O Esko Aho ( Έσκο Άχο)ήταν μόλις 37 ετών όταν ανέλαβε την ευθύνη να είναι ο επικεφαλής μιας πολυκομματικής κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα του, την Φινλανδία.
Ήταν το 1991. Με την Ευρώπη να βρίσκεται ήδη υπό την επήρεια ενός μεγάλου σοκ – της κατάρρευσης του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» και την διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης. Ο παράξενος γείτονας άλλαζε όχι μόνο κεφάλαιο αλλά και βιβλίο ολάκερο, ενώ οι συμπατριώτες του την ίδια στιγμή επέλεγαν να αφήσουν εκτός κυβέρνησης τον παραδοσιακά ισχυρό, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Έτσι, ο Axo πήρε πάνω του την ευθύνη να προχωρήσει εμπρός με μια κυβέρνηση 4 κομμάτων της κεντροδεξιάς – το δικό του κόμμα, το Κεντρώο αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες, το Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα- και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Μια από αυτές η ενεργός διαχείριση της συμμετοχής της σκανδιναβικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκείνη την εποχή δίπλα του ήταν ένας γνωστός μας. Ο Olli Rehn. Ο μετέπειτα Επίτροπος για την Διεύρυνση αλλά και τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1992 έως το 1993 ήταν ειδικός σύμβουλος του Φινλανδού Πρωθυπουργού.
Αλλά, ως προς τι η αναφορά στον Esko Aho, έναν συνταξιούχο των πολιτικών πραγμάτων, έστω και στην ηλικία των 64 ετών; Μια εκδήλωση με οργανωτή τον Οργανισμό Έρευνας & Ανάλυσης διαΝΕΟσις και με θέμα, «Το Παράδειγμα της Φινλανδίας: Πώς Δημιούργησε μια Οικονομία Βασισμένη στην Καινοτομία» και με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας. Έσκο Άχο (Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη επί της Οδού Πειραιώς). Μάλιστα, μετά την ομιλία του θα ακολουθήσει συζήτηση με την Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, π. Επίτροπο της Ε.Ε. και π. Υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.
Στο κείμενο που συνοδεύει την πρόσκληση διαβάζω: «Μετά από μια μακρά περίοδο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και την εφαρμογή τριών προγραμμάτων στήριξης, η χώρα μας αντιμετωπίζει την πρόκληση της ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης βασισμένης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με άξονες την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Ποιες είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε; Πώς το πέτυχαν άλλες χώρες;
Η διαΝΕΟσις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για τη μεταφορά καλών πρακτικών από επιτυχημένες χώρες, έχει την εξαιρετική τιμή να φιλοξενεί τον πρώην Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Έσκο Άχο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του (1991 – 1995) αντιμετώπισε επιτυχώς μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έπληξε τη χώρα του, υλοποιώντας καθοριστικής σημασίας μεταρρυθμίσεις στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της παιδείας. Σήμερα, η Φινλανδία αποτελεί υπόδειγμα ευνομούμενης χώρας με εξαιρετικές επιδόσεις στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, στην υψηλή παραγωγικότητα και στην κοινωνική μέριμνα. Ένα ακόμα παράδειγμα πως λύσεις υπάρχουν».
Δεν θα είχα κάτι περισσότερο να προσθέσω εκτός από ορισμένα βιογραφικά στοιχεία μετά το τέλος της πρωθυπουργίας του. Για παράδειγμα, στην δεκαετία του 2000 ο Άχο ανέλαβε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τις Εταιρικές Σχέσεις και την Εταιρική Υπευθυνότητα στη Nokia. Νωρίτερα, είχε αναλάβει πρόεδρος του Finnish National Fund for Research and Development SITRA, του κρατικού fund για την προώθηση και την ενίσχυση της καινοτομίας. Παράλληλα, με όλα αυτά είχε και μια αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή καριέρα πχ επισκέπτης καθηγητής στο Sciences Po, το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (4ο στη κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημιακών σχολών για τις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις).