OH **UK! Μην παρασυρθείτε και σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο… Πρόκειται απλώς για τον τίτλο του τρέχοντος τεύχους του βρετανικού περιοδικού The Economist. Το εμβληματικό περιοδικό των ελίτ που κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 1843 επιλέγει να σχολιάσει με αυτόν τον τρόπο όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Brexit και τις ακατανόητες συμπεριφορές του πολιτικού προσωπικού.
Το OH **UK! συνοδεύεται από μια φιγούρα –φάντασμα της άλλοτε κραταιάς Βρετανικής Αυτοκρατορίας που παραπέμπει στις περσόνες του αείμνηστου Μπόστ – η ρακένδυτος αλλά ένδοξος μαμά – Ελλάς, η Ανεργίτσα και ο Πειναλέων. Στο εξώφυλλο του περιοδικού The Economist υπάρχει μόνο η ξεπουπουλιασμένη μαμά- Βρετανία…
Στο σημείο αυτό δύο απλές, γρήγορες επισημάνσεις. Αν ταίριαζαν οι λέξεις θα ήθελα να και εγώ να δω εξώφυλλα στα ελληνικά μέσα που θα σχολίαζαν με αυτόν τον ανατρεπτικό λόγο της ελευθερίας όλα όσα συνέβησαν με τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στη Βουλή για τις Συνταγματικές Αλλαγές. Το απαξιωτικό σε κάθε περίπτωση OH **UK! θα ταίριαζε γάντι αν βοηθούσε η ελληνική γλώσσα για να συνδυαστεί με την αναμονή για την επόμενη απόπειρα Συνταγματικών Αλλαγών το 2030. Με άλλα λόγια, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Η χώρα ενσυνείδητα χάνει μια ακόμη ευκαιρία να προσαρμόσει τον βηματισμό της με τα διεθνή δεδομένα της εποχής μας σε κρίσιμα ζητήματα του εθνικού βίου που συνδέονται με την αναπτυξιακή διαδικασία και προοπτική.
Και όμως, η εκκρεμότητα του άρθρου 16 για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα μπορούσε στο μεσοδιάστημα μέχρι την επόμενη απόπειρα αλλαγής να πάει για λίγο στην άκρη έχοντας μια επόμενη κυβέρνηση επιλέξει να δώσει με ένταση τη μάχη της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την εισαγωγή και εφαρμογή των ΣΔΙΤ ( Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Για παράδειγμα, κανένα Σύνταγμα δεν απαγορεύει εκτεταμένες ως προς το περιεχόμενο Συμπράξεις με Έλληνες και ξένους partners ( από κοινωφελή ιδρύματα πλουσίων Ελλήνων μέχρι και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και ομίλους από την πλευρά της ποντοπόρου ναυτιλίας).Μια καλά οργανωμένη διαβούλευση χρειάζεται συνδυασμένη με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.
Στην εποχή του Brexit αλλά και του καινούργιου κόσμου της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης χρειαζόμαστε μια έξυπνη και δημιουργική πολιτική κόντρα σε κατεστημένες λογικές και παλαιικές αντιλήψεις. Επιτέλους, ας αποφασίσουμε ν α ξεφύγουμε από την μιζέρια με τα κιτάπια των ιδεολογικών αγκυλώσεων και ας συναντηθούμε με την φρεσκάδα των νέων ιδεών και τάσεων που φέρνει μαζί της η έκρηξη της γνώσης και της τεχνολογίας.
Τέλος, ας κρατήσουμε στο μυαλό μας το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού και ας κάνουμε τον κόπο να σκεφτούμε για λίγα λεπτά της ώρας το δικό μας χρέος απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα των πατέρων μας. Ατελές σε κάθε περίπτωση αλλά μια σημαντική παρακαταθήκη για την Ειρηνική Συνύπαρξη, την Ανάπτυξη και την Ευημερία, το κοινό μέλλον. Κακά τα ψέματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κόντρα στους δημαγωγούς λαϊκιστές και τους κάθε λογής εθνικιστές είναι το κοινό σπίτι μας. Ένα σπίτι Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Προόδου.