Πότε θα «ξυπνήσει» η κυβέρνηση να ανοίξει ξανά την ρύθμιση με τις 100 δόσεις; Πόσοι την χάσανε ήδη και πόσοι θα την χάσουν όταν έρθουν τα νέα εκκαθαριστικά με τους αυξημένους φόρους και τις προκαταβολες για το 2017;
Ήδη η εικόνα είναι η εξής: σε 60 μέρες (Ιανουαριος-Φεβρουαριος 2016) προστέθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,8 δισ. ευρω! Πάμε δηλαδή για πάνω από 15 δισ. νέα χρέη την χρονιά αυτή!
Τι δεν καταλαβαίνουν άραγε στην κυβέρνηση, για να το πουν στους δανειστές; Ότι «τσακώνονται» για μέτρα 5,5 δισ. αλλά θα μείνουν απλήρωτοι φόροι 15 δισ. ευρώ;
Πέρυσι, τέτοιο καιρό, η κυβέρνηση έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια την Τρόικα, που ζητούσε. όσοι έχουν λεφτά, να πληρώσουνε κανονικά τους φόρους τους. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έφερνε ρυθμίσεις-εξπρές για λίγους, που «έτρεξαν» λίγες μέρες ή βδομάδες για να ρυθμίσουν τα χρέη στην εφορία. Σε αυτές τρύπωσαν όσοι τις περίμεναν, χρωστούσαν μεν εκατομμύρια αλλά είχαν τα λεφτά στην άκρη, πλήρωσαν εφάπαξ ένα μέρος και γλίτωσαν τα πενταπλάσια που χρωστούσαν στην εφορία (πραγματικό παράδειγμα: πληρωμή 7 εκατ. από εταιρία ενώ η εφορία περίμενε 40 εκατ. ευρώ).
Τότε έφερε και μια ρύθμιση με 100 δόσεις «για τους πολλούς». Ήταν πράγματι η καλύτερη όλων των εποχών μεν, αλλά ζητούσε 20 ευρώ τουλάχιστον, ακόμα και αν δεν τα είχες ούτε αυτά. Αλλά και να τα είχες, έπρεπε να πληρώνεις κανονικά όλους τους επόμενους νέους φόρους. Αντί να χαρίσει δηλαδή τα χρέη σε αναξιοπαθούντες, τους ζητούσε να πληρώνουν, κόβοντας ακόμα και από το γάλα των παιδιών τους.
Και όλα αυτά, χωρίς να την πιέζει η Τρόικα!
Η ρύθμιση των 100 δόσεων όμως δεν υπάρχει πια. Όσοι μπήκανε, μπήκανε. Η κυβέρνηση έχει δώσει τα στοιχεία που την συνέφεραν, δηλαδή πόσοι μπήκανε και πόσα πλήρωσαν. Δεν ομολόγησε ποτέ πόσα «σβήσανε» πληρώνοντας εφάπαξ ή πόσοι κακομοίρηδες την χάσανε στην πορεία, επειδή δεν είχαν να πληρώσουνε τις δόσεις ή επειδή τις χάσανε ή τα παράτησαν, όταν τους ήρθαν μετά και άλλοι φόροι στο κεφάλι.
Και είναι η ίδια κυβέρνηση που φέρνει και νέους φόρους 2,6 δισ. ευρώ το 2016. Και ισχύει πάντα η ίδια υποχρέωση, για όσους τηρούν ακόμα τις δόσεις τους: να μην αφήσουν ξανά απλήρωτους άλλους νέους φόρους.
Ότι ο κόσμος και οι εταιρείες χάνουν ο ένας μετά τον άλλον τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων που έκαναν πέρυσι, το δείχνει και ένα άλλο στοιχείο: το «παλιό» ληξιπρόθεσμο χρέος, προ του 2016, αυξήθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 84,15 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο στα 86,9 δισ. ευρώ! Άρα και τα παλαιά χρέη «αναβιώνουν», δεν μένουν απλήρωτοι μόνον οι νέοι φόροι του 2016.
Με τους ρυθμούς αυτούς λοιπόν, όταν έρθουν και τα νέα εκκαθαριστικά, η ρύθμιση των 100 δόσεων θα αποτελεί οριστικά παρελθόν για όλους. Αλλά και να «ανοίξει» ξανά όμως, όταν ήδη τα χρέη φτάσανε στα 87 δις και πλησιάζουν τρέχοντας τα 100 δισ. δεν θα επαρκούν πλέον ούτε οι 100 δόσεις, αλλά θα χρειάζονται 150 ή 200 τουλάχιστον.
Αλλιώς;… Αλλιώς επιχειρήσεις θα κλείσουνε, οι χαμηλόμισθοι θα μείνουν άνεργοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλά για ανάπτυξη…
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση δίνει … «σκληρή διαπραγμάτευση» ανεβάζοντας συνεχώς τους φόρους, αλλά λέγοντας πως «διασώζει» το 99,8% των πολιτών. Άρα, μήπως τελικά για αυτό δεν ζητάει νέα ρύθμιση; Γιατί θα αποτελεί ομολογία της φοροκαταιγίδας που προκάλεσε;