Ο Γιώργος Τζιραλής, δημιουργός του επιτυχημένου θεσμού του Open Coffee και ένας από τους partners του fund Marathon Vc (ένα από τα funds της οικογένειας του Equifund) στην ιδρυτική ανακοίνωση έγραφε: «Πρώτα απ’ όλα χτίζουμε ένα δίκτυο ανθρώπων. Άλλοι έκαναν το ίδιο με αποφοίτους του Stanford, εργαζομένους του Paypal ή ισραηλινούς ιδρυτές εταιρειών. Εμείς φέρνουμε κοντά Έλληνες που ασχολούνται με την τεχνολογία όπου κι αν βρίσκονται και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με το ταλέντο και την αξία που ανακαλύπτουμε στο δίκτυό μας».
Τα λόγια του Γιώργου Τζιραλή μας τα ξαναθύμισε ο Χρήστος Γαστεράτος (νεαρός analyst στο Marathon VC) στη εκτενή μελέτη του για τον κόσμο των ελληνικών startups και την υπερδεκαετή διαδρομή τους. Ένα από τα κύρια στοιχεία της οποίας είναι και το εξής: «Η αναδυόμενη βιομηχανία των ελληνικών startups έχει αποκτήσει ήδη αξιοσημείωτο μέγεθος. (…)Συνοπτικά, 301 ελληνικές startups έλαβαν συνολική χρηματοδότηση ύψους 2,4 δις δολαρίων σε 500 γύρους επένδυσης από 268 venture capital funds μεταξύ 2010 και 2018. Επίσης, καταγράφηκαν 47 εξαγορές, καθώς και 5 IPOs».
Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι η ελληνική πλευρά θα έχει την αποφασιστική βοήθεια της ισραηλινής πλευράς για την δημιουργία ενός υπερτοπικού, στην καλύτερη περίπτωση ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημόσιας αρχής του Ισραήλ – ο CEO του Israel Innovation Authority- Aharon Aharon θα βρίσκεται σήμερα στη πόλη με μια και μόνη αποστολή: Να βοηθήσει την ελληνική πλευρά στην επιθυμία της να δημιουργηθεί μια ζώνη καινοτομίας με όρους και προϋποθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διεθνείς επιταγές και η οποία θα λειτουργήσει και ως κόμβος τεχνολογίας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Πως μπορεί, όμως, από την μια μεριά να αξιοποιηθεί η κατακτημένη τεχνογνωσία των Ισραηλινών του startup nation σε συνδυασμό με τα δίκτυα των Ελλήνων των τεχνολογικών starups όπου και αν βρίσκονται; Μια απάντηση που πατάει στο έδαφος της πραγματικότητας είναι εκείνη που δίνει από τώρα το παράδειγμα μιας ντουζίνας ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών που έχουν την έδρα τους (ή την έδρα των ερευνητικών /αναπτυξιακών τμημάτων τους) στην Θεσσαλονίκη αλλά ο τζίρος τους έρχεται από το εξωτερικό ( ακόμη και από πολύ δύσκολες αγορές).
Καλοί είναι οι Ισραηλινοί και απολύτως χρήσιμοι αλλά απαιτείται από την αρχή η αξιοποίηση τόσο της τοπικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας όσο και του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της πόλης.