O πολυδιαβασμένος σε όλο τον κόσμο – και στη χώρα μας- 43χρόνος Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι (Yuval Noah Harari), συγγραφέας των μπεστ-σέλερ “Sapiens” και “Homo Deus”, στο νέο βιβλίο του «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε θέτει ένα ερώτημα που (δυστυχώς) δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε: «Μπορείτε να φανταστείτε μια κυβέρνηση που περιμένει υπομονετικά να της εγκρίνει τον προϋπολογισμό ή τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση ένας αλγόριθμος;».
Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη και οπωσδήποτε σε καμία περίπτωση απλή. Είναι σύνθετη και ως περιεχόμενο και ως διαδικασία. Ο Χαράρι κάθε άλλο παρά λαϊκιστής ή σκεπτικιστής απέναντι στον υπέροχο καινούργιο κόσμο είναι – παραμένει φιλελεύθερος και το φωνάζει σε κάθε ευκαιρία.
Παρόλα αυτά πιστεύει – και δικαίως- ότι οι λειτουργοί των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών όπως εκείνος έχουν εκ του καθήκοντος την ευθύνη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να εξηγούν με νηφάλιο τρόπο τις κακοτοπιές… «Η τεχνολογία φέρνει πολλές υπέροχες υποσχέσεις, η πρόθεση μου εδώ είναι να τονίσω κυρίως τις απειλές και τους κινδύνους», επισημαίνει στην Εισαγωγή του νέου του βιβλίου ««21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» (κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση του Μιχάλη Λαλιώτη από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια).
Στο πρώτο μάθημα (κεφάλαιο που επιγράφεται Διάψευση)ο Χαράρι γράφει: «Από τη δεκαετία του 1990 το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον κόσμο μάλλον περισσότερο απ΄ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας, αλλά η διαδικτυακή επανάσταση έγινε από μηχανικούς , όχι από πολιτικά κόμματα. Ψηφίσατε ποτέ για το διαδίκτυο; Το δημοκρατικό σύστημα δεν έχει καταλάβει ακόμα από που του ήρθε και είναι αμφίβολο αν διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια για να αντέξει τα επόμενα σοκ , όπως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η επανάσταση της τεχνολογίας μπλοκτσέιν».
Πριν λίγες ημέρες έφτασε στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση μια πρόσκληση. Μια πρόσκληση η οποία παρά το γεγονός ότι αποστολέας της ήταν ένα κόμμα – την έκανε να την προσέξεις και να μην την στείλεις απευθείας στα …αζήτητα του κάδου απορριμμάτων. Η πρόσκληση ήταν για μια εκδήλωση – καθόλου από εκείνες που στέλνουν τους συμμετέχοντες στην επικράτεια των «βαθιών χασμουρητών». Και ο λόγος για αυτό ένας και μόνος: Το θέμα της.
Αλλά, ας επιστρέψουμε στην πρόσκληση: « Νέα Δημοκρατία / Η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα:
“Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διακυβέρνηση: Ένας έξυπνος σύμμαχος σήμερα στην υπηρεσία του πολίτη” . Όλη και όλη η εκδήλωση – που γίνεται αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στον «Ελληνικό Κόσμο», Πειραιώς 254 στον Ταύρο- είναι ένα πάνελ (άντε και ένας ολιγόλεπτος χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη). Ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, επικεφαλής της Γραμματείας, θα είναι και ο συντονιστής του πάνελ όπου θα συμμετέχουν δύο συνάδελφοι του (ο Βασίλης Διγαλάκης, πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Διονύσης Τσιχριτζής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Γενεύης), ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Digital Analytics and Performance της Eurobank και η βουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Η εκδήλωση είναι μια καλή ευκαιρία για να ανοίξει ένας χρήσιμος διάλογος για τις τεχνολογίες αιχμής που ξεκλειδώνουν το μέλλον και τις επιλογές των πολιτικών δυνάμεων ειδικά για τη διακυβέρνηση. Κακά τα ψέματα, οι πολιτικές δυνάμεις – και ας αναγνωρισθεί στη ΝΔ το θάρρος της πρωτοβουλίας- πρέπει να ιδρώσουν την φανέλα για να καλύψουν το ψηφιακό χάσμα…