Τα άδεια κρατικά ταμεία των ΔΟΥ πιστοποιούν την απόλυτη κατάρρευση που βίωσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας επί υπουργίας Βαρουφάκη και Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών, κατά το β’ τρίμηνο του έτους.
Τα φορολογικά έσοδα από τον Μάρτιο και μετά είναι σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς η υστέρηση εισπράξεων έφτασε ή και ξεπέρασε το 50%. Σε κάποιες περιοχές δηλαδή η Εφορία δεν κατάφερε να μαζέψει ούτε τα μισά από τα έσοδα που υπολόγιζε το Δημόσιο όταν ξεκινούσε η φετινή χρονιά. Η ύφεση στην οποία ξανακύλησε η χώρα είναι απλώς μία από τις αιτίες. Οι τραγικές εισπράξεις φόρων από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα της χώρας δείχνουν ότι οι επαγγελματίες στις συγκεκριμένες περιοχές χρησιμοποιούν κατά κόρον κόλπα, όπως οι ταμειακές μηχανές-μαϊμού, για να ξεγλιστρούν από την Εφορία και να φοροδιαφεύγουν.
Πλήρης διάλυση
Κάτι το θρίλερ των διαπραγματεύσεων Απριλίου – Ιουνίου, κάτι οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές κινήσεις και αποφάσεις που γκρέμισαν την αγορά οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή πριν καν προκύψουν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και τα capital controls. Οι συνέπειες των εξελίξεων είναι εμφανείς στα στοιχεία εισπράξεων φόρων του α’ εξαμήνου. Εως το τέλος Ιουνίου 2015 όλες οι εφορίες της χώρας (με τέσσερις μόνο εξαιρέσεις) βούλιαξαν λόγω παύσης πληρωμών από τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα:
■ Από τις 63 ΔΟΥ μόλις 4 πέτυχαν να πιάσουν και να ξεπεράσουν τον στόχο τους. Εκτός από τις εφορίες ειδικού σκοπού (ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού +32,5%, ΚΕΦΟΜΕΠ +26,3%, ΚΕΜΕΕΠ +14%, ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά +3%) μόνο μία «κανονική» εφορία (η ΔΟΥ Νέας Ιωνίας) πέτυχε υπέρβαση εσόδων κατά 8,4%!
■ Οι υπόλοιπες 59 ΔΟΥ είχαν υστέρηση εσόδων. Από αυτές μόνο 4 είχαν μονοψήφια ποσοστά απόκλισης. Αξιοπρεπώς κινήθηκαν η Α’ Αθηνών (-1,2%), η Δ’ Αθηνών (-9,3%), η ΔΟΥ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης (-7%) και η ΦΑΕ Αθηνών (-8%).
■ Από τις 55 ΔΟΥ με διψήφια ποσοστά υστέρησης, όλες (πλην της ΦΑΕ Πειραιά) εμφανίζουν υστέρηση 20% και πάνω.
■ Στις τουριστικές περιοχές η υστέρηση είναι παντού σταθερά από 30% έως 40% (Ρόδος και Κως -38%, Κέρκυρα και νησιά Ιονίου -39%).
■ Οι συνολικές εισπράξεις από Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Τήνο είχαν καθίζηση 45,5%!
Τα ποσοστά αυτά αφορούν όλο το β’ εξάμηνο, ωστόσο στο α’ τρίμηνο ήταν παντού καλύτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, στο β’ τρίμηνο η βουτιά που σημειώθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το α’ τρίμηνο, αλλά και με τα ποσοστά που εμφανίζουν συνολικά στο εξάμηνο. Και όλα αυτά συνέβησαν παρότι έτρεξαν οι ρυθμίσεις Βαλαβάνη, οι οποίες στην ουσία απέφεραν πενιχρά αποτελέσματα.
Δεν πληρώνουν τίποτα
Το πλέον ανησυχητικό, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, είναι η εικόνα κατάρρευσης που διαπιστώνεται όσον αφορά στις εισπράξεις φόρων από τις εφορίες στις θεωρούμενες πιο πλούσιες και προνομιούχες περιοχές της χώρας. Δικαιολογίες φυσικά υπάρχουν, όπως ότι μετατέθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμών του ΦΠΑ ή ότι υπήρχε αναμονή για τις νέες ρυθμίσεις χρεών, αλλά αυτό ισχύει και για τις 4 ΔΟΥ που κατάφεραν να ξεπεράσουν τον στόχο τους.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις «πλούσιες» περιοχές της Αττικής. Πάντως, η μεγαλύτερη καθίζηση εισπράξεων φόρων καταγράφεται στη ΔΟΥ Κηφισιάς, που καλύπτει τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας μέχρι την Εκάλη και τον Αγιο Στέφανο, καθώς εμφανίζει υστέρηση εισπράξεων της τάξεως του 35%. Στο α’ τρίμηνο η υστέρηση ήταν 30%, αλλά στο β’ τρίμηνο έφτασε στο 40%!
Αλλά και στη ΔΟΥ Γλυφάδας, όπου ανήκουν περιοχές όπως η Βάρκιζα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη, τα έσοδα σημείωσαν κατάρρευση. Συνολικά εισπράχθηκαν 33% λιγότερα έσοδα. Στο α’ τρίμηνο η υστέρηση έφτασε στο 25%, συνεπώς στο β’ τρίμηνο κυμάνθηκε στο 41%.
Από το κακό στο χειρότερο πήγαν όμως σχεδόν όλες οι ΔΟΥ της Περιφέρειας Αθηνών: -27% η ΔΟΥ Καλλιθέας (-21% στο α’ τρίμηνο), -28% η ΔΟΥ Ηλιούπολης (-20% στο α’ τρίμηνο), -28% η ΙΓ’ ΔΟΥ και η ΔΟΥ Παλλήνης (από -19% στο α’ τρίμηνο), -27% η ΙΖ’ Αθηνών (από -17% στο α’ τρίμηνο), -26,4% η ΔΟΥ Χαλκίδας (από -22% στο α’ τρίμηνο). Η ΔΟΥ Χολαργού, που περιλαμβάνει και το Ψυχικό, κατέρρευσε στο -26% από -15,5% στο α’ τρίμηνο – διαπιστώνεται δηλαδή ότι η υστέρηση υπερδιπλασιάστηκε και άγγιξε το 37% στο β’ τρίμηνο!