα από τον ΦΠΑ το πρώτο τετράμηνο του 2016».
4. Λαθρεμπόριο καυσίμων: «Γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις μέσα από το σύστημα εισροών-εκροών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων; Όχι βέβαια! Και εκεί θα πρέπει να ρίξετε το βάρος σας, γιατί, αν δεν υπάρχουν έλεγχοι και διασταυρώσεις, το σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων παραμένει ανενεργό. Η Κυβέρνηση, βέβαια, του κ. Τσίπρα έχει λύση και γι’ αυτό. Είναι η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και τη βενζίνη».
Όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι «ο κ. Μάρδας προεκλογικά είχε πει ότι η Κυβέρνησή σας θα εισέπραττε 2 δισεκατομμύρια ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Ο κ. Νικολούδης έκανε λόγο για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι έτοιμα να εισπραχθούν από τις υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σύνολο, δηλαδή, 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα σχεδόν και τα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα που πήραμε για να κλείσει η αξιολόγηση».
Αυτά τα ολίγα, για όσους ακόμα περιμένουν να έρθουν έσοδα και Ανάπτυξη, με τους νόμους που ψηφίζονται…