Πόσοι ήξεραν (και πόσοι ξέρουν) πραγματικά σε αυτήν την χώρα, πόσοι νόμοι υπάρχουν, πόσοι βγαίνουν; Πόσοι ξέρουν τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουν για να μη μπλέξουν χειρότερα, αν πέσουν ποτέ θύματα κλοπής αυτοκινήτου. Κάπως έτσι –και ενόψει των διασταυρώσεων για τα ανασφάλιστα ΙΧ- η ΑΑΔΕ εξέδωσε οδηγίες (μαζί με μια ντουζίνα άλλες περιπτώσεις) για το τι πρέπει να κάνεις για να μην σε βρουν «ανασφάλιστο», για ΙΧ που δεν έχεις.
Με βάση και τις οδηγίες που έδωσε η ΑΑΔΕ, στην Ελλάδα ισχύουν τα εξής:
1. Σου κλέβουν το αυτοκίνητο.
2. Πας στην Αστυνομία και κάνεις δήλωση κλοπής.
3. Μετά πας και στο Τμήμα Μεταφορών της Περιφέρειας όπου ανήκεις, για να δηλώσεις την κλοπή.
4. Μετά από 3 μήνες πρέπει να ξαναπάς στην Αστυνομία για να πάρεις το χαρτί ότι έγινε κλοπή και δεν βρέθηκε ακόμα το αυτοκίνητο.
5. Μετά παίρνεις το χαρτί και πας στην εφορία.
6. Μετά περνάνε 15-20 χρόνια και σου λένε έχετε «ανασφάλιστο” ένα ΙΧ… που όμως δεν έχετε.
7. Πρέπει να κάνεις ανασκαφές για να βρεις το χαρτί από το 2000 που να λέει ότι σου έκλεψαν τότε το ΙΧ.
8. Αν το βρεις, πας ξανά στην Εφορία και ξενοιάζεις (το καλό σενάριο).
9. Αν δεν το βρεις (το κακό σενάριο) πας ξανά στην Αστυνομία και ξαναδηλώνεις την κλοπή.
10. Αν πάρεις το χαρτί, ξαναπάς στην εφορία.
11. Αν το χαρτί βγει μετά την διασταύρωση και αφού θα βγει το ειδοποιητήριο, θα γράφει ότι την κλοπή την δήλωσες το 2018 και όχι το 2000, οπότε πληρώνεις παραβολο 250 ευρώ, ενώ έχεις κάνει όλα τα προηγούμενα.
12. Μετά πας και ψηφίζεις….
Βεβαίως όλα αυτά έπρεπε να τα ξέρετε. Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται…
Αλλά και αν εσύ ξέρεις όλους τους νόμους, το δημόσιο δεν χρειάζεται να τους ξέρει –όπως δεν ξέρουν και αυτοί που τους ψηφίζουν τι ψηφίζουν…
Παράδειγμα:
– Μάιο του 2016 ψήφισε η Βουλή τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).
– Ένας πολίτης ξέρει από έξω και ανακατωτά ολόκληρο τον Νόμο. Πάει αρχές του 2017 και ζητάει να μην πληρώνει διπλές εισφορές Υγείας.
– «Γιατί να μην διπλοπληρώνετε;» του λένε;
– «Γιατί το λέει ο νόμος Κατρούγκαλου» απαντά ο πολίτης που ξέρει τους νόμους. «Το λέει η παράγραφος 8 του άρθρου 36 του ν.4387 του Μαΐου του 2016»…
– «Δεν ξέρω τίποτα, δεν μας έχουν στείλει Εγκύκλιο» λέει ο αρμόδιος υπάλληλος.
