Ας μην μείνουμε στα πρόσωπα και τις επωνυμίες – ας κρατήσουμε την ουσία, το «κουκούτσι» της ίδια της επιλογής. Αναφέρομαι, δίχως άλλο, στην επιλογή της διοίκησης του δήμου Αθηναίων να αναθέσει ένα δημόσιο χώρο – συγκεκριμένα, το συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη- σε μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης και στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με διακριτό ρόλο στα δημόσια πράγματα αλλά και με την έξωθεν καλή μαρτυρία να την συνοδεύει σε κάθε της βήμα.

Η διοίκηση Καμίνη με την ομόφωνη γνώμη μιας ομάδας προσωπικοτήτων που λειτούργησε στο πλάι της ως συμβουλευτική επιτροπή – μεταξύ αυτών, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του δραστηρίου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ο επιχειρηματίας Βασίλης Φουρλής, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης- επέλεξε το Impact Hub Athens προκειμένου εκείνο και όχι οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων να έχει την ευθύνη διαχείρισης του αναμορφωμένου κτηριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Στην ουσία του πράγματος έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιότυπο ΣΔΙΤ – ένα είδος Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δήμος Αθηναίων κάνει την στρατηγική επιλογή να απευθυνθεί σε μια ομάδα νέων επαγγελματιών με εξειδικευμένες γνώσεις και άφθονη διάθεση για κοινωνική προσφορά ( άλλοι το λένε εθελοντισμό και άλλοι ακτιβισμό – διαλέγετε και παίρνετε…) προκειμένου να συντονίσουν τα βήματα και τις προσπάθειες δεκάδων ή και εκατοντάδων άλλων Αθηναίων ( ανδρών και γυναικών) που θα έρθουν να ξαναζωντανέψουν ένα δημόσιο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της δημοτικής αρχής έχει να κάνει με ένα μοντέλο διοίκησης στην πόλη και τα δημόσια πράγματα. Ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, το όποιο μπορεί και οφείλει να βρει και συνέχεια και μιμητές σε όλα τα επίπεδα…

Με αφορμή την επιλογή και την ανάθεση της ευθύνης ας πούμε μια μικρή ιστορία. Ο δήµος Αθηναίων το περασμένο καλοκαίρι ( Ιούνιος 2016) προχώρησε σε μια διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για τη συνολική διαχείριση των εµπορικών και πολιτιστικών χώρων της Δηµοτικής Αγοράς Κυψέλης για χρονική περίοδο πέντε ετών. Σε σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε τα εξής: «Έχοντας ολοκληρώσει την ανοιχτή διαβούλευση για την αξιοποίηση της Δηµοτικής Αγοράς της Κυψέλης, ο δήµος Αθηναίων κοινοποιεί τα αποτελέσµατα αυτής και απευθύνεται προς την κοινωνία των πολιτών µε σκοπό, αυτή τη φορά, την αξιοποίηση των πορισµάτων της. Στο πλαίσιο αυτό ζητά από φορείς και νοµικά πρόσωπα µε σκοπό αµιγώς κοινοφελή να υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τη συνολική διαχείριση της Δηµοτικής Αγοράς Κυψέλης οι οποίες να εξειδικεύουν τα αποτελέσµατα της ανοιχτής διαβούλευσης».

Η Δηµοτική Αγορά της Κυψέλης, κτίσµα του 1935 που ανεγέρθηκε επί δηµαρχίας Κωνσταντίνου Κοτζιά, αποτελεί έξοχο αρχιτεκτόνηµα του Μεσοπολέµου και χαρακτηριστικό δείγµα του αθηναϊκού µοντερνισµού. Σε πολλές περιπτώσεις που απειλήθηκε η κατεδάφισή της, αυτή αποτράπηκε µετά από παρεµβάσεις και έγγραφες διαµαρτυρίες σηµαντικών κατοίκων της περιοχής, όπως του αείµνηστου συγγραφέα Μένη Κουµανταρέα και του επίτιµου αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Δεκλερή. Ο δήµος Αθηναίων ονόµασε την Αγορά «Μένης Κουµανταρέας» στη µνήµη του µεγάλου συγγραφέα, αλλά και ως αναγνώριση των προσπαθειών του για τη διατήρηση της Αγοράς. Η Αγορά γλίτωσε οριστικά τον κίνδυνο της κατεδάφισης όταν κηρύχθηκε διατηρητέο κτίσµα το 2006. Το 2012 ο δήµος Αθηναίων ανέλαβε την αποκατάστασή της µε χρήση κοινοτικών πόρων από το πρόγραµµα ΕΣΠΑ 2007-2013 µε στόχο να επαναφέρει το κτίσµα στην ιστορική του µορφή και να το ενεργοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινότητας.

Στην πρόσκληση του δήμου Αθηναίων το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε ανταπόκριση και από την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν πέρασαν στην τελική φάση 4. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Πάντως, ο τελικός στόχος του δήµου Αθηναίων όπως έχει «επικοινωνηθεί» είναι η δηµιουργία ενός νέου συλλογικού και παραγωγικού πυρήνα µε αυτόνοµη και βιώσιµη διαχείριση µε την ενεργό συµµετοχή της τοπικής κοινότητας των κατοίκων της Κυψέλης που θα καταστήσει την Αγορά ελκυστική σε έναν ευρύτερο πληθυσµό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών ευνοώντας την πολιτιστική και οικονοµική ενεργοποίηση της ευρύτερης περιοχής.