Οι συντάκτες του Εβδομαδιαίου Δελτίου για την Οικονομία του ΣΕΒ που κυκλοφόρησε χθες στο κύριο θέμα του –που φέρει τον τίτλο «Ας φαντασθούμε μια άλλη Ελλάδα: 9+20 προτάσεις για επενδύσεις και ανάπτυξη» διαθέτουν τη γνώση αλλά και το θάρρος να λειτουργήσουν ως μια ώριμη μεταρρυθμιστική δύναμη και να ομολογήσουν μια αλήθεια που οι πολιτικοί μας αρνούνται ακόμη και να σκεφθούν. Η χώρα χρειάζεται σύμφωνα με τους συντάκτες του Δελτίου του ΣΕΒ ένα «ελληνικό μνημόνιο plus», δηλαδή ένα συγκροτημένο οικονομικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας με έμφαση στις επενδύσεις που φέρνουν ανάπτυξη.
Οι προτάσεις που παρουσιάζονται στις σελίδες του Δελτίου θα έπρεπε αν όχι όλες οι περισσότερες να αποτελούν την σταθερά των πολιτικών που σχεδιάζουν τα κόμματα. Και όμως για χρόνια πολλά – ίσως για δεκαετίες παραμένουν ως προτάσεις στα αζήτητα…
Όποιος βρει χρόνο ας διαβάσει τις προτάσεις – κερδισμένος θα βγει! (http://www.sev.org.gr/vivliothiki-tekmiriosi/evdomadiaio-deltio-gia-tin-elliniki-oikonomia/as-fantasthoume-mia-alli-ellada-9-20-protaseis-gia-ependyseis-kai-anaptyxi-26-ianouariou-2017/)
Ένα μικρό απόσπασμα από την επισκόπηση του κυρίου θέματος του Δελτίου του ΣΕΒ ακολουθεί για μια πρώτη γεύση αλλά και σκέψη!
«Σήμερα, μετά από μία επταετία παλινδρομήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής -που ως τακτική οδηγεί de facto σε διαρκείς παρατάσεις του- πιστεύουμε ότι η χώρα, για να ξεκολλήσει και να φύγει προς τα εμπρός, χρειάζεται επιτακτικά πέρα από τις ξένες καλές πρακτικές που απρόθυμα εφαρμόζουμε, ένα σοκ αξιοπιστίας.
Χρειαζόμαστε, ένα «Ελληνικό Μνημόνιο Plus» που θα ξεπερνάει το manual των δανειστών και θα χαράζει μία νέα πορεία. Η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων μας μεγαλώνει την αβεβαιότητα και απομακρύνει τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η «a la carte» εφαρμογή μέτρων και μεταρρυθμίσεων, αναλόγως της εκλογικής συγκυρίας και των δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης, κρατά την χώρα μας στάσιμη. Η ανάκαμψη που έρχεται πρέπει να χτιστεί πάνω στα διαρθρωτικά εκείνα χαρακτηριστικά που προδιαγράφουν τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου σε μία οικονομία που παράγει και εξάγει.
Στη σημερινή συγκυρία, το σοκ αξιοπιστίας που, αργά ή γρήγορα, θα φέρει και το αναπτυξιακό σοκ, περιλαμβάνει την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή του διάσταση και, ταυτόχρονα, την ανάληψη δράσεων που να δείχνουν στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι πλέον υπεύθυνη για την μοίρα της, έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και παίρνει άμεσα πρωτοβουλίες θεωρώντας δεδομένη την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, την ευρωπαϊκή της προοπτική και την έξοδο από την κρίση.
Μετά από κατάλληλη και αξιόπιστη προετοιμασία, η Ελλάδα μπορεί να πείσει ότι είναι business-ready. Και ο καλύτερος τρόπος να σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή είναι η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η προσφυγή του δημοσίου στις αγορές και η ανακοίνωση μεγάλων έργων, για τα οποία η χώρα βγαίνει στις αγορές και ζητά, με αξιώσεις, ιδιώτες επενδυτές και ιδιωτική χρηματοδότηση».