search icon

Κώστας Τσαούσης

Ο Βασιλιάς στα γήπεδα της Περιφέρειας

Από τα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα δεν υπήρξε παράγοντας της media-κής αγοράς σε όλη την Δύση που μην επανέλαβε και μία και δύο και περισσότερες φορές την περίφημη φράση: "Content is king".

Από τα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα δεν υπήρξε παράγοντας της media-κής αγοράς σε όλη την Δύση που μην επανέλαβε και μία και δύο και περισσότερες φορές την περίφημη φράση: “Content is king”.

Από τότε έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια και η φράση του Bill Gates για το «Περιεχόμενο που είναι Βασιλιάς» επιβεβαιώνεται καθημερινά στο στίβο της ζωής της αγοράς. Αλλά, ο Βασιλιάς ως… Βασιλιάς στοιχίζει και στοιχίζει πολλά. Η βασιλική χορηγία δεν είναι πενταροδεκάρες!!!

Η κουβέντα για το «Περιεχόμενο» και τον «Βασιλιά» μου ξανάρθε στο μυαλό πριν από λίγες μέρες όταν ένας καλός φίλος από την ελληνική περιφέρεια με ρώτησε για το ποιο κανάλι θα δείχνει τη φετινή σεζόν τους αγώνες της ομάδας του. Η ομάδα του – η ποδοσφαιρική ομάδα του τόπου που γεννήθηκε και διαμένει- βρίσκεται και αγωνίζεται στην Football League, δηλαδή στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Το τελευταίο δεν έχει καν ξεκινήσει και κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Ο λόγος; Ένας και μοναδικός. Η έλλειψη εσόδων στα ταμεία των ομάδων – έσοδα που κατά κύριο λόγο είχαν μία και μόνη πηγή προέλευσης: Τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα της B’ Εθνικής με τα πολλά και διαφορετικά τοπικά ακροατήρια ( η πλειοψηφία των 18 ομάδων δηλώνει τόπο κατοικίας την περιφέρεια) «ζούσε» χάρις στα χρήματα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αλλά όλα τα ωραία πράγματα ακόμη και οι χορηγίες κάποτε τελειώνουν… Έτσι συνέβη και με τα λεφτά της Football League.

Δεν προσπερνώ το θέμα με την «απαξίωση του προϊόντος» – όσοι υποστηρίζουν με θέρμη το συγκεκριμένο επιχείρημα έχουν τα δίκια τους- αλλά το ζήτημα είναι αλλού. Το περιεχόμενο – μαζί και τα δικαιώματα του- κοστίζουν και στις μέρες μας το κόστος είναι μια «κακή κουβέντα» που λέγεται μόνον όταν είναι να συζητηθεί η περικοπή του. Τα λεφτά πια δεν είναι αρκετά – ή δεν είναι αρκετά για μοιράζονται με ελαφριά καρδιά. Και τα λεφτά των συνδρομητικών δικτύων δεν βγαίνουν με το κρατικό «έτσι θέλω» από τις τσέπες και τα πορτοφόλια των πολιτών – είναι λεφτά συνδεδεμένα με την ελεύθερη επιλογή των πολιτών έναντι παροχής υπηρεσιών. Θέλουν να δουν στο σπίτι τους ξεχωριστό και ιδιαίτερο πρόγραμμα – αγώνες, ταινίες κλπ- και το πληρώνουν!!! Θα πλήρωναν ενδεχομένως και το προϊόν της Football League αν το θέαμα άξιζε . Με την ίδια λογική θα πλήρωνε και το κανάλι αν οι ενδιαφερόμενοι αποτελούσαν μια κρίσιμη μάζα που έπαιζε ρόλο στον τόπο τους. Αλλά …

Δίχως αμφιβολία το περιεχόμενο κοστίζει και μαζί και τα δικαιώματα του και οι πλατφόρμες της συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν αρχίσει να το μετράνε μια και δύο φορές. Θα είχε ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε το τι στοιχίζει αυτό το περιεχόμενο αλλά δεν είναι εύκολο καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το μόνο διαθέσιμο στοιχείο είναι από την επιβολή του ετήσιου ανταλλάγματος από τον Υπουργό αρμόδιο για τα ΜΜΕ. Διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν μέχρι το 2014. Εκείνη την περίοδο η Nova καταγράφει έσοδα 162 εκατ. ευρώ και λίγο από μισό εκατομμύριο συνδρομητές, ενώ ο OTE TV παρουσιάζει έσοδα 54,6 εκατ. ευρώ σε έναν πληθυσμό που αριθμεί λίγο πάνω από τις 350 χιλιάδες. Αν προχωρήσει κανείς σε μία σύγκριση θα διαπιστώσει ότι με το 70% των συνδρομητών της Nova (350,000 / 500,000) ο ΟΤΕ TV διέθετε το 33% του εσόδου (54,000,000 / 162,000,000). Η σύγκριση δίνει και τις απαντήσεις και για το περιεχόμενο του προγράμματος από χρονιά σε χρονιά αλλά και την …βασιλική χορηγία.

Σε μια αγορά που η κουλτούρα του «πληρώνω» δεν διαθέτει παράδοση οι διακυμάνσεις ανάμεσα στα ακρότατα σημεία, ανάμεσα στην επέκταση και την περικοπή είναι ο κανόνας. Αλλά, αυτές οι συμπεριφορές δεν χτίζουν μια στέρεα παράδοση – παραμένουν σε ένα πρώτο επίπεδο που ασχολείται με τον αριθμό των συνδρομητών και τις αυξομειώσεις του και όχι με το κόστος του περιεχομένου και την απόδοση του βασιλιά.

Και όμως μια συνδρομητική πλατφόρμα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα στα ακροατήρια των Χανίων, της Κομοτηνής, της Καρδίτσας, της Λαμίας, των Σερρών, της Σπάρτης, των Τρικάλων κλπ και να διευρύνει σταθερά την επιρροή της σε όλα τα επίπεδα αν με τον τρόπο της έβρισκε λύση για τη μετάδοση των αγώνων της Β΄Εθνικής. Όσο και αν φαίνεται φτωχό το επιχείρημα στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί βασιλιάς το περιεχόμενο της Football League από το Champions League. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες των αθλητικογράφων και των παραγόντων αλλά όχι των λογιστών που μετρούν πραγματικά λεφτά σε δικαιώματα και συνδρομές!!!

Exit mobile version