search icon

Κώστας Τσαούσης

Το «εργαλείο» της μεταρρύθμισης

η εκτεταμένη χρήση ενός «εργαλείου» στα χέρια ικανών τεχνοκρατών, αφοσιωμένων δημόσιων λειτουργών και τολμηρών πολιτικών στελεχών όπως οι Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα μπορούσε να αποτελέσει την πλέον εμβληματική μεταρρύθμιση της τελευταίας 10ετίας.

Και όμως η εκτεταμένη χρήση ενός «εργαλείου» στα χέρια ικανών τεχνοκρατών, αφοσιωμένων δημόσιων λειτουργών και τολμηρών πολιτικών στελεχών όπως οι Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα μπορούσε να αποτελέσει την πλέον εμβληματική μεταρρύθμιση της τελευταίας 10ετίας. Αλλά, δεν είναι μόνο η πολύ σημαντική πλευρά της μεταρρύθμισης.

Το «εργαλείο» από μόνο του στα κατάλληλα χέρια να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τους λιγοστούς δημόσιους πόρους, να αφήσει ένα ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα, να δημιουργήσει νέες δραστηριότητες -θέσεις εργασίας- εισοδήματα αλλά και εξειδικευμένα στελέχη με προοπτικές απασχόλησης σε νέα αντικείμενα και το κυριότερο, να αποτρέψει την φυγή των δημιουργικών παραγωγικών «μυαλών» από την χώρα.

Το γιατί και το πώς είναι απλές κουβέντες. Η συμπράττουσα με το δημόσιο εταιρεία των ιδιωτών που θα έχει αναλάβει πλήρως και το ρίσκο της χρηματοδότησης και της κατασκευής του έργου π.χ ένα σχολικό συγκρότημα θα το παραδώσει με το κλειδί στο χέρι, έτοιμο για άμεση λειτουργία.

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας δεν τελειώνουν εκεί: Θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του έργου ( εργασίας συντήρησης, καθαριότητας, φύλαξης κλπ) για όσα χρόνια απαιτεί η σύμβαση που έχει υπογράψει με το δημόσιο. Συνήθως, η διάρκεια αυτών των συμβάσεων ξεπερνά τα 12 ή και τα 15 χρόνια. Αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι η εταιρεία για να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις της χρειάζεται και να λειτουργεί ως μηχανή παραγωγής των δικών της εξειδικευμένων στελεχών που εν πολλοίς αποτελούν – και πρέπει να αποτελούν- την θεματοφυλακή της πολύτιμής τεχνογνωσίας.

Εδώ και χρόνια στο site των ΣΔΙΤ (www.sdit.mnec.gr/) υπάρχει και ευτυχώς διατηρείται παρά τις πολιτικές αλλαγές ένα μικρό κείμενο που λέει αλήθειες που έχουν επαληθευτεί από την ζωή: «Οι Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της δημιουργίας υποδομών και της παροχής υπηρεσιών του Δημοσίου. Πυλώνας ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των πόρων του Δημόσιου Τομέα».

Πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας σε ένα επενδυτικό φόρουμ στην Αθήνα στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτήν την πολιτική διάσταση των ΣΔΙΤ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ΣΔΙΤ είναι «ένα εξαιρετικό εργαλείο αρκεί να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς που έχουμε και να καταλάβουμε τι μπορεί να προσφέρει. Κι αυτό γιατί με τη μορφή ΣΔΙΤ κινητοποιούμε πολλαπλάσιους πόρους». Επισήμανε όμως το γεγονός ότι «στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα τη νοοτροπία ειδικά των δημόσιων φορέων οι οποίοι είναι γαλουχημένοι στην αμιγώς κρατική χρηματοδότηση».

Η κυβέρνηση, είπε, έχει κάνει τη βασική επιλογή και είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα έργα ΣΔΙΤ, ωστόσο αυτό πρέπει να περάσει και στον κρατικό μηχανισμό.

Exit mobile version