Ένα από τα δυνατά σημεία της ελληνικής οικονομίας – κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα τα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης- ήταν η τουριστική βιομηχανία ή αν προτιμάτε, η βιομηχανία της φιλοξενίας εν γένει. Επιπλέον, η βιομηχανία της φιλοξενίας μαζί με την βιομηχανία του πολιτισμού και τις δημιουργικές βιομηχανίες αποτελούν ένα πολύ ισχυρό τρίγωνο που μπορεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες να αποδώσει τα μέγιστα και να συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση του ΑΕΠ.
Με αυτό το δεδομένο η αισιοδοξία κτυπά κόκκινο όταν θεσμικοί φορείς όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ) σε συνεργασία με μια συλλογική πρωτοβουλία από startupers που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία της φιλοξενίας όπως ο Σύνδεσμος Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Travel Startups Greece) έχουν πάρει την απόφαση να δημιουργήσουν ενός «επιταχυντή» (accelerator). Ο τελευταίος θα έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάπτυξη των ελληνικών τουριστικών startups, προσφέροντας εξειδικευμένο mentorship, δικτύωση αλλά και συνεργασίες με τις εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις.
Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Χτες κιόλας πάνω από 15 ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις βιομηχανίες και συμμετείχαν στον 9ο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δημόσια τις ιδέες και τις προτάσεις τους αλλά και τα προϊόντα/ υπηρεσίες. Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή διαδικασία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας και με την συνεργασία του Travel Startups Greece.
Φοιτητές, νέοι επαγγελματίες, ομάδες γυναικών αλλά και ώριμοι επιχειρηματίες έδειξαν ότι το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας στην αγορά του τουρισμού αλλά και εν γένει της φιλοξενίας έχει βάθος και μέλλον. Η ανάπτυξη της αγοράς αποτελεί το πρώτο και καλύτερο πεδίο για να έρθουν να κουμπώσουν προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν άνετα να τσεκαρισθούν μέσα σε λίγο χρόνο και να αξιολογηθεί η ανταπόκριση που έχουν στους τουρίστες αλλά και σε επιλεγμένα κοινά επισκεπτών.
Άλλωστε, η στροφή αρκετών δεκάδων startups στο τουρισμό είναι μια ισχυρή ένδειξη ωρίμανσης αλλά και μια καλοδεχούμενη συνάντηση με την πραγματική οικονομία.