Γιατί πρέπει να είναι εξ ορισμού καταδικαστέα μια νέου τύπου – πέρα από το λουκέτο- παρέμβαση των τραπεζών στο καυτό ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων;
Η απάντηση, σπεύδω να υποστηρίξω, ότι δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ούτε ιδεολογικών προκαταλήψεων και εμμονών ή και πολύ περισσότερο, πολιτικής σκοπιμότητας . Και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να έχει ως αποκλειστικό οδηγό το ηθικό κριτήριο με τις κάθε λογής αποχρώσεις του.
Η όποια απάντηση θα πρέπει να έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης λύσης – μια λύση ή προσπάθεια λύσης που κάθε άλλο παρά γενικής χρήσης μπορεί να είναι.
Με άλλα λόγια, η όποια προτεινόμενη λύση πρέπει να υπακούει σε λογικές και αντιλήψεις tailor made λαμβάνοντας υπόψη και αρκετά δεδομένα όπως εκείνα π.χ της περιοχής όπου βρίσκεται και δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη επιχείρηση, ο κλάδος της αλλά και η δυναμικότητα- εξωστρέφεια του αλλά και το επίπεδο του ανταγωνισμού, η απασχόληση, ο κύκλος της τοπικής οικονομίας…
Η έρευνα και η αξιολόγηση αυτών των δεδομένων θα επιτρέψει σε μια επιτελική ομάδα της τράπεζας που θα αντιπροσωπεύει ένα σύνολο εξειδικευμένων στελεχών της αλλά και έμπειρους επαγγελματίες – εξωτερικούς συμβούλους και συνεργάτες να βρει την πιο αποτελεσματική λύση με τα περισσότερα οφέλη για πολλούς τομείς της οικονομικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής. Η απασχόληση είναι ένα από αυτά τα οφέλη και όταν μιλάμε για απασχόληση δεν εννοούμε σώνει και καλά την καραμέλα της διασφάλισης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά την δυνατότητα της αναδιαρθρωμένης επιχείρησης ή μέρους των δραστηριοτήτων της να ανανεώνει το προσωπικό της αλλά και να παράγει και στο μέλλον θέσεις εργασίας.
Ας γίνει κατανοητό από όλους ότι καμία από τις λύσεις που θα δοθούν θα είναι αποδεκτή από όλους – τους νυν μετόχους, τα στελέχη της επιχείρησης, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, εν τέλει την ίδια την κοινωνία και τους εκπροσώπους της. Άλλωστε, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν, ούτε και θα έχουν σε όλη την εξελισσόμενη διαδικασία κοινά συμφέροντα. Το αντίθετο θα έλεγα και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για αυτό.
Η τράπεζα ή οι τράπεζες θέλουν να πάρουν πίσω τα δανεικά ή να προστατέψουν (διασφαλίσουν) μέρος της επένδυσης τους. Αλλά, η τράπεζα ή οι τράπεζες σε αυτή την διαδικασία είναι μέρος της λύσης σε αντίθεση με τους υφιστάμενους μεγαλομετόχους, τα διευθυντικά στελέχη αλλά και εκπροσώπους του πολιτικού προσωπικού ( της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά του περιφερειακού ή και τοπικού στερεώματος). Για παράδειγμα αν υπήρχε μια περίπτωση να σωθεί και να ξανασταθεί στα πόδια της μια εταιρεία media αυτή δεν θα περιελάμβανε ούτε την υφιστάμενη βασική μετοχική ομάδα αλλά ούτε και την ομάδα των διευθυντικών στελεχών. Και αυτό γιατί και οι δύο ομάδες – μεγαλομέτοχοι και διευθυντικά στελέχη- λόγω των ιδιαίτερων συμφερόντων τους θα αποτελούσαν βαρίδια στην εξέλιξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης… Έτοιμες συνταγές και «λυσάρια» ούτε υπάρχουν και αν υπήρχαν δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Σήμερα με τις δοσμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες χρειάζεται να δοκιμαστούν νέες πρωτότυπες, συνδυαστικές ή και σύνθετες στη δομή και την οργάνωση τους προτάσεις λύσεων. Για σκεφτείτε αν με ευθύνη και πρωτοβουλία τους οι ενδιαφερόμενες τράπεζες έδειχναν την έξοδο στους υφιστάμενους μετόχους και τα διευθυντικά στελέχη ενός ομίλου media και προχωρούσαν στην εγκατάσταση μιας νέας εκδοτικής – επιχειρηματικής ομάδας με επιτυχημένη πορεία στην αγορά και έξωθεν καλή μαρτυρία; Το ποιος (ή ποιοί) θα έβγαιναν κερδισμένοι είναι ορατό από μακριά…
Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στο εκτεταμένο ξενοδοχειακό κλάδο στην Αθήνα, την Αττική αλλά και για την Κρήτη ή και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Ακόμη περισσότερο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε παραγωγικές επιχειρήσεις που μπορούν με μεταγραφές επιχειρηματιών αλλά και στελεχών να πατήσουν ξανά στα πόδια τους αρκεί να έχουν την ενεργή στήριξη της ίδιας της κοινωνίας – ιδιαίτερα όταν η παραγωγική επιχείρηση βρίσκεται στην περιφέρεια και η θέση της επηρεάζει την τοπική οικονομία.