Τα τελευταία χρόνια – ακόμη και σε περιόδους έξαρσης της γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης- η μοναδική αποδεκτή πρόταση στο χώρο της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας ήταν το success story. Με άλλα λόγια, η επιτυχία «μετρούσε» και «πουλούσε» στο …ακροατήριο. Ακόμη και όταν όλοι γνώριζαν για τα καλά ότι ένας ελάχιστος αριθμός startupς εταιρειών θα έφτανε στον στόχο της: Να βγει με αξιώσεις και να καθιερωθεί στην αγορά!
Τα startups και το success story ήταν όχι μόνο ταυτόσημες έννοιες αλλά τροφοδοτούσαν και μια κουλτούρα που δεν είχε καμία σχέση με τις πραγματικότητες τόσο της εποχής μας όσο και της ίδιας της αγοράς και των δεδομένων της. Έτσι, με παρούσα την υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο η κουλτούρα της νομοτελειακής επιτυχίας για κάθε νέο επίδοξο επιχειρηματία θόλωνε με επικίνδυνο τρόπο τα πράγματα…
Με άλλα λόγια, η αποτυχία ήταν εξόριστη από τον δημόσιο λόγο ακόμη και ως υποψία κακού σεναρίου… Όλοι για να είναι αποδεκτοί θα έπρεπε να είναι επιτυχημένοι και μόνο!
Γι΄αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία η πρωτοβουλία 4 Θεσσαλονικέων που δέχθηκαν να μιλήσουν ανοικτά και δημόσια για τις αποτυχίες τους με τις startups και να εξηγήσουν με πολύ ειλικρίνεια τους λόγους που ορισμένα από τα εγχειρήματα τους δεν προχώρησαν όσο και αν το ήθελαν…
Οι «4» που σήμερα με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν βρει τον δρόμο τους μπορούν με πολύ άνεση να υποστηρίξουν ότι οι αποτυχίες είναι καλά μαθήματα για το μέλλον.
Οι «4» – Ηλίας Παντελάκης (ex Dealingers), Νίκος Παπανώτας (ex Socialwhale / Instabuck), Δημήτρης Κουρτέσης (ex Goodvidio) και Γιώργος Γάτος (ex Incrediblue)- συμμετέχουν την Πέμπτη στη συνάντηση του Open Coffee στο OK!Thess. Στην ανακοίνωση της συνάντησης διαβάζω: «Το Open Coffee παραδοσιακά φιλοξενεί ομιλίες από νέες και ταχεία αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Στις 2 Μαΐου 2019 βλέπουμε την εξέλιξη τεσσάρων startups που συζητήθηκαν αρκετά στο παρελθόν.
Συζητάμε με πρώην founders για lessons learned απο την πορεία των εταιρειών που οδήγησε σε pivots, exits ή ακόμα και την απόφαση τερματισμού λειτουργίας. Θα ακούσουμε από πρώτο χέρι τα σημεία σταθμούς της ιστορίας τους, τι λειτούργησε και τι όχι, καθώς και πως κατέληξε η κάθε περίπτωση».
Σε κάθε περίπτωση, η κουλτούρα που θεωρεί την επιτυχία μονόδρομο και απεχθάνεται την αποτυχία έχει υποστεί ισχυρά ρήγματα. Και αυτό είναι καλό και για την επιχειρηματικότητα και για τους νέους επίδοξους επιχειρηματίες.