– «Για ποια Εγκύκλιο λέτε; Από το 2016 έχει βγει ο Νόμος»…
– «Εμείς δεν ξέρουμε ποιοι νόμοι ψηφίζονται κάθε μέρα. Και τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά και κάθε νόμο, τους μαθαίνουμε κομμάτι-κομμάτι, τμηματικά, με εγκυκλίους που κάθε τόσο μας στέλνουν από τα κεντρικά και μας γνωστοποιούν κάποιο άρθρο του νόμου. Μας έχουν στείλει εγκύκλιο για άρθρα που αφορούν τις κρατήσεις και τις παροχές, για το Μητρώο κλπ, αλλά δεν μας έχουν στείλει καμία εγκύκλιο που να μιλάει για την άρθρο 36, παρ. 8, ν.4387/2016. Οπότε εσείς συνεχίστε να διπλοπληρώνετε για άλλα 2-3 χρόνια (μέχρι να παραγραφούν και οι βάσει του νόμου απαιτήσεις που λέτε πως έχετε) και έχει ο Θεός»…
Δηλαδή για το Κράτος ο Νόμος ΔΕΝ ισχύει, μέχρι να πάρει εμπρος και να βγάλει καμιά δεκαριά εγκυκλίους προς τις υπηρεσίες του (σσ: ως και τώρα εν έτει 2018 ακόμα δεν έχει βγάλει για το άρθρο 36 παρ.8 του 4387).
Αλλά ο Πολίτης πρέπει να ξέρει ότι θα μπλέξει, αν δεν έχει διαβάσει όλους τους νόμους που υπάρχουν, γιατί Άγνοια Νόμου Δεν Συγχωρείται (και αυτό είναι το μόνο ασφαλές όταν μιλάμε για ασφάλιση και ανασφάλιστα)…
Γιατί χρειάζεται όμως να περιμένει το Κράτος να βγει εγκύκλιος (από το Κράτος) αφού το Κράτος έχει Νόμους;
ΔΕΝ χρειάζεται να υπάρχει Εγκύκλιος. Ψέματα λένε. Όποτε θέλουν, εφαρμόζουν ό,τι θέλουν, υπάρχει-δεν υπάρχει εγκύκλιος. Ή και νόμος ακόμη!
Παράδειγμα: από την Πρωτοχρονιά ξεκίνησε ο Φόρος Διαμονής στα ξενοδοχεία (το 2016 είχε ψηφιστεί και αυτός ο νόμος-«μπάλωμα»), χωρίς όμως να βγει πριν το 2018 καμιά εγκύκλιος που να λέει ποιος πληρώνει, τι πληρώνει, πώς πληρώνει, τι παραστατικό εκδίδεται, πώς δηλώνεται, πώς και πότε αποδίδεται. Λεπτομέρειες θα μου πείτε, αυτά δεν τα έλεγε ούτε ο νόμος, γιατί να τα λέει μια εγκύκλιος; Προ μηνός μάλιστα, ψηφίστηκε πάλι νέος Νόμος που τα λέει όλα αυτά (αφού ο προηγούμενος ήταν ανεφάρμοστος και για τα σκουπίδια) αλλά ακόμα δεν έχουν βγει οι εγκύκλιοι που απαιτούνται… Αν και είναι «στον αέρα», ο Φόρος Διαμονής «τρέχει» εδώ και δύο μήνες, τον πληρώνουν όλοι κάθε μέρα και για κάθε διανυκτέρευση. Εισπράττεται όπως να’ναι, αλλά σημασία έχει μόνο να βάζει κάποιος το χέρι στην τσέπη του και να πληρώνει για το Κράτος… Και ας λέει το Σύνταγμα ότι ουδείς φόρος είναι νόμιμος αν δεν περιγράφεται με κανονικό νόμο τι και ποιος πληρώνει.
Η πεμπτουσία του «σκάσε και πλήρωνε» ό,τι και εάν λένε οι νόμοι, είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και οι συντάξεις.
Παράδειγμα 1ο: Με ένα νόμο Κατρούγκαλου (ο «γνωστός» 4387) το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων πέταξε έξω ξαφνικά σε μία μόνον μέρα, χιλιάδες γέρους και γριές, χήρες και χήρους που έπαιρναν μέρισμα εδώ και 10ετίες, γιατί… πριν από 30 χρόνια ήταν νέοι! Καμία εγκύκλιος και καμία ενημέρωση δεν χρειάστηκε για να τους πετάξουν όλους στο δρόμο, έξω από το Ταμείο που πλήρωναν οι σύζυγοί τους. Με το που ψηφίστηκε ο νόμος 4387, έπαψαν να τους βάζουν λεφτά στα ΑΤΜ.
«Μα πώς το κάνατε;» ρωτάνε τις υπηρεσίες οι συνταξιούχοι. «Μας έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο το υπουργείο» απολογούνται οι κακομοίρηδες οι αρμόδιοι. Μετά από μήνες μόνον, έστειλαν ένα email (στις γιαγιούλες) και τους είπαν «τέρμα, δεν δικαιούστε ξανά λεφτά, μην ξεροσταλιάζετε στα ΑΤΜ, δεν θα μπουν ποτέ τα λεφτά που περιμένατε εδώ και μήνες». Πάλι καλά που δεν τους ζήτησαν πίσω και αναδρομικά ό,τι πήραν 30 χρόνια τώρα (όχι πως δεν το σκέφτηκαν βέβαια, αλλά θα σηκώνονταν από τον τάφο τους και οι νεκροί δημόσιοι υπάλληλοι που πλήρωναν υποχρεωτικά εισφορές από το 1928 και για δεκαετίες, προκειμένου να παίρνει σύνταξη η χήρα τους από το ΜΤΠΥ).
Παράδειγμα 2ο: Λάθος (=παράνομες) κρατήσεις έκανε ο ΕΦΚΑ στις συντάξεις, και όταν μαζεύτηκαν οι προσφυγές αποφάσισε ότι πρέπει να γυρίσει πίσω τα κλεμμένα
–ένα μέρος τους τουλάχιστον. Και τι σκέφτηκαν οι «εγκέφαλοι»; Βάλτε τους εκεί ένα ποσόν στα ΑΤΜ για να «ξεχαρμανιάσουν» και τέλειωσε. Καμία εξήγηση, καμία ανάλυση πώς και γιατί προέκυψε το ποσόν αυτό από τα “λάθη”;
Πόσες ήταν οι νόμιμες κρατήσεις ανά μήνα και ανά έτος; Πόσες οι λάθος; Ποια η διαφορά και ποιο το τελικό άθροισμα; «Εμείς τώρα τα υπολογίσαμε σωστά, μη ζητάτε και εξηγήσεις» λέει το Ταμείο.
«Τόσο σωστά που κάνατε λάθος για χρόνια» λένε οι συνταξιούχοι που καταθέτουν ξανά χαρτιά και αιτήσεις, ζητώντας λογαριασμό. «Μην κουράζετε τις υπηρεσίες, όλα έγιναν μηχανογραφικά, το σύστημα δεν βγάζει βεβαιώσεις, πάρτε ό,τι σας δίνουμε και μη ρωτάτε πολλά» είναι η πληρωμένη απάντηση.
Συμπέρασμα:
Φταίτε! Φταίτε και όταν ζητάτε να μάθετε τι λέει ο νόμος για εσάς. Αλλά φταίτε και όταν σας κρύβουν τι λέει ο νόμος. Φταίτε αν δεν ξέρετε τι λέει ο νόμος, αλλά έχετε και ευθύνες έναντι του νόμου ακόμα και αν άλλα λέει ο νόμος. Τέτοια σενάρια, κάνουν τον Όργουελ και τον Κάφκα να φαντάζουν σαν απλά «Βίπερ»…
Μη σας πιάνουν πάντως ανασφάλειες. Έτσι επιβιώνει χρόνια τώρα η Ελλάδα, ανασφάλιστη. Ανασφάλιστοι είμαστε όλοι στην τρέλα άλλωστε…