Έχω μια απορία και την διατυπώνω εδώ: Γιατί μια εμπορική τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται εδώ και χρόνια σε ένα ιδιωτικό κανάλι αιφνιδίως μια μέρα του Μαΐου του 2019 αποκτά ισχυρό πολιτιστικό φορτίο έτσι ώστε να ενταχθεί σε καθεστώς επενδύσεων δημοσίου ενδιαφέροντος και να λάβει ανάλογη των δεδομένων χρηματοδότηση.
Η απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνίας Νίκου Παππά να χρηματοδοτήσει με 59 χιλιάδες ευρώ περίπου την τηλεοπτική σειρά 19 επεισοδίων
«Μην αρχίζεις την μουρμούρα» (εταιρεία παραγωγής Green Pixel Productions) δεν παρέχει καμία μα καμία διευκρίνιση για όλα αυτά. Η παραπομπή σε άρθρα του νόμου 4487/2017 αν και τυπικά απολύτως νόμιμη ενέργεια, δεν «λέει» και πολλά πράγματα επί της ουσίας.
Για παράδειγμα, γιατί συγκροτεί αντικείμενο δημόσιας επενδυτικής πολιτικής μια τηλεοπτική παραγωγή που παίζεται στο τηλεοπτικό κανάλι Alpha από τον Οκτώβριο του 2013;
Πρόκειται για μια καθαρά εμπορική σειρά στα ελληνικά που παίζεται σε ελληνικό κανάλι και αυτό είναι όλο… Ούτε κεφάλαια από το εξωτερικό, ούτε ίχνος εξωστρέφειας… Και όχι μόνο αυτό, η σειρά «Μην αρχίζεις την μουρμούρα» ήταν μια επιτυχημένη σειρά που για 7 συνεχείς σεζόν είχε πελάτη… Οπότε ως προς τι η εσπευσμένη παρέμβαση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ και του υπουργού Νίκου Παππά προκειμένου να εντάξουν στις επιδοτούμενες παραγωγές την σειρά του Alpha;
Στην απόφαση του υπουργού διαβάζω: «Το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο πληροί τα πολιτιστικά κριτήρια όπως ορίζονται στον Πίνακα Α του Παραρτήματος 3 της υπ’ αρ. 923/2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1138 Β’) και συγκεντρώνει γενική συνολική βαθμολογία 38 βαθμούς, με προβλεπόμενη αναγκαία ελάχιστη συνολική βαθμολογία τους 20 βαθμούς.
O προϋπολογισμός των συνολικών επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στο ποσό των εκατόν εξήντα επτά χιλιάδων οκτακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ και ογδόντα λεπτών ( 167.834,80€). Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 35% του προϋπολογισμού των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, ήτοι στο ποσό των πενήντα οκτώ χιλιάδων επτακοσίων σαράντα δύο ευρώ και δέκα οκτώ λεπτών (58.742,18 €).
Το ποσό της επιχορήγησης θα καθορισθεί επακριβώς μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου εγκεκριμένων σχεδίων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του ν. 4487/2017, σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στα άρθρα 11 και 12 της υπ’ αρ. 923/28-3-2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1138 Β΄)».
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την τύχη της «Μουρμούρας» και σπεύδει να την προικοδοτήσει οι δύο υπογραφές που χρειάζονται για να πάρει μπρος η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού βρίσκονται στα αζήτητα – σιωπή και από τον Γιώργο Σταθάκη του Περιβάλλοντος αλλά και την Μυρσίνη Ζορμπά του Πολιτισμού.
Με άλλα λόγια, το ζήτημα είναι το πως αντιλαμβάνεται κανείς την επένδυση δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη που τροφοδοτείται μέσα από τέτοιου είδους επενδύσεις. Είπαμε τα πολιτικά σχέδια έχουν το δικό τους νόημα και αξία – όπως και τα πρόσωπα που εμπνέουν και έχουν την δύναμη και τη τεχνογνωσία της διεύθυνσης των πολιτικών σχεδίων.