Έχουν περάσει πλέον 10 ολόκληρα χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2008 – την Πέμπτη 27.11.2008- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ιδιότητα του ως προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος συνόδευσε τον Βρετανό οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Sir Nicholas Stern στη Βουλή των Ελλήνων ο οποίος μίλησε σε κοινή Συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής & Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.
Οι επισημάνσεις Stern για τις οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αλλά και του καθοριστικού ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ) στην ανάπτυξη παραμένουν διαχρονικά ισχυρές και ο Μητσοτάκης είναι ο πιθανότερος – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- ο επόμενος Πρωθυπουργός.
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Τον Οκτώβριο του 2006 δημοσιεύεται η πολύ σημαντική 700 σελίδων Έκθεση Stern για τα Οικονομικά της Κλιματικής Αλλαγής , μια έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Την έκθεση υπέγραφε ο οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Nicholas Herbert Stern – Baron Stern of Brentford- , επικεφαλής του Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment στο London School of Economics (LSE), από το 2010 καθηγητής στο Collège de France και μεταξύ 2013-2017, πρόεδρος της British Academy. Δύο χρόνια μετά με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη μεταφράζεται στα ελληνικά με την συνδρομή μιας ομάδας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου το κείμενο της σύνοψης της Εκθεσης Stern. Μια σημαντική πρωτοβουλία που έμεινε (δυστυχώς!) στη μέση…
Οι λόγοι πάνω κάτω γνωστοί – μια συζήτηση μετά το 2009 και το 2010 φαινόταν ακριβή πολυτέλεια. Λάθος, μεγάλο λάθος. Στη συνέντευξη που δόθηκε για την παρουσίαση της Σύνοψης της Έκθεσης Stern στα ελληνικά ο sir Stern είπε κάτι που αρκετοί πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφοι συγκράτησαν παρά την παρέλευση του χρόνου. Τι ήταν, όμως, αυτή η κουβέντα του sir Stern; Τι αφορούσε; Μια μεγάλη αλήθεια. Η Ελλάδα θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να είναι μια πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),μια σπουδαία εξαγωγική δύναμη στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για σκεφτείτε το – για κάνετε στο χαρτί τους απαραίτητους υπολογισμούς: σε νέες δουλειές και δραστηριότητες, σε προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων, σε θέσεις εργασίας, σε απασχόληση νέων επιστημόνων και τεχνικών, σε εισοδήματα, σε συμβολή στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και στο ΑΕΠ της χώρας.
Με άλλα λόγια, ας (ξανα)θυμηθούμε και τον Stern και την έκθεση του. Και κυρίως, ας (ξανα)θυμηθούμε την ανάγκη να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την υπόθεση των ΑΠΕ ειδικά σήμερα με την ΔΕΗ να παραπατάει